2024. március 28., csütörtök - Gedeon

Ingatlanfejlesztés

Rossz hír azoknak, akik halogatják az építkezést

2022-03-02 1093

Jellemző az emberekre, hogy akármilyen kiadás előtt állnak szeretik tudni, hogy mennyit fognak költeni. Nincs ez másképp akkor sem, ha valaki azt tervezi, hogy házat épít. Az egyre csak emelkedő alapanyag költségek miatt kiemelten fontos, hogy előre lássuk az árak alakulását. Ez az ár legyen reális, de fontos szempont, hogy a kivitelező legyen hiteles és pontos. Az építőipari ágazat most mindenkinek azt tanácsolja, hogy aki építkezést tervez, ne halogassa a beruházást: tegye meg, minél hamarabb.

Az építőipart sújtó, rohamosan növekvő áremelkedés ellen az egyik legjobb megoldás jelenleg, ha az ügyfél és a kivitelető átalánydíjas szerződéseket köt, fix áron, fix határidőket vállalnak, és egy reális tartalékkerettel számolnak az anyagárak lehetséges változásaira.

„A legegyszerűbb és a legkézenfekvőbb módja az, ha már a szerződés megkötésekor - amikor megszületett az árajánlat és az aktuális árakat pontosan tudjuk - lekötjük, illetve megvásároljuk azokat a főbb alapanyagokat, melyeknek az esetleges árváltozásától a jövőben tartunk. Ha ezt megtehetjük, akkor az árbizonytalanság méregfogát ki is húztuk. Persze, ezt csak azokban az esetekben tudjuk megtenni, ahol az ügyfélnek – vagy a generál kivitelező cégnek – adott az a pénzügyi fedezete, hogy a beruházás teljes költségének a 35-40 százalékát be tudja fizetni az anyagoknak a lekötésére” – mondta Virág Gergő, az Imperial Holding egyik vezetője.

A kockázatkezelés alapja a jól megkötött szerződés

Segítség lehet az is, hogy szerződéskötéskor nem kell mindenhol a teljes árat megfizetni, mert előfordulhat, hogy 3-4 millió forintos tételnél már 1 millió forinttal is le lehet kötni az alapanyagot, a fennmaradó részt pedig a tényleges szállításkor kell kifizetni.

„A kockázatkezelés alapja, hogy amikor megkötjük a generálkivitelezői szerződést - tudjuk és elfogadtuk az aktuális árakat - akkor le is szerzünk és lekötünk mindent, amire az építkezésnél szükségünk lehet. Ez nem az utolsó festékig történő bevásárlás jelenti, mert az lehetetlen lenne, de arra tökéletes elég, hogy azokat a kritikus anyagokat, amik tényleg milliós tételekkel megdobhatják egy építkezés árát, azokat le tudjuk kötni és ezt az ármozgást ki tudjuk küszöbölni” – tette hozzá Virág Gergő, aki szerint ma meglehetősen kiszámíthatatlan az építőipari anyagárak, de az biztos, hogy folyamatosan felfelé mennek és semmilyen makrogazdasági vagy akár lokális gazdasági trend nem mutat arra, hogy ez változna.

A szakértő szerint érdemes a szerződésben egy 10 százalékos tartalékkeretet beleírni a vállalási ár felett, ami megfelelő fedezetet tud nyújtani az anyagárak változására. „Az építőipari anyagok hozzávetőlegesen egy beruházás árának az 50 százalékát jelentik. Tehát, ha a teljes beruházási értékre kikötünk egy 10 százalékos tartalékkeretet az valójában az alapanyagárak változásának a 20 százalékáig tud fedezetet nyújtani. Ez az összes anyagra vonatkozik, de nagy valószínűséggel nem drágul minden anyag, tehát ha egyes anyagok kiugróan drágulnak, de más változatlan marad, ez a keret akkor is elegendő lehet. Ennél nagyobb árváltozás egy 7-8 hónapon át tartó családi ház építése során nem valószínű. Ez egy 50 milliós ház esetében azt jelenti, hogy 5 millió forint tartalékot kell rászámolni, ami azért általában azoknak az ügyfeleknek is elfogadható, akik nagyon szeretnék előre látni a fix költségeket.”

Akár 30-40 százalékkal is magasabb lehet a különbség

Az Imperial Holding egyik vezetője szerint, amit az emberek a pénztárcájuk megóvása érdekében még tehetnek az az, hogy nem halogatják a beruházást, mert később csak még drágább lesz.

„Aki építkezni szeretne az minél hamarabb tegye meg, mert már azok, akik tavalyról idénre halasztották a beruházást 17-19 százalékkal drágábban építkeznek most, mint tették volna ezt 2021 elején. Ha pedig 2020-ban építették volna meg a házukat, a mostani árakhoz képest akár 30-40 százalékkal is magasabb lehet a különbség, ez egészen döbbenetes emelkedés” – mondta Virág Gergő, aki azt is hozzátette, hogy ami miatt érdemes sietni az építkezésekkel az a kamat környezet.

„A zöld hitellel hihetetlenül kedvező kamathoz lehet jutni, de tudomásom szerint a forráskeret 45 százaléka már elfogyott, és nem tudni, hogy lesz-e hosszabbítás. Aki a zöld hitel fél százalékos kamatlehetőségéből kimarad, annak komolyabb piaci kamatozással kell hitelt felvennie, és bár ez nem a kivitelezés aktuális költségeiben jelentkezik, de a havi törlesztők összeadásával nagyon nagy tétel lehet, egészen addig, amíg valaki a hitelét vissza nem fizeti.”

Egyre több helyen van áruhiány

Amik leginkább drágulnak azok a gépészeti anyagok, a hidraulikához szükséges alapanyagok, a megújuló energiaforrások, így a napelem, a hővisszanyerős szellőztető, hőszivattyú, de a szigetelőanyagok is.

„Van, aminek 30-40 százalékkal ugrott meg az ára, de idén már az is előfordult, hogy az egyik téglagyártó kvótát vezetett be. Olyan mértékű az áruhiány, hogy nem tud annyi téglát legyártani, mint amennyit rendelnek” – tette hozzá Virág Gergő, aki azt is elmondta, hogy Magyarországon még mindig a téglaházak a legnépszerűbbek, de dinamikusan jönnek fel a könnyűszerkezetes házak és az idei év slágere a liapor, ami egy előre gyártott készház, de mégse könnyűszerkezetes, ám magán viseli annak összes előnyét.

Az ár mindig a tervezőasztalon dől el

A legtöbb kivitelező egy technológiára áll rá, ezzel szemben a 40 éves családi vállalkozásként működő Imperial Holdingnál az összes olyan technológiára készített típustervet, amivel Magyarországon találkozni lehet. Így az emberek is kit tudják választani, sőt össze tudják hasonlítani, hogy nekik melyik a legszimpatikusabb és a leginkább költséghatékony megoldás.

„Az építőipari anyagok árváltozása nagyon kardinális kérdés, de azt fontos tudni, hogy az ár mindig a tervezőasztalon dől el. Egy azonos méretű épületet meg lehet tervezni nagyon költséghatékonyan és nagyon pazarlóan is. Konkrét példa erre: egy 120 nm-eres családi ház, jól átgondolt, költséghatékony tervezéssel kerülhet 48-50 millió forintba – ez a piac alja – de nagyon könnyen elérheti a 75-80 milliót is. Azt szoktam tanácsolni az építkezőknek, hogy ésszerűen terveztessenek, és mindig mondják meg az összeget, amit beruházásra tudnak fordítani” – tette hozzá a szakember, aki még arra is felhívta a figyelmet, hogy az 5 százalékos áfa csak a 2022. december 31-ig kiadott építési engedélyek esetén érvényes. Amennyiben a kormány ezt nem hosszabbítja meg, a megadott dátum után újra 27 százalék áfa fog vonatkozni a családi házak építésére, így jövőre, emiatt is további drágulás várható.

I Forrás: Üzleti Hírszerzés/ Imperial Holding

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Március 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Akár 20-25 százalékos alkukkal is lehet most találkozni az ingatlanpiacon

Akár 20-25 százalékos alkukkal is lehet most találkozni az ingatlanpiacon

More details
Betehet az útdíj a buszos osztálykirándulásoknak

Betehet az útdíj a buszos osztálykirándulásoknak

More details
Mégsem olyan édes az élet a csokiiparban

Mégsem olyan édes az élet a csokiiparban

More details
Idén ezek lettek a világ legkreatívabb húsvéti luxuscsokitojásai

Idén ezek lettek a világ legkreatívabb húsvéti luxuscsokitojásai

More details
Nem akármilyen csalást lepleztek le a Liszt Ferenc reptérre vonatkozóan

Nem akármilyen csalást lepleztek le a Liszt Ferenc reptérre vonatkozóan

More details
Ennyi volt: Betiltották az AMD és az Intel processzorainak használatát is a kormánygépekben Kínában

Ennyi volt: Betiltották az AMD és az Intel processzorainak használatát is a kormánygépekben Kínában

More details
Karikó Katalin és Ráskó Eszter a legbefolyásosabb magyar nők között!

Karikó Katalin és Ráskó Eszter a legbefolyásosabb magyar nők között!

More details
Így is jelenthetik a gyermekek az online bántalmazást

Így is jelenthetik a gyermekek az online bántalmazást

More details
Hatalmas bajban vannak a kerékpárgyártók

Hatalmas bajban vannak a kerékpárgyártók

More details