2021. június 17., csütörtök - Laura

Konferenciák, képzések

MÉSZ Nemzetközi Építészkongresszus, 2021. július 2.

174

Bár a pandémia miatt a szokottnál később, de egy hónap múlva, július 2-án ismét lesz MÉSZ Nemzetközi Építészkongresszus. Az idei előadók: a budapesti közlekedési múzeum világhírű tervezője, Charles Renfro (Diller Scofidio + Renfro, New York), Finnország első számú templomtervezője, Anssi Lassila (OOPEAA, Seinäjoki, Helsinki), a nagy racionalista építész, Giuseppe Terragni unokája, Libeskind olasz partnere, Attilio Terragni (Studio Terragni, Milano), valamint az MIT tanszékvezető professzora, az építész-urbanista Michael Dennis (MIT, Michael Dennis & Associates, Boston).

A helyszín is érdekes és gyönyörű: az Operaház Eiffel Műhelycsarnoka, melyet Marosi Miklós mutat be a rendezvény résztvevőinek.

Az esemény kurátora Magyar Péter professzor emeritusz, 1989 és 2011 között három neves amerikai egyetem építészkarának igazgatója.

A konferencia témája: Melyik múlt vezet jövőnkbe?

Mindenki szereti a rejtvényeket! Építészek, megbízók és a nagyközönség is. „Mi” szeretnénk kifejezni gondolatainkat „építészül”, „ők” talán szeretnék megfejteni azokat.
Ez utóbbi mondat két vizsgálatnak nyit utat.
Az egyik: milyen „gondolatok” fejezhetők ki az erősen önmagával foglalkozó építészettel?
A következő pedig: nem kellene-e nekünk, építészeknek, az ember faji bölcsességének segítségére támaszkodva, képesnek lenni arra, hogy tudjuk, mit akarhatnak, tartanak szépnek, jónak, a „többiek”?
Azt reméljük, hogy a címben említett „múlt” megadhatja a választ mindkét kérdésre.
Talán nem a múlt formaidézeteivel, hanem azokhoz hasonló komplexitású, de függetlenül előhívott építészeti elemek alkalmazásával. Továbbá genetikai fejlődésünk szubliminált emlékei, egészen a barlangig visszamenően, szintén segíthetnek.

Mindenkit tisztelettel meghívunk a MÉSZ Nemzetközi Építészkongresszusra, főleg azokat, akik intuitív vagy tudatos választ tudnának adni a fenti dilemmára, és azokat, akik erre kíváncsiak.

 

Időpont: 2021. július 2., péntek

Helyszín: Budapest, Operaház, Eiffel Műhelyház (1101 Budapest, Kőbányai út 30.)
A rendezvény csak védettségi igazolvánnyal látogatható!

Akkreditáció: 3,5 (MÉK 2021/61)

Részvételi díj25.000 Ft + áfa (bruttó 31.750 Ft), de 2021. június 21-ig történő jelentkezés és befizetés esetén kedvezményesen csak: 19.685 Ft +áfa (bruttó 25.000 Ft)
(A részvételi díj bruttó 14.384 Ft étkezési szolgáltatást tartalmaz.)

Lehetőség van támogatói jegy vásárlására, mely esetén a számla nem tartalmaz áthárított étkezési szolgáltatást. Ennek díja: 32.000 Ft + áfa (bruttó 40.640 Ft)

 

RÉSZLETES PROGRAM ÉS JELENTKEZÉSI LEHETŐSÉG ITT >>

 

AZ ELŐADÓK

Attilio Terragni
Attilio Terragni 1989 óta vezeti saját stúdióját. A milánói Műszaki Egyetem elvégzése után Daniel Libeskind asszisztense és partnere volt, 1989 és 1991 között pályafutását a berlini Zsidó Múzeum nyertes tervével kezdte. 1997-től három évig élt Melbourne-ben a Federation Square építése kapcsán. Miután visszatért Olaszországba, megalapította Cityedge néven Daniel Libeskind olasz partnercégét, ahol többek között megvalósította a milánói Citylife projektet és a City Park projektet Bresciában. Jelenleg a milánói Műszaki Főiskolán tanít, és vendégprofesszor volt Ausztráliában, Németországban és Spanyolországban. Művészi tevékenységét nemrégiben Milánóban mutatták be tervei monográfiai kiállításán „geometria után" címmel. Számos könyve megjelent.

Michael Dennis
Michael Dennis 1970-től a New York-i Ithacában, 1981-től Bostonban tervez. A Santa Barbara-i Kaliforniai Egyetem Művészeti Múzeumának tervezését 1983-ban nyerte el, majd a The Carnegie Mellon Campus tervezését, melyért 1988-ban több díjat nyert. 1992 óta az MIT építészprofesszora, korábban tanított a Columbia, a Cornell, a Harvard, a Kentucky, a Princeton és a Rice Egyetemen. 2011-ben megkapta a rangos CNU Athena-érmet az urbanizmushoz való hozzájárulásáért.

Anssi Lassila
Az OOPEAA Office for Peripheral alapítója és igazgatója. Diákpályázaton nyerte el a Kärsämäki zsindelytemplom tervezését, mely azonnal nemzetközi elismerést kapott. Ismert munkája a Puukuokka, Finnország első nyolcemeletes fa lakóháza Jyväskylä-ben, amelyet 2015-ben választottak az Architecture Finland Award nyertesévé. Puukuokka 2015-ben megkapta az Év faépülete díjat és az Év lakóháza díjat, valamint a 2016-os kanadai faipari tervezési és építési díjat. Számos más elismerést kapott belföldön és nemzetközi szinten is az iroda, többek között: Állami Építészeti Díj, Alfred Kordelin-díj 2017, Amerikai Építészeti Díj 2016 (Suvela-kápolna és Periszkóp-torony), Spotlight-díj 2017. 2017-ben a Suvela-kápolna megtisztelő elismerést kapott Espoo Város Hurraa-díjának formájában. A cég munkája 2005-ben, 2011-ben és 2017-ben bekerült a Mies van der Rohe Európai Építészeti Díjába.

Charles Renfro
Charles Renfro 2004-ben lett a világhírű, elsősorban múzeumtervezéseiről ismert Diller Scofidio + Renfro partnere. A stúdió két legfontosabb nemzetközi projektjének tervezését és kivitelezését vezette: a Kreml szomszédságában lévő 35 hektáros Zárjágye (Zaryadye) Parkét, a Vörös tér és Vaszilij Blazsennij-székesegyház közelében, valamint a kínai Tianjin Juilliard iskoláét. Charles a stúdió akadémiai portfóliójában számos projekt felelős partnere volt, így a Stanford Egyetem, az UC Berkeley, a Brown Egyetem és a Chicagói Egyetem új épületeit, valamint a Columbia Egyetem két új épületét tervezte. Az innovatív és kísérleti művészetet és formatervezést bemutató nonprofit szervezet, a BOFFO társelnöke, és kétszer is elismerték az Out100 listával. A New York-i Vizuális Művészetek Iskolájának oktatója.

Marosi Miklós
1965-ben szerzett építészmérnöki diplomát az ÉKME Építészmérnöki Karán. A POTI-t követően 1970-től a Közti alkalmazottja. 1973-ban a MÉSZ Mesteriskola II. ciklusát végezte el. Műteremvezető, stúdióvezető, majd szakági főmérnök, az MMA alelnöke. Jelentős épületei: a Kecskeméti Megyei Kórház, a SZTE sebészeti, ortopédiai és ideg-elme klinikája, az Uzsoki utcai kórház rekonstrukciója, új manuális tömbje, a Kodály Zoltán Emlékmúzeum, a Corinthia Grand Hotel Royal és Spa épülete, a Közti–Bayer–Artisjus székház, valamint a Magyar Állami Operaház és Erkel színház Eiffel műhelyháza. Ybl-, Pro Architectura, Steindl-, Prima, Pogány Frigyes-, Podmaniczky- és Széchenyi-díjas.

Dr. Magyar Péter, AHA, CHA, RIBA
Építészmérnök, építészprofesszor. 1989 és 2011 között három neves amerikai egyetem építészkarának igazgatója. 1967-ben a Budapesti Műszaki Egyetemen szerezte meg építészmérnöki diplomáját, 1992-ben doktorált, ugyancsak a BME Építészmérnöki Karán. 1968-tól folyamatosan tanít európai, afrikai és amerikai egyetemeken. Épületei és pályázati tervei ugyancsak nemzetközi helyszínekre készültek, így például Alabama állam kormányzati irodaháza. 2011-ben a Magyar Építőművész Szövetség a Magyar Építész Kamara támogatásával a Magyar Építészetért Emlékéremmel tüntette ki. Több mint húsz könyve jelent meg fő érdeklődési köre tárgyában, mely a rajz és a tervezési folyamat elméleti kérdéseit vizsgálja.

 

RÉSZLETES PROGRAM ÉS JELENTKEZÉSI LEHETŐSÉG ITT >>

 

(Üzleti Hírszerzés)

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Június 2021 »
H K Sze Cs P Szo V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Tartalom galéria

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Mit művelnek a magyar autósok a kutakon? Literszámra veszik ezt az üzemanyagot: tudhatnak valamit

Mit művelnek a magyar autósok a kutakon? Literszámra veszik ezt az üzemanyagot: tudhatnak valamit

More details
Az ingatlanpiacot eddig pörgette, de kifut a 3 ezer milliárdos NHP Hajrá

Az ingatlanpiacot eddig pörgette, de kifut a 3 ezer milliárdos NHP Hajrá

More details
Történelmet ír Magyarországon az ingatlanpiac, mi lesz így a hozamokkal?

Történelmet ír Magyarországon az ingatlanpiac, mi lesz így a hozamokkal?

More details
Szoftverrobotok csökkenthetik a súlyos munkaerőhiányt

Szoftverrobotok csökkenthetik a súlyos munkaerőhiányt

More details
Sikeres kötvénykibocsátás a KÉSZ Csoportnál

Sikeres kötvénykibocsátás a KÉSZ Csoportnál

More details
Új kihívások előtt a startupok

Új kihívások előtt a startupok

More details
Régen várt jó hírt kaptak a világ autógyártói

Régen várt jó hírt kaptak a világ autógyártói

More details
Az inflációtól tartanak a befektetők, nagyot ralizik az ingatlanszektor

Az inflációtól tartanak a befektetők, nagyot ralizik az ingatlanszektor

More details