2020. június 5., péntek - Fatime

Versenypiaci hírek

Elbocsátások kezdődtek egy nagy hazai üzletláncnál - megszólalt a cég

2019-10-04 423

Minden áruházat érintő átszervezés zajlik a Metro Kereskedelmi Kft.-nél, ennek keretében pozíciók szűnnek meg a társaságnál. Az üzletlánc szerint a vevőigények változása és a technológiai fejlesztések miatt van szükség e lépésre, azt ugyanakkor nem állították, hogy a jövedelmezőség romlása indokolná. A láncnál történt néhány látványos változás az elmúlt hónapokban.

Állásokat szüntet meg a Metro: a döntés érinti például a pénzügyi egységeket, így minden áruházból elbocsátják a főkasszásokat, a jövőben ezek a pozíciók az üzletlánc lengyel egységeinél lesznek betöltve - tudta meg a Napi.hu a cég egyik munkatársától. Több áruházból bocsátanak el dekorációs munkatársakat - vagyis a címkéket, reklámokat nyomtató szakembereket -, továbbá egyes alvállalkozókon keresztül foglalkoztatott dolgozókat - biztonsági őröket, raktárosokat - is meneszt a cég.

Forrásunknak nincs tudomása arról, hogy az átszervezés hány dolgozót érint a hálózat 13 hazai egységénél, rálátása csak az egyik főváros környéki üzletre van, ahol szerinte körülbelül 15-20 embert küldenek el a saját állományban lévő, illetve az alvállalkozókhoz tartozó munkavállalók közül.

Megkeresésünkre a Metro sajtóosztályánál elismerték, hogy hasonló jellegű változások minden áruházukban várhatóak.

"A vevőigények alakulásának megfelelően változnak a munkafolyamataink, illetve a technológiai fejlesztések is módosítják az egyes munkaköröket, amelyek között tervezünk létszámmozgást. Ezzel az a célunk, hogy a szolgáltatásaink folyamatosan megújuló körével a vásárlóinkat jobban ki tudjuk szolgálni"

- írta a társaság. Hogy a változás hány embert érint, arra nem tudtak pontos számot megadni, mondván: az átszervezés még tart.

Érdeklődtünk az iránt is, hogy átalakítás összefügg-e a Metro eredményeinek alakulásával, amelyre a következő választ kaptuk: "A pénzügyi évünk 2019 szeptember 30-ával zárult, ezért publikus adatok még nincsenek, de az biztos, hogy az előző évet meghaladó értékesítést könyvelhettünk el az idén is".

A társaság a 2017-2018-as pénzügyi évben 158,58 milliárd forintos árbevétellel zárt, szemben az egy évvel korábbi időszak 155, 47 milliárdos forgalmával. Akkor az adózott eredményen jelentős mértékben sikerült javítani: a 2016/17-es időszak 6,1 milliárdos vesztesége után legutóbb 931 millió forintos nyereséget könyvelhetett el a cég.

Negyedszázad után nagy újítást jelentettek be

A Magyarországon 25 éve jelenlévő nagykereskedelmi lánc nemrég szakított korábbi gyakorlatával: eddig csak a vállalkozások és különféle intézmények kiszolgálására építette üzletpolitikáját, nyártól kezdve azonban mindenki előtt megnyitotta áruházait. Ezidáig kártyát kellett kiváltani a bevásárláshoz, amelyhez feltétel volt a vállalkozói engedély, az újítást követően viszont napijegy igénylésével pénteken, szombaton és vasárnap bárki vásárolhat a Metro áruházakban. Mi több, hirdettek már akciós időszakot is: szeptember 24-ig minden nap - azaz hétfőtől vasárnapig - fogadtak a magánszemélyeket, családokat is a cash&carry áruházak.

A cég szerint a kezdeti tapasztalatok biztatóak: "Igény mutatkozott rá, hogy a kínálatunkban szereplő különlegességekhez és a profi vendéglátás által használt alapanyagokhoz szélesebb körben is hozzáférjenek az emberek. Egyelőre időszakosan, általában ünnepek előtt vagy szezonálisan kiemelkedő események körül élünk ezzel a lehetőséggel. Örömmel tapasztaljuk, hogy az új vendégek jelentős számban térnek vissza az áruházainkba a nyílt napokon. A legnépszerűbbek az egyedülálló hal-, hús- és fűszerválasztékunk termékei" - részletezték a válaszban.

A Metro is beszállt a nagy kiszállítási versenybe

További változás volt a láncnál szeptemberben, hogy a Metro AG ingatlan-üzletága, a Metro Properties egy eladás-visszabérlés tranzakció keretén belül a kelet-közép-európai régióban értékesítette 11 Metro és Makro áruházát, több mint 250 millió euróért. A vásárló a francia LFPI Group befektetőcég tulajdonában lévő, bécsi székhelyű FLE GmbH. Az ügyletben három budapesti cash&carry üzlet érintett: ezek tulajdonjoga átkerült az FLE-hez, a továbbiakban a Metro bérli az egységeket. A kereskedő szerint nemzetközi üzleti modellváltás alapján történt a hazai lépés, az ingatlanokat minimum 15 évre tovább lízingelik. Az ingatlanok eladásából származó bevételt pedig elsődlegesen szolgáltatásfejlesztésre fordítják.

Az áruházlánc immár 13 üzlete mellett a honlapján is fogad rendeléseket és 24 órán belüli kiszállítást is vállal partnerei - elsősorban vendéglátósok, kereskedők - számára. Megkérdeztük, hogyan alakult ennek az üzletágnak az eredményessége: "A Metro Max kiszállítási szolgáltatásunk a legintenzívebben növekedő üzletágunk. Két számjegyű növekedésünk mutatja a piac bizalmát és elégedettségét. Széleskörű , új generációs szolgáltatást nyújtunk profi partnereinknek, amellyel a megbízhatóságot és a kiszámíthatóságot tűztük ki célul. Vásárlóink elégedettségét folyamatosan mérjük, és a visszajelzések alapján fejlesztjük a kínálatunkat és a szolgáltatások körét" - válaszolták a sajtóosztálynál.

Forrás: napi.hu

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További híreinkből


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Június 2020 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Izgalmas átalakulás - a home office hatása az irodapiacra

Izgalmas átalakulás - a home office hatása az irodapiacra

More details
Idén egyszerre rendezik meg az összes nyári fesztivált Magyarországon

Idén egyszerre rendezik meg az összes nyári fesztivált Magyarországon

More details
Nemzetközi fémipari és femmegmunkálási szakkiállítás - Stuttgart, ÚJ DÁTUM! 2022. szeptember 13-17.

Nemzetközi fémipari és femmegmunkálási szakkiállítás - Stuttgart, ÚJ DÁTUM! 2022. szeptember 13-17.

More details
Magas szintű védelem rozsdaövezetekben – nem csak James Bondoknak

Magas szintű védelem rozsdaövezetekben – nem csak James Bondoknak

More details
Belvárosi ingatlanok: lehet 1 millió forint egy négyzetméter?

Belvárosi ingatlanok: lehet 1 millió forint egy négyzetméter?

More details
Gigantikus per: Privát módban is megfigyel a Google

Gigantikus per: Privát módban is megfigyel a Google

More details
Éttermi szokások karantén alatt és után

Éttermi szokások karantén alatt és után

More details
Fenntarthatósági expo lesz jövőre Budapesten

Fenntarthatósági expo lesz jövőre Budapesten

More details
2019-ben tetőzhetett a magyar lakáspiac. De mi lesz ezután?

2019-ben tetőzhetett a magyar lakáspiac. De mi lesz ezután?

More details