2021. január 16., szombat - Gusztáv

Ingatlanfejlesztés

Berobbantotta a járvány az építőipar digitalizációját? - Így látják a szakértők

2020-12-03 259

Egy év alatt nagyjából 5 milliárd dollár áramlott be kockázati tőkebefektetésként az építőipar innovációiba, de a korábbi évek is erősek voltak a 3D nyomtatás, a moduláris technikák, és a mesterséges intelligencia fejlődésének területén. Az innovációk nagyon nagy része a digitalizációval kapcsolatos, amit jól mutat, hogy a kockázati tőkebefektetések körében 15-szörös volt a növekedés. Noha az az építőipar a többi iparággal összevetve még most sem túl digitalizált, az elmúlt években hatalmas fejlődés indult el.

Hogy mivel vagyunk most előrébb, mint egy éve, mennyit fejlődött a digitalizáció, és hogyan lehet a digitalizáció iránti igényt a munkatársak esetében erősíteni valamint az értékláncban fenntartani, arról Báthory Balázs, a Market Építő Zrt. innovációért és stratégiai fejlesztésekért felelős vezérigazgató-helyettese kérdezte a Property Investment Forum 2020 konferencia szakértőit.

Nagyon sok partnerünkkel tartjuk mi is online a kapcsolatot, sokan közülük idén először használtak online rendszereket. Ezek velünk is fognak maradni, így

aki nem lép elég gyorsan előre a digitalizációban, az versenyhátrányba fog kerülni.

Összefogásra és standardokra van szükség ahhoz, hogy együtt tudjunk digitalizálni, szinte lehetetlen, hogy valaki önmaga digitalizáljon a partnerei nélkül. Az anyaggazdálkodás optimalizálását segíti a mi standardunk is – mondta el Dálnoki Ádám, a BauApp Kft. igazgatója. A szakértő szerint csak „quick win”-ekben lehet gondolkozni, természetesen egy nagy vízió mentén. Az a tapasztalat, hogy senki nem teszi meg az első lépést, ha abból nem nyer, még akkor sem, ha például a másodikból már nyerne. Amit idén nem teszünk meg, az viszont lehet, hogy sosem jön el. A tereplogisztika nagy víziója, hogy minden anyag beazonosítható és standard anyagazonosítás legyen, melynek során minden terméket le lehet olvasni vonalkóddal. Ennek kapcsán az intelligens szállítólevél az első „quick win”, amit viszonylag kis beruházással, gyorsan meg lehet valósítani. A digitalizációt tehát csak kis lépéseken lehet megtenni, de azokat folyamatosan kell megtenni – tette hozzá.

Épületgépészként nekünk nehezebb volt az átállás, de a digitális fejlesztési terveinket mi is felgyorsítottuk. Szakkivitelezőként a digitalizációtól hatékonyságnövelést várunk, ehhez sok eszköz van már a kezünkben.

A cél, hogy a folyamat végén a fizikai munka gyorsabban haladjon, amihez támogatásra és képzésekre van szükség.

Még most is sok a feleslegesen kifizetett óra, mivel az anyagkereskedők mögött is emberek vannak. Egy példával élve, egy olyan környezetben, ahol mindenki felháborodik azon, ha az alvállalkozóinknál meg akarjuk változtatni, hogy mostantól ne 12:00-kor, hanem 12:15-kor kezdődjön az ebédszünet nagyon nehéz fejleszteni. Éppen ezért csak az működik, ha megmutatjuk nekik, hogy mit szeretnénk, azt a mi segítségünkkel elkezdik használni, ha pozitív visszajelzést kapnak és látják, hogy ez működik, akkor elkezdenek benne hinni. Ez a hit tovább viheti őket az újabb innovációk felé. Ez nagyon sok munkát igényel, de ha van sikerélmény és támogató környezet akkor megvalósítható – emelte ki Gegesi Kiss Tamás, a Gépész Centrál Kft. ügyvezető igazgatója.

Ha a munkánkat hálózatba kötjük és úgy csináljuk, sokkal hatékonyabbak tudunk lenni.

A környezetvédelmi hatékonysághoz is rengeteg adatot kell szinkronizálni, amihez a digitalizációt kell fejleszteni.

A partnereinknek is szükségük van kézzelfogható eredményekre. Egyik alkalommal, amikor egy nagyon feszített ütemezéssel kellett létrehoznunk egy irodaház mélyépítési munkáit, másfél hónappal a határidő előtt teljesíteni tudtuk, amivel a megrendelő számára is többlet értéket teremtettünk. Mindez a hatékonyság miatt valósulhatott meg, amit a megrendelő is értékelt – tette hozzá Kaltenbacher Tamás, a HBM Kft. ügyvezetője.

Egy szoftverfejlesztő cég évekre előre próbálja kitalálni a digitalizáció irányát, az irány tehát nem, a sebesség viszont nálunk is változott. A mostani kényszerhelyzetben a digitalizáció felgyorsítását vagy egy állami szerepvállalás tudja lehetővé tenni, például BIM-előírások meghozatalával, vagy az alulról jövő versenykörnyezet. A technológia rendelkezésre áll, a szereplők arra vártak, hogy valaki összekapcsolja őket, ami most megvalósul.

A technológia adott, de azt használni is kell, éppen ezért az oktatásra helyezném a hangsúlyt.

Erre is vannak már jó példák, a BME-n, a Debreceni Egyetemen és Győrben is van már BIM alapú oktatás, így egyre digitalizáltabban fognak kijönni a hallgatók. Fontos, hogy ezt a tudást a vállalatok is elfogadják, de mindez a megrendelők igényességén is múlik. Kifelé nézve a kommunikáció segítheti a folyamatot, valamint a tapasztalatok megosztása a beszállítók, megrendelők irányából. Mindig a leginkább életképes megoldások felé kell mennünk, ez okozhat csak megtakarításokat. A szoftveriparban „quick win”-ként értelmezhető, hogy ha az építőipari értékteremtő láncolatokban jelenleg egyenként otthon ülő  szereplőket a BIM Cloudon / Archicad-en  keresztül össze tudjuk, kötni, akkor senki nem esik ki ebből az értékteremtő láncból és meg tudja tartani a munkahelyét. Ennek megvalósításáért Londonban az év BIM szoftverének idén is az Archicad-et választották – mondta el Reicher Péter, a GRAPHISOFT SE régió igazgatója.

Ha nem is mi vagyunk a leginnovatívabb ágazat, a digitális termékekhez való hozzáállás nálunk is sokat változott, ami a vevőkkel való kapcsolattartásban is látszik. Más módokat használunk mint eddig, és van, ahol ennek hatására hatékonyabbak is lehetünk. A cél, hogy kezdjünk bele minél hamarabb, és valósítsuk meg azt, amire eddig csak vártunk. Ebben akár egy jogszabályi előírás is sokat segíthet, mint azt láttuk az energiakibocsátásban is, ahol az energiatudatos anyagok iránti igény akkor nőtt meg érdemben, amikor ez jogszabályi elvárás lett. A külső és a belső motiváció egyaránt nagyon fontos. Én éppen azt látom HR kérdésekben, hogy az értelmes munkavégzésre való igény a digitalizációval hatalmasat tud nőni, amire belső motiváció is van. Ha viszont a kivitelezői oldalról érkezik egy fejlesztési igény, akkor ahhoz kell, hogy alkalmazkodjunk. Eddig, ha bármi fejlesztést tettünk, a piac mindig jött utánunk. Ha lehetne kívánni, akkor

a pályázati támogatások fontosságát említeném, hogy a pénzügyi támogatások által lehetőséget kapjanak azok, akik tenni szeretnének a digitális fejlődésért.

Gyors sikerre pedig az elektronikus számlázás egy teljes folyamatban történő bevezetését mondanám példaként, ami a környezettudatos hozzáállást is bizonyítja – hangsúlyozta Dr. Rázsóné Szórády Csilla, az újHÁZ Centrum vezérigazgatója.

(Forrás: www.portfolio.hu

 

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Tipp

Olvasta?

Időrendben

« Január 2021 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Orbán bejelentése: Az átlagfizetés mértékéig engedik el a 25 évnél fiatalabbak adóját

Orbán bejelentése: Az átlagfizetés mértékéig engedik el a 25 évnél fiatalabbak adóját

More details
Ezt a nyomvonalat javasolja a lakosság a Galvani híd pesti folytatásaként

Ezt a nyomvonalat javasolja a lakosság a Galvani híd pesti folytatásaként

More details
Halott az Airbnb? Ugyanmár! - Vannak akik még nagyobbat tudnak szakítani

Halott az Airbnb? Ugyanmár! - Vannak akik még nagyobbat tudnak szakítani

More details
Így zajlik most a bérlők pandémiás élete az irodaházakban

Így zajlik most a bérlők pandémiás élete az irodaházakban

More details
Így fog kinézni az új Népliget vasútállomás

Így fog kinézni az új Népliget vasútállomás

More details
Honnan tudhatom, melyik webszolgáltató a legmegfelelőbb számomra?

Honnan tudhatom, melyik webszolgáltató a legmegfelelőbb számomra?

More details
Januárban folytatja online streamelt előadásai sorát a tatabányai teátrum

Januárban folytatja online streamelt előadásai sorát a tatabányai teátrum

More details
Sokszínű programok a Müpa Home-ban ezen a héten is!

Sokszínű programok a Müpa Home-ban ezen a héten is!

More details
Ingyen nézhető a Kaláka raktárkoncertje

Ingyen nézhető a Kaláka raktárkoncertje

More details