2024. október 5., szombat - Aurél

Szabadidő, életmód

360 Design Budapest kiállítás, 2024. október 15-20.

281

A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) szervezésében ötödik alkalommal megvalósuló 360 Design Budapest kiállítás idén egy nagymúltú építészeti remekként ismert helyszínen nyílik meg a nagyközönség előtt. A nemzetközi és hazai alkotók munkáit felsorakoztató tárlat 2024-ben újragondolt koncepcióval, idén először az MDDÜ által szervezett Budapest Design Week eseménysorozatának központi kiállításaként tér vissza - tudósít a divatmarketing.com

Ötödik alkalommal nyitja meg a kapuit a Red Dot-díjas 360 Design Budapest kiállítás a nagyközönség számára, 2024. október 15-20. között valósul meg a nemzetközi és hazai alkotók munkáit prezentáló designtárlat. A kiállítás célja, hogy minél szélesebb körben megismertesse a közönséggel a design- és kreatívszektor értékeit és lehetőségeit, valamint 360 fokban bemutatni a magyar és nemzetközi tárgykultúra magas színvonalát és kulturális sokszínűségét, többszáz éves hagyományait. Az esemény nemcsak a kortárs magyar designmárkák, ipar- és képzőművészek közötti kapcsolatot erősíti, hanem találkozási lehetőséget, szakmai platformot is biztosít a különböző lokális és nemzetközi kreatív iparági szereplőknek, amely ezáltal a versenyképességet, kreatívipari ökoszisztéma alakulását segíti elő. A jövőben a 360 Design Budapest a Budapest Design Week első számú szakmai platformjaként erősíti a kreatívágazatok szereplői közötti együttműködések ösztönzését.

https://divatmarketing.com/wp-content/uploads/2024/09/FZ68449.webp 399w" sizes="(max-width: 161px) 100vw, 161px" style="box-sizing: inherit; height: auto; max-width: 100%; vertical-align: middle; border-style: none; float: left; margin: 0.375em 30px 1.333em 0px; letter-spacing: 0.8px;">

 „A 360 Design Budapest regionális kiállítás ötödik évfordulója mérföldkövet jelent. Évről évre több ezer érdeklődőt vonz a kiállítás, amelyen az idei rekordot döntő jelentkezések révén minden eddiginél több lokális és nemzetközi alkotó kaphat lehetőséget a bemutatkozásra.  A design és művészetek kulturális szempontból számos ponton keresztezik egymást, ezt hivatott bemutatni az idei 360 Design Budapest is, amely az Építészeti és Közlekedési Minisztériummal való együttműködés során kiválasztott nagymúltú helyszínen, a Nyugati Pályaudvar egykori várótermében várja a látogatókat. Ez a régió egyik meghatározó kiállítása, a helyszínválasztásunk amellett, hogy az esemény összekötő hídszerepére utal, összhangban van azzal a Nemzetgazdasági Minisztérium által megfogalmazott célunkkal, hogy Magyarország és Budapest a régió meghatározó kreatívipari és design központja legyen. Az ehhez hasonló események a kreatívipari ökoszisztéma megerősítésének egyik eszközét jelentik, amely hosszútávon hozzájárul az iparág versenyképességének növeléséhez, elősegíti a nemzetközi színtérre való kilépés lehetőségét és a kreatívipari szereplők globális integrációját.” – nyilatkozta Jakab Zsófia, a kreatívipar fejlesztéséért és ágazati koordinációjáért felelős miniszteri biztos, az MDDÜ vezérigazgatója.

Az októberi kiállítás számára ezúttal a Nyugati Pályaudvar helyszínén több száz négyzetméter áll rendelkezésre a pályázat során beérkezett rekordmennyiségű pályamű bemutatására. A központi és grandiózus helyszín a kelet és nyugat összekapcsolásával a hazai és nemzetközi designszíntér találkozására, egyesülésére és átjárhatóságára reflektál, kiválóan illeszkedik az esemény értékteremtő-értékmentő stratégiájába. Amellett, hogy a rekonstrukció alatt álló és felújított terek új funkciót kapnak, lehetőség nyílik a történeti lokációk bemutatására, gazdag múltjának ismertetésére.

A 360 Design Budapest installációja a tér indusztriális jellegére, rekonstrukciójára reflektál. A rendezési elv lehetővé teszi, hogy 360 fokban járjuk körül a nemzetközi és magyar tárgykultúra kiemelkedő példáit. Az installációs térben hazai gyártók is megjelennek, egyedi kitelepüléseken keresztül mutatkoznak be a szakmai közönségnek.

A kiállítás kurátori koncepciója a magyar iparművészet és design kulturális mélységeit emeli ki, rámutatva, hogy a diszciplínák az évszázadok során a nemzeti identitás központi alappilléreivé váltak. A 360 Design Budapest bemutatja, hogyan öltenek új formát a szecesszió és az art deco gazdag esztétikai hagyományai a kortárs tervezők alkotásaiban, miközben a fenntarthatóság jegyében a körforgásos gazdaság és a tartós megoldások is előtérbe kerülnek.

Az MDDÜ három kiállítási kategóriában – Brand Product, Collectible Design, valamint Prototípusok és/vagy Digitális tervek – hirdetett pályázatot feltörekvő alkotók, formatervezők, ipar- és képzőművész hallgatók számára.
A felhívásra minden korábbi évet meghaladó pályamű, több mint 90 munka érkezett be, amelyből egy szakmai bíráló bizottság választotta ki a legkiemelkedőbb tárgyakat a kiállítási koncepcióba. Az MDDÜ külön jelentkezést biztosított a feltörekvő alkotók, formatervezők és művészek számára, amelynek eredményeképpen idén közel 30 fiatal tehetség munkája debütálhat a 360 Design Budapest kiállításon.

Az idei évben „Meet the Designer and Manufacturer” kapcsolatépítést ösztönző találkozóra várják a szakmai közösséget. Továbbá helyszíni beszélgetésekkel és exkluzív tárlatvezetésekkel készülnek a látogatóknak, amely során Vitáris Iván és Schoblocher Barbara zeneművészeti megközelítésből, míg Nemes Márton, Tombor Zoltán képzőművészeti fókuszból mutatják be a sokszínű tárlatot. A tárlatvezetők sorához Szamosi Zsófia színésznő és Keller Adél tiktokker csatlakozik.

A Magyar Divat & Design Ügynökség kiemelt figyelmet szentel az edukációra és tudásmegosztásra, ezért ingyenes, élményalapú szakmai tárlatvezetést biztosít a szakképzési és felsőoktatási intézmények, tanulói és oktatói számára.
A 360 Design Budapest 2024-es kiállításának együttműködő partnerei az Art Market Budapest, az Iparművészeti Múzeum és a Bayer Construct Zrt., az esemény médiapartnere az ELLE Decoration belsőépítészeti szaklap.  

A programsorozaton a korábbi évekhez hasonlóan a nemzetközi szaksajtó kiemelkedő szereplői is tiszteletüket teszik, akik egy sokszínű hospitality túra keretén belül ismerkedhetnek meg Budapest ikonikus helyszíneivel, kulturális örökségével és kiemelkedő gasztronómiai különlegességeivel.

A Magyar Divat & Design Ügynökségről

A Magyar Divat & Design Ügynökség azzal a céllal alakult meg 2018-ban, hogy előre meghatározott stratégiai pillérek mentén – szakmai koordináció, hazai termékek elérhetőségének és kereskedelmi lehetőségeinek javítása, oktatásfejlesztés, valamint gyártásfejlesztés – hatékony és strukturált támogatást nyújtson a divat és a design ágazat minden szereplője számára. A célkitűzések megvalósításának érdekében olyan hazai rendezvényeket valósítanak meg évről évre, mint a régió központi divateseményének számító Budapest Central European Fashion Week vagy a nemzetközi díjakat nyert 360 Design Budapest kiállítás. Emellett olyan külföldi szakmai rendezvényeken biztosítanak megjelenési és bemutatkozási lehetőséget a magyar alkotók számára, mint a Milano Fashion Week. Kiemelt feladataik közé tartozik a szakmai szervezetekkel való stratégiai együttműködés, az export növelése, továbbá mentorprogramjaik megvalósításával a hazai márkák szakmai fejlődésének támogatása.

360 Design Budapest

Az MDDÜ évente megrendezett 360 Design Budapest programsorozat a minket 360 fokban körülvevő design mindennapokban betöltött szerepére hívja fel a figyelmet. A rendezvény célja a magyar és regionális formatervezők széleskörű ismertségének növelése modern eszközökön keresztül, a hazai design márkák nemzetközi piacra lépésének elősegítése, valamint új, innovatív, fenntartható irányok bemutatásai a designra nyitott célközönség számára. Az Ügynökség a rendezvény megvalósításával szeretné elősegíteni, hogy Magyarország regionális központtá váljon a designiparban, továbbá egy olyan programot kíván létrehozni, amely Európa-szerte turisztikai vonzerővel bír.

Fotó: HFDA / The Sparkle Content

(MDDÜ)

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Október 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Tartalom galéria

A napenergia aránya a magyar áramtermelésben tavaly a világon a harmadik, Európában a második legmagasabb volt

A napenergia aránya a magyar áramtermelésben tavaly a világon a harmadik, Európában a második legmagasabb volt

More details
Gördülő Ikarus legendák az Aeroparkban

Gördülő Ikarus legendák az Aeroparkban

More details
Megugrott az érdeklődők száma a Balaton és a Velencei-tó ingatlanpiacán a nyáron

Megugrott az érdeklődők száma a Balaton és a Velencei-tó ingatlanpiacán a nyáron

More details
Hogyan alakítja át a mesterséges intelligencia (AI) az értékesítési folyamatokat?

Hogyan alakítja át a mesterséges intelligencia (AI) az értékesítési folyamatokat?

More details
Philip Wood az Indotek Group új nemzetközi tranzakciós és vagyonkezelési igazgatója

Philip Wood az Indotek Group új nemzetközi tranzakciós és vagyonkezelési igazgatója

More details
56. Műegyetemi Állásbörze, 2024. október 8-9.

56. Műegyetemi Állásbörze, 2024. október 8-9.

More details
Éljen a Mosoly Világnapja 2024. október 4-én

Éljen a Mosoly Világnapja 2024. október 4-én

More details
Így gondolkoznak a vagyonosok a jövőről – egy vagyontervezési felmérés eredményei

Így gondolkoznak a vagyonosok a jövőről – egy vagyontervezési felmérés eredményei

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details