2021. január 23., szombat - Zelma

Szabadidő, életmód

Az igazi Vezércsel: film készül a sakkmester Polgár lányokról is

469

A sakktörténet legjobb női sakkozói, Polgár Judit és Polgár Zsuzsa egybehangzóan állítják: a valóság sokkalta keményebb tud lenni, mint ahogyan a Netflix alkotói a Queens’s Gambit, azaz A vezércsel című minisorozatban bemutatták. Megalázás, inzultus jó néhányszor érte őket karrierjük során – nőként a sakkélet is éppen elég drámai ahhoz, hogy hét epizódot meg lehessen vele tölteni. De a Polgár-lányok a forbes.hu-nak azt is elmondták, hogy hamarosan róluk is egy-egy filmet forgathatnak.

„Azért a való világban nem ilyen jó fejek a pasik, nem tolerálják így azt, amikor egy nő legyőzi őket. Egy ilyen karaktert sokkal többen akarnának elnyomni és sokkal több megjegyzést kapna a női mivoltára” – mondja a sakktörténet legjobb női sakkozójának tartott Polgár Judit videóbeszélgetésünkben, utalva egy filmbeli jelenetre, a Netflix Vezércsel című sorozatának utolsó részére, amikor (vigyázat, spoiler!) a nagy rivális Borgov megöleli, majd megtapsolja Beth-t, miután a nő Moszkvában legyőzi őt, a Szovjetunió hősét, a világbajnokot. A Polgár-lányok szerint az ilyen reakció nem gyakori.

„Az első nagymester, akit életemben legyőztem, finoman szólva nem viselte jól a vereséget. Miután felállt az asztaltól, láttam, hogy a lift falába verte a fejét. Mit gondolsz, hány ellenfelem fújt visszavonulót kézcsókkal? Elárulom: egy sem”

– teszi hozzá Judit.

A Netflix alkotói a Queens’s Gambit, magyarul A vezércsel című minisorozatot Walter Travis 1983-as novellája alapján készítették. A hétrészes film pillanatok alatt a Netflix legnézettebb sorozata lett: nem csupán az első tíz legnépszerűbb film között szerepelt ott októberben, de napokig az első számú show volt az egész világon.

A Polgár lányok a világ különböző pontjairól – Judit Budapesten, Zsuzsa a Missouri államban lévő St. Louisban, Zsófi pedig Izraelben – kíváncsian várták, és egyhuzamban nézték végig a hét részt. Különösen tetszett nekik Anya Taylor-Joy játéka, de szakmai szemmel is nagyon jónak találták a filmet. Úgy látták, az állások, a helyzetek, a versenyhelyszínek, a versenyzők viselkedése mind-mind élethűek. Nem véletlenül, hiszen a film szakmai főkonzulense épp a legendás Garri Kaszparov volt.

Cirkuszi báb

2002-t írunk, a helyszín szintén Moszkva. Oroszország játszik a világválogatott ellen. A huszonnégy esztendős Polgár Judit legyőzi Garri Kaszparovot, a világ elsőszámú játékosát. A győzelemmel történelmet ír: nő addig még sohasem nyert a világelső ellen. Judit élete legmeghatározóbb élményének nevezte azt a győzelmet. Valószínűleg Kaszparovnak sem akármilyen emlék az a nap, mert miután feladta a partit, kirohant a teremből, otthagyva csapot-papot, faképnél hagyva az újságírókat és Juditot. Kézcsókról meg aztán szó sem lehetett a nagy sietségében.

A játszmában, meglepetésre Kaszparov sötéttel a spanyol megnyitást választotta, nem a szokásos szicíliai védelmet. Próbált meglepetést okozni Juditnak, de aztán ő nézett nagyot. Judit már a megnyitásban lélektani győzelmet aratott. Kaszparov passzív szerepbe kényszerült, a középjáték végén hullottak a gyalogjai, mint a falevelek: a világelső megalázónak érezte a váratlan vereséget.

Ez volt hát Kaszparov hisztérikus kirohanásának egyik oka. A másik pár évvel korábbra nyúlik vissza. Spanyolországban ültek szemben egymással. A játszma előtt a férfi cirkuszi bábnak nevezte Juditot, hozzátéve, hogy

„jobb lenne, ha a nők inkább a gyermekvállalással foglalkoznának”.

Miután 2002-ben gyors partiban kikapott Judittól, Kaszparov finomított korábbi megjegyzésén. Hogyan utánozza az élet a sakkot? című életrajzi könyvében azt írta: „A Polgár-lányok megmutatták, hogy a nők alkalmasságának nincsenek eredendő korlátai. Ezt a férfi játékosoknak nem volt könnyű elfogadniuk addig, amíg ez a lófarkas kislány porrá nem alázta őket”.

Csak beteg férfiakkal sakkozott

„Én tréfásan azt szoktam mondani, hogy egészséges férfival még nem játszottam” – mondja Polgár Zsuzsa videóbeszélgetésünkben az Egyesült Államokból, ahol 1994 óta él.

„Amikor megvertem őket, egytől-egyig mindegyikről kiderült, hogy rosszul aludt, vagy épp a feje fájt. Volt olyan amerikai sakkozó, aki lesöpörte a figurákat a sakktábláról dühében.”

„Bárcsak olyan élményeim lettek volna, mint Beth-nek a filmben. A valóság sokkal durvább volt. Különösen kislánykoromban kaptam nagyon sok megjegyzést, hogy miért nem inkább babákkal játszom, meg hogy a lányok úgysem tudnak jól sakkozni, egy nőnek kisebb az agya, nem tud elég hosszú ideig csendben maradni – meséli Zsuzsa. – Aztán, amikor felnőttem, egyedüli nőként a férfiak kitüntető figyelmét élveztem a versenyeken.”

„Sokan próbálkoztak és akadt, aki nagyon kellemetlenül viselkedett. Előfordult, hogy megvárt az illető az emeleti szobám folyosóján és amikor visszautasítottam, azt mondta, hogy akkor kidob az ablakon.”

Zsuzsa szerint a filmbeli Beth karaktere inkább emlékeztet az amerikai élvonalbeli sakkozókra, Bobby Fischerre és Lisa Lane-re, és a játszmák megnyitásai épp azok, amelyeket Fischer alkalmazott előszeretettel.

Judit sakkozott is Bobby Fischerrel, aki 1993 nyarán egy hetet a Polgár család nyaralójában töltött. „Egyfelől nagyon nagy élmény volt találkozni vele. Senki nem gondolta, hogy még valaha látja őt az ember, mert visszavonult, és nomád életet élt. Másfelől nagyon szomorú volt látni, milyen beteges gondolatai vannak a zsidókról, a nőkről. Ő mondta azt, hogy »bármelyik nőnek adok egy huszárelőnyt és akkor is megverem«. És lehet, hogy igaza is volt, de azért nem volt éppen inspiráló mondat tőle” – mondja Judit.

A teljes cikk: Az igazi Vezércsel: film készül a sakkmester Polgár lányokról is

 
Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Tipp

Olvasta?

Időrendben

« Január 2021 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Fordulat látszik a turisztikai piacon

Fordulat látszik a turisztikai piacon

More details
Elkészült a gyártóépületből kialakítótt pesti irodaház

Elkészült a gyártóépületből kialakítótt pesti irodaház

More details
Több milliárd forintos veszprémi beruházást jelentett be Szijjártó Péter

Több milliárd forintos veszprémi beruházást jelentett be Szijjártó Péter

More details
Nem vár a főváros a kormány aláírására: nélkülük is indulhat a Lánchíd felújítása

Nem vár a főváros a kormány aláírására: nélkülük is indulhat a Lánchíd felújítása

More details
Tovább csökkent az üres raktárterületek aránya - Íme a legfrissebb számok

Tovább csökkent az üres raktárterületek aránya - Íme a legfrissebb számok

More details
Több mint 8 milliárdos bevételre számít a főváros az eladó ingatlanjai után

Több mint 8 milliárdos bevételre számít a főváros az eladó ingatlanjai után

More details
A BIEF 2020 negyedik negyedévre vonatkozó irodapiaci összegzése

A BIEF 2020 negyedik negyedévre vonatkozó irodapiaci összegzése

More details
A Colliers 2021-ben 50%-os növekedésre számít a globális befektetések tekintetében

A Colliers 2021-ben 50%-os növekedésre számít a globális befektetések tekintetében

More details
Felelőssé tehető-e az MNB és az állam a brókerbotrányokért?

Felelőssé tehető-e az MNB és az állam a brókerbotrányokért?

More details