2019. augusztus 24., szombat - Bertalan

Kína lenyúlta a világ megmentését, és ezen betegre keresi magát

2019-07-15 89

Alaposan feladata a leckét Kína a legnagyobb riválisainak, a nyugati világ ipari országainak a szél- és a napenergiát hasznosító eszközök gyártásában azzal, hogy nagy előnyt szerzett ezen a téren. Ugyanakkor az egész világ nyer az ágazat szédítő fejlődésén az ázsiai országban.

A nyugati világban sokan tekintenek gazdasági fenyegetésként arra, hogy Kína igen versenyképes ipari hatalommá emelkedett. Úgy vélik: a kínaiak elszipkázzák a munkahelyeket, aláássák a meglévő üzleti modelleket és esetenként veszélyeztetik a nemzetbiztonságot. Van egy terület, amelyek van ok az aggodalomra, nevezetesen a szél- és napenergia eszközeinek fejlesztése, amelyen Kína valóban jelentős előnyre tett szert a fejlett ipari államokkal folytatott versenyben - kezdi összefoglalóját Nick Butler, a Financial Times (FT) veterán energetikai szakkommentátora.

Anélkül, amit ezen a téren a kínaiak elértek az elmúlt évtizedben, nem növekedhetett volna olyan gyors tempóban az alternatív energiatermelés, ahogy nőtt, nem léphetett volna előre a világ az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság megteremtése felé. Az, hogy a szél- és a napenergia ma már állami támogatás nélkül is versenyképes a hagyományos áramtermelési módszerekkel, a kínai vállalatok felpörgött turbina- és panelgyártásának köszönhető - véli az FT cikkírója.

Zuhanó költségek

A szélre alapozott áramtermelés költsége 69, a napsugárzásra alapulóé 88 százalékkal zuhant az elmúlt tíz évben - derül ki a Lazard befektetési bank adataiból -, és Kína mindkét technológiában világelső. Ez azt jelenti, hogy vezető szerepet szerzett magának az energiatermelés átállásának folyamatában, amelyben a fosszilis tüzelőanyagok és az atomenergia helyét a megújuló források veszik át. Ráadásul az FT publicistája szerint ennél is csak sokkal többre számíthatunk a jövőben.

Kína ugyanis jóval mások előtt jár az új áramellátási rendszerek kifejlesztésében és bevezetésében, továbbá világelső a lítium-ion akkumulátorok előállításában is. Az utóbbi területen a világ gyártási kapacitásának 60 százalékát birtokolja. A világ útjait koptató hárommillió elektromos jármű többsége is az ázsiai országban zümmög - az eladások ezen a területen tavaly 56 százalékkal ugrottak meg.

Szó sincs arról, hogy ebben az óriási fejlődésben a világ megmentésének vágya motiválná a pekingi vezetést. Hszi Csin-ping elnök irányításával minden politikai akaratukat, tehetségüket és pénzügyi erejüket annak szolgálatába állították, hogy Kínát globális ipari szuperhatalommá tegyék. Jellemző, hogy a szél- és napenergia-termelő berendezések fejlesztésének az alternatív energia használatát támogató európai állami támogatások adtak lendületet.

Ma már Kínában segítenek a légszennyezés csökkentésében - és ezzel a kínai politikai hatalom stabilizálásában, miután az ottani városokban keletkező szmog már politikai elégedetlenséget is kelt. Emellett nemzetbiztonsági haszna is van az új iparág virágzásának: hosszabb távon mérsékelni fogja Kína energiahordozó-importját. Jelenleg napi kilencmillió tonna olajat importálnak a geopolitikai bizonytalanságtól szenvedő Közel-Keletről.

Esély és kétely

Az amerikai Brookings kutatóintézet friss jelentésében megfogalmazott egy optimista forgatókönyvet Kína és a nyugati országok együttműködésére. E szerint a pekingi vezetés keresi a módját annak, hogy leváltsa az állami támogatásra alapuló gazdasági modellt, mert túltermelésre ösztönzi a cégeket, azaz hatékonyabbá akarja tenni a vállalatokat. Eközben mérséklődött a szellemi javak lopkodása is, ami utat nyithat a nyugati cégek beáramlása előtt: részben önállóan, részben helyi vállalatokhoz kapcsolódva beléphetnek a kínai zöldenergia-iparba.

Az FT szakírójának azonban kétségei vannak a jelentésben felvázolt kép realitásával kapcsolatban. A globalizáció gazdasági szempontból óriási előnyöket ígérő folyamat, amelyben a világgazdaság ipari alapjai kelet felé vándorolnak. Logikus lenne, ha a nyugati vállalatok követnék ezt a folyamatot. A gond az, hogy ez saját országaikban munkahelyek elvesztésével jár, amit könnyen és joggal használnak ki azok, akiket aggaszt ez a változás. Így aztán kétséges, hogy az a nyílt kereskedelmi rendszer, amely az elmúlt évtizedekben működött a világon, továbbra is fenntartható-e.

(Forrás: www.napi.hu)

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 


 

 


 

Tipp

Olvasta?

Időrendben

« Augusztus 2019 »
H K Sze Cs P Szo V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Népszerű tartalmak

Error: No articles to display

Tartalom galéria

80 000 Ft-al járhat jobban

80 000 Ft-al járhat jobban

More details
Így áll Budapest a zöld irodák terén

Így áll Budapest a zöld irodák terén

More details
Social Media trendek – 2019. szeptember 11.

Social Media trendek – 2019. szeptember 11.

More details
Garantáltan előnyös, ha most vált

Garantáltan előnyös, ha most vált

More details
Összeomlott a magyar milliárdos cégbirodalma

Összeomlott a magyar milliárdos cégbirodalma

More details
Tízből csak négy ingatlanos alkalmas a szakmájára. Mi lesz a többiekkel?

Tízből csak négy ingatlanos alkalmas a szakmájára. Mi lesz a többiekkel?

More details
Megvan a Gizella LOFT irodaház első bérlője

Megvan a Gizella LOFT irodaház első bérlője

More details
Újra a tintasugaras nyomtatóké a jövő?

Újra a tintasugaras nyomtatóké a jövő?

More details
Már a Google-t szabályoznák az oroszok, olyan heves az ellenzéki tüntetéshullám

Már a Google-t szabályoznák az oroszok, olyan heves az ellenzéki tüntetéshullám

More details