2024. április 19., péntek - Emma

Ingatlanfejlesztés

Magyar győzelem a Solar Decathlon nemzetközi házépítő versenyen

2022-07-19 913

A Solar Decathlon egyetemek közötti környezettudatos házépítő versenyen, a németországi Wuppertálban az emberközpontú belsőépítészetért első díjat kapott a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának csapata.

A versenyre 18 egyetem nevezett, 16 fel is építette a házát. Egyedüli magyarként a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának (HuGBC társult tag) csapata indult. A csapat sok-sok kihívással küszködve, de mindet legyőzve, megoldva sikerrel befejezte az épületet. A legnagyobb fejtörést az okozta, hogy a német szervezők kivitelezője által készített alap használhatatlannak bizonyult. A 14 napos kivitelezési időből így 2,5 nap veszett el az átépítése miatt, ami néhány kategóriában a részvételt is lehetetlené tette. A belsőépítészetért kapott első díj azonban kárpótlást nyújtott a nehézségekért.

A versenykiírásban foghíjbeépítés, ráépítés, bővítés, és felújítás témában lehetett választani. A hallgatók egy valóságos pécsi ötszintes foghíjbeépítési lehetőséget választottak. Ezért is lett megleő formájú a pályamű. Mivel Pécsett nagyon sok vidéki hallgató albérletben lakik, így a hallgatók azt szimulálták, hogy két korosztály hogyan tud egy térben együtt élni. Szimbolikusan fecskeháznak nevezték el a projektet. Az épület moduláris rendszerű, a falak átalakíthatok. Az optimális kialakítás és a költségoptimalizálás miatt azok a funkciók, amelyek feleslegesek minden lakásban, egy közösségi térben kaptak helyet.

Az épület szerkezete favázas készház technológiával készült, amelynek próbaösszeállítása Pécsett az egyetem udvarán történt meg. A bokrétaünnepen György László államtitkár mondott avató beszédet. Az épület jellegzetessége a környezettudatos működés, a karbonsemlegesség. A CO2 minél nagyobb lekötése érdekében a ház fa, faalapú, természetes, illetve újrahasznosított anyagokból gyártott építési termékekből készült. Az épület utca felőli homlokzata egyrészt azért érdekes, mert a körforgásos gazdaság elvét követve, az egyetem felújítása kapcsán felbontott padlót használták újra. Másrészt a ház zöld növényi burkolatot kapott, ami az utca porát megszűrve a nyílászárókon keresztül friss oxigént biztosít a lakók számára.

A felhasznált anyagok egy része szintén újra hasznosított anyagokból készült. A mennyezet és néhány falfelület vályogvakolatot kapott, ami a modern építészetben is egyre nagyobb szerephez jut, mivel antiallergén hatású. A pára lekötése, illetve a helyiségek természetes páratartalmának szabályozása gépészet nélkül csak a vályog használatával valósítható meg. Az épület déli homlokzatán, ami valójában az udvarra nézne, a naptér lett kialakítva. A naptér hőcsapdaként funkciónál, felületére fix nyílászárók és napelemek kerültek. Az épület tájolása, szigetelése és a gépek méretezése olyan jól sikerült, hogy 2 táblát le is kellett kapcsolni, mert egyébként plusz energiás lett volna az épület. (A rendezők előírták, hogy plusz energiát a verseny épületek ne termeljenek, mert a helyi hálózat nem tudja kezelni.) 

Az épület szellőztetése, hűtése gravitációs úton történik. Az épület alatt kerül bevezetésre a friss levegő. A kéményhatást az étellift biztosítja, így a levegő csatornázása nem foglal plusz helyet. A nappaliban egy hőtároló fal készült, ami vízzel töltött literes üvegekből áll, így a fényt is beengedi a nappali térbe. A hőtároló tömeg alatt vannak a befúvónyílások, melyek felmelegítik vagy lehűtik a 200 db teli palackot.

A belsőépítészetben az újrahasznosított és természetes anyagok használatán túl külön érdem a többféle funkcióra, a különféle korosztályok együttélésére való alkalmassá tétel. Egyik példa - amennyiben fiatalok lakják - a közösségi térben lehetőség van arra, hogy a szülők elfoglaltsága esetén a közösség egy tagja felügyelje a gyerekeket. Más hasonló megoldások tették érdemessé az első díjra a belsőépítészetet. 

I  Forrás: realista.ingatlan.com

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Reggelizni hívnak a Stílusos Vidéki Szállodák

Reggelizni hívnak a Stílusos Vidéki Szállodák

More details
Magyar szálloda az év legjobb új hotelei közt

Magyar szálloda az év legjobb új hotelei közt

More details
A mesterséges intelligencia az új Mata Hari

A mesterséges intelligencia az új Mata Hari

More details
Zöldre festik a magyar irodákat, okkal teszik ezt

Zöldre festik a magyar irodákat, okkal teszik ezt

More details
Országos vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat indul: fókuszban a Mesterséges Intelligencia

Országos vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat indul: fókuszban a Mesterséges Intelligencia

More details
Facility managementben erősít az ICON

Facility managementben erősít az ICON

More details
Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

More details
Szakma Sztár Fesztivál, 2024. április 24-26.

Szakma Sztár Fesztivál, 2024. április 24-26.

More details
Sebesség fesztivál, 2024. április 20- 21.

Sebesség fesztivál, 2024. április 20- 21.

More details