2020. június 1., hétfő - Tünde

Ingatlanpiaci hírek

Exkluzív interjú az egyik legnagyobb hazai ingatlanfejlesztőtől!

2020-05-20 112

Vonzó kihívás az óriási lépték és az egyedi adottságok, mondja Schrancz Mihály, a Property Marketnél a fejlesztési igazgatói posztról frissen ügyvezető igazgatónak kinevezett új első ember. A BudaPart projekt keretében mintegy 3000 lakást és 13 irodaházat fejlesztő cég vezetőjét a jelenlegi piaci helyzetről, a kihívásokról és természetesen a cég terveiről is kérdeztük exkluzív interjúnkban, melyből kiderül, hogy a Property Market kilép a Kopaszi-gátról és elindul az egész városban fejleszteni.

Mi változott számodra attól, hogy fejlesztési igazgatóból ügyvezető lettél?

Ami változott, hogy még világosabban kimondott cél, hogy egyre nagyobb erővel koncentráljunk a BudaParton kívüli projektek fejlesztéseire is. Az alapítás előtt azért kapcsolódtam be a formálódó Property Market munkájába, mert ismertem a tulajdonosi víziót, azt, hogy kifejezetten a különleges lokációjú és nagyszabású városnegyed fejlesztést fogunk megvalósítani. Ezeket a kihívásokkal teli projekteket szeretem, amelyek vagy azért igényelnek speciális hozzáállást, mert óriási a léptékük, vagy azért kell hozzájuk eltérő látásmód, mert egyedi adottságokkal rendelkeznek.

A városrész méretű BudaPart minden szempontból ilyen, de a budai és a pesti oldalon is elkezdtünk előkészíteni vagány hotel, iroda, lakó és vegyes funkciójú fejlesztéseket, amelyek hamarosan láthatóvá is válhatnak, elindulhatnak.

Miként látod, hogy a Covid 19 okozta gazdasági válság hogyan fog hatni a budapesti ingatlanfejlesztésekre: a lakáspiacra, az irodapiacra?

Az ingatlanpiacon olyan fejlesztési termékekre van szükség, melyek már a fejlesztési koncepció létrehozásakor fel vannak készítve arra az eshetőségre, hogy valami történik a piacon 3-4 év alatt. Számomra az előző válság azt a saját tapasztalatot hozta, hogy még a legínségesebb piaci helyzetben is lehetett iroda- és lakóház terméket sikeresen értékesíteni, fejleszteni. Az általam 2008-2009-ben projektvezetőként irányított Váci úti irodaház fejlesztésben akkor is jó áron tudtunk évi 10 ezer fölötti négyzetmétert bérbe adni, amikor még az 1000-2000 négyzetméter kiadásáért is harcoltak a piaci szereplők, majd a válság alatt fejlesztőként sikeresen össze tudtunk rakni és el tudtunk indítani egy Alkotás úti irodaház projektet. Valójában ez az ingatlanfejlesztés lényege: a jó üzleti modell, a design, a műszaki tartalom, a megvalósíthatóság, és a finanszírozhatóság olyan mixe, amiből létrejön egy kiváló, válság helyzetben is működőképes, jó piacon pedig magas profitot termelő termék. Ha lassul is a kereslet az irodapiacon, mindig van igény költözésre, mert a régi házak avulnak, és 3- 4. alkalommal már ritkán hosszabbítanak a bérlők, mindig van a strukturális üresedés korlátaiból fakadó igény. A lakáspiacon pedig az előző hónapokhoz képest mindenképpen élénkülést hozhatnak a kormányzat gazdaságélénkítést célzó lépései.

Véleményed szerint milyen hatással lesz a mostani home office-ban eltöltött időszak az irodapiacra?

A home office nem helyettesítheti az office-t. A vírushelyzet eredményeként nem számítunk olyan átalakulásra, mely radikális irodaterület csökkenést okoz, elképzelheztő, hogy magasabb lesz a home office munka aránya, de a social distancingből adódó ültetési sűrűség csökkenése legalább annyira reális változás lehet. A saját, és általánosan is érvényes tapasztalatunk az, hogy habár lehet otthonról hatékonyan dolgozni, a munkavállalók igénylik a munkahelyi környezetet, és az igazán professzionális üzletmenethez pedig szükséges a személyes emberi interakció. A kollégáim többsége vágyik is arra, hogy bejárjon az irodába. Ami egyértelmű, hogy az értékesítési és stratégiai kommunikációs folyamatokhoz rendkívül fontos látni a másik arcát, a nonverbális kommunikáció érzékelése most nagyon hiányzik. Azt gondolom, hogy várható átstrukturálódás a munkavégzés folyamatában, a jövőben például megnőhet a videókonferencia egyeztetések aránya, de ez az irodai létet alapvetően nem érinti, inkább a napi városon belüli utazások csökkenését hozza majd ez. Az biztos, hogy a világ nem fog átállni mostantól home office-ra.

Hol tart most a BudaPart beruházás? Mi várható az év végéig?

A városnegyed léptékű területet csupán öt éve vásároltuk, az első irodaépületet és az első két lakóházat már birtokba vették a lakók és bérlők. A BudaPart már nem csak vízió, hanem egy meghatározó városépítészeti projekt is a Duna-part ezen szakaszán. A koncepció ma már kézzel foghatóan kirajzolódik az átadott területeken: kiemelten fontos számunkra, az a táj- és szabadtérépítészeti szövet, amely a teljes településrészt funkcionális és design szempontból egyaránt összefogja és egyensúlyt teremt a vízpart, a rekreációs parki területek és a sűrű, belvárosias jellemzők között.

Jelenleg két lakóházunk használatbavételi engedélyezési eljárása folyik, itt heteken belül megkezdjük a birtokbaadásokat. Egy további 182 lakásos lakóház és egy 20 ezer négyzetméteres irodaház kivitelezése is zajlik, ezeket jövő év közepén adjuk át. Hamarosan megkezdjük a belső úthálózat bővítését és a központi park első ütemének kivitelezését is, melyek még az idén elkészülhetnek, emellett négy további projekt, köztük egy hotelépület építési engedélyét tervezzük megszerezni 2020-ban, a piaci helyzet függvénye, de ezek közül adott esetben hármat el is kezdünk építeni.

A teljes cikk: Exkluzív interjú az egyik legnagyobb hazai ingatlanfejlesztőtől!


(Üzleti Hírszerzés)

 

 

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Június 2020 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Itt a toplista: a legdurvább céges bűncselekmények

Itt a toplista: a legdurvább céges bűncselekmények

More details
Használatbavételi engedélyt kapott a Váci Greens irodakomplexum ötödik, „F” épülete

Használatbavételi engedélyt kapott a Váci Greens irodakomplexum ötödik, „F” épülete

More details
RE - START: Hogyan térjünk vissza a munkahelyekre? 2020. június 16.

RE - START: Hogyan térjünk vissza a munkahelyekre? 2020. június 16.

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Alig egy év alatt négy lengyel irodaházat zsebelt be az ingatlanalap

Alig egy év alatt négy lengyel irodaházat zsebelt be az ingatlanalap

More details
Újabb magyar utazási iroda jelentett csődöt

Újabb magyar utazási iroda jelentett csődöt

More details
Rengeteg kisvállalkozás válhat ingatlantulajdonossá az MNB legújabb programjával

Rengeteg kisvállalkozás válhat ingatlantulajdonossá az MNB legújabb programjával

More details
Az agglomeráció és a külső kerületek lehetnek a megváltozott ingatlanpiac nyertesei?

Az agglomeráció és a külső kerületek lehetnek a megváltozott ingatlanpiac nyertesei?

More details
Az üzletek fele zárva maradt a bevásárlóutcákban  - FELMÉRÉS

Az üzletek fele zárva maradt a bevásárlóutcákban - FELMÉRÉS

More details