2020. június 4., csütörtök - Bulcsú

Versenypiaci hírek

A Tescót kiröhögték, pedig igaza lett - ez lesz a jövő a boltlánc szerint

2020-05-13 249

Eltűntek a nagy hétvégi bevásárlások, és egyre többen igyekeznek letudni a vásárlást egy helyen, az online rendelések pedig kilőttek a brit Tesco tapasztalatai szerint. A pánikvásárlásoknak köszönhetően a karácsonyi időszak legforgalmasabb napján megvásárolt árumennyiség került az emberek kosarába öt napon át, minden egyes napon. Bizonyos termékeket pedig olyan hamar elkapkodtak, hogy 7 hét forgalmát bonyolították 5-6 nap alatt a Tesco első embere szerint.

Első látásra a járványhelyzet világszerte váratlanul érintette a kiskereskedelemben érintett cégeket, elsősorban a boltláncokat. A pánikvásárlásokkal, az extrém mennyiségek beszerzésével nem mindig tudtak lépést tartani. Pedig a Tesco már jóval korábban készült egy ilyen extrém időszakra.

A brit boltlánc már négy évvel ezelőtt elpróbálta a katasztrófahelyzetet: a szimulált gyakorlat során pedig azzal számoltak, hogy a cég Welwyn Garden City-ben működő központja teljesen leáll. Akkor ezt a gyakorlatot sokan nevetségesnek és extrémnek tartották - mondta Dave Lewis, a Tesco vezérigazgatója a Guardian brit lapnak.

Nevetséges, extrém? Nem annyira

A járvány azonban felülírta a normális munkarendet: az elmúlt másfél hónapban a Tesco Hertfordshire megyében található bázisán a szokásos 6500 munkavállaló helyett kevesebb mint harmincan dolgoztak, ebből az egyik a vezérigazgató.

Az "ítéletnapi" gyakorlatnak köszönhetően a Tesco dolgozóinak már volt forgatókönyvük arra, hogy mit kell tenni extrém helyzetben. Januárban azon dolgoztak, hogy a nem élelmiszereket ne befolyásolja a kínai járvány kitörése, a hónap végére pedig egy válságkezelő csoport napi üléseket tartott.

Azóta az üzletekben is számos változás történt, a járvány kitörése óta a vásárlókat arra kérik, hogy tartsák meg a szükséges távolságot, a dolgozók pedig védőfelszerelésben végzik a munkájukat. Ahogy a Buksza - a Napi.hu szerkesztőségi blogja -  már korábban megírta március végétől a magyarországi Tesco is, amelyek célja a vásárlók és munkatársak egészségének védelme, valamint annak biztosítása, hogy az áruházakban mindenki megtarthassa a biztonságos fizikai távolságot másoktól.

Karácsonyi forgalom több napon keresztül

Lewis szerint az élelmiszeripar mára összeszedte magát a pánikvásárlás okozta sokkhatás után, ekkor ugyanis a vezérigazgató szerint az emberek öt napig minden egyes nap annyit vásároltak mint a karácsonyi időszak legforgalmasabb napján.

Ez a nap általában december 23-ra esik, amire az áruház készül. A vírus miatt azonban öt ilyen napjuk volt, és semmi esély nem volt a felkészülésre. Bizonyos termékkategóriákban 7 hét forgalmát bonyolították öt vagy hat nap alatt.

Máshogy lesz

Ma már néhány kivételtől eltekintve nincs hiány a termékekből, de a Tesco első embere szerint a vásárlási szokások drámaian megváltoztak.

A nagy hétvégi bevásárlási rohamok helyett folyamatos a vevők áramlása a hét közben. Az eddigi 3-4 üzlet meglátogatása helyett a többség ritkán megy több mint egy boltba, azaz igyekeznek egy helyen letudni a vásárlást, és heti egyszer, a hét valamelyik napján feltölteni a kamrát. A május 3-át megelőző héten a tranzakciók száma ugyan 48 százalékkal csökkent de a kosárméret (egy vásárlás átlagos értéke) több mint a duplájára nőtt, ami azt mutatja, hogy az emberek többsége hetente egyszer vásárol.

Sokkal többen

A legdrasztikusabb változás a brit piacon - csakúgy, mint Magyarországon - az online vásárlásban történt: a Tesco majdnem megduplázta a házhoz szállításai és személyes átvételi időpontjainak számát hat hét alatt. A cégnél az online rendelések 90 százalékát egyébként kézzel szedik össze a boltokban. Ennek érdekében 350 bolt nyitva tartását változtatták meg, ezekben csak napközben lehet vásárolni az eddigi 0-24 órás nyitva tartás helyett. A cég továbbá felvett 4 ezer új sofőrt, és 12 ezer áru-összekészítőt, továbbá 400 új teherautó is munkába állt.

Lewis elmondása szerint hiába döntögetnek rekordokat - az egyik héten például 10 millió termékre érkezett online rendelés egyetlen nap alatt -, még mindig vannak olyanok, akik nem tudnak szállítási időpontot foglalni maguknak. Bár a brit és a magyar piac az eltérő méretek miatt nehezen összemérhető, a nagy-britanniai Tescóhoz egy hét alatt beérkező 10 millió megrendelés nagyságrendjét mutatja, hogy a magyar Tescóhoz hat év alatt futott be 20 millió rendelés

A kijárási korlátozások nagy-britanniai bevezetése előtt a brit lánc közel volt hozzá, hogy befejezze az első, robotok által vezérelt elosztóközpontjának építését, ez a későbbiekben még jobban felpörgetheti az online rendelések kiszolgálását.

Nem tudnak minden igényt kielégíteni

Azt persze nem lehet tudni, hogy a járvány lecsengése után az emberek továbbra is ilyen mértékben vásárolnak majd online. Lewis szerint a kapacitások növelésével a Tesco a brit kormány kérésnek megfelelően segíteni tudott abban, hogy az 400 ezer ember, akik a járvány által leginkább veszélyeztetettek, élelmiszerhez jussanak, de soha nem lesz elég kiszállítási időpont, az összes felmerülő igényt nem tudják kielégíteni.

Véleménye szerint ugyanis ha iparági szinten a kapacitások meg is háromszorozódnak - ami elég nehéz feladat ennyire rövid idő alatt -, akkor is a piac 80 százalékának fizikai üzletekben kell vásárolnia. Emiatt kell a boltokat a lehető legbiztonságosabbá tenni.

Itthon is egyre nagyobb az igény

Az online rendelési igényekre válaszolva a magyar Tesco is lépett: ahogy a Napi.hu korábban is írta, a boltlánc a megugró kereslet miatt határozott időre felvett 170 munkatársat, akik jellemzően más szektorokból érkeztek a boltlánchoz. Emellett összefogott a magyar piacon több évtizede a jégkockákat többek között éttermeknek, kocsmáknak kisteherautókkal kiszállító Ice Cube Hungaryvel.

Nemcsak az online kiszállítási időpontok bővülnek, de egyre több helyre is szállítanak: májustól három újabb nagyvárosban - Tatabányán, Miskolcon és Szombathelyen - és vonzáskörzetében, összesen 96 településen érhető el a Tesco házhoz szállítása. A magyar lánc még 2013-ban indította el az online boltját és a házhoz szállítást, először Budapesten, majd jöttek az újabb városok, többek között Székesfehérvár, Győr, Szeged és Pécsen. Most már összesen több mint 200 település szerepel a tescós térképen.

Mit vásárolnak járványhelyzet nélkül?

Az online Tescóhoz a 2013-as rajttól tavaly őszig terjedő időszakban 20 millió megrendelés érkezett 500 ezer címről és összesen 150 millió terméket szállított ki a boltlánc. A csomagokat szállító kisteherautók pedig 10 millió kilométert futottak hat év alatt.

Ebben az időszakban az ásványvíz volt a legnépszerűbb termék. A ranglistán a második helyet a tejek szerezték meg, főként 1,5 és 2,8 százalékos zsírtartalmú tejeket rendeltek az online boltból a magyar vásárlók. A harmadik helyen a csirkemell állt, a negyediken pedig a banán. Egy-egy vásárló a hatéves időszakban átlagosan 22-25 ezer forintért rendelt, a legdrágább csomagokat pedig Budapestre szállítja a cég.

(Forrás: www.napi.hu

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Június 2020 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

2019-ben tetőzhetett a magyar lakáspiac. De mi lesz ezután?

2019-ben tetőzhetett a magyar lakáspiac. De mi lesz ezután?

More details
Járványhelyzet ide vagy oda, bérleti díj emelésre is van példa a budapesti lakáspiacon

Járványhelyzet ide vagy oda, bérleti díj emelésre is van példa a budapesti lakáspiacon

More details
Biztató számok a májusi lakáspiacon - Újra elkezdtünk lakásokat venni

Biztató számok a májusi lakáspiacon - Újra elkezdtünk lakásokat venni

More details
Egyelőre nem tért magához a dél-budai ingatlanpiac

Egyelőre nem tért magához a dél-budai ingatlanpiac

More details
Itt a toplista: a legdurvább céges bűncselekmények

Itt a toplista: a legdurvább céges bűncselekmények

More details
Használatbavételi engedélyt kapott a Váci Greens irodakomplexum ötödik, „F” épülete

Használatbavételi engedélyt kapott a Váci Greens irodakomplexum ötödik, „F” épülete

More details
RE - START: Hogyan térjünk vissza a munkahelyekre? 2020. június 16.

RE - START: Hogyan térjünk vissza a munkahelyekre? 2020. június 16.

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Alig egy év alatt négy lengyel irodaházat zsebelt be az ingatlanalap

Alig egy év alatt négy lengyel irodaházat zsebelt be az ingatlanalap

More details