2020. szeptember 26., szombat - Jusztina

Ingatlanpiaci hírek

Három hét és teljesen megváltozik a hazai új lakások piaca

2019-12-09 216

Közeledünk a kedvezményes lakásáfa kifutásának határidejéhez, ami egyben azt is jelenti, hogy hamarosan a régi-új fejlesztési környezet, aktivitás jellemezheti a hazai piacot, miközben az árak csak még tovább távolodnak a 2016. előtti szintektől. Összefoglaltuk, hogy az Eltinga kutatói által készített tanulmány szerint, milyen változások várhatóak az új lakások piacán 2020-tól.

Csak hogy elöljáróban néhányat említsünk ezek közül: az újra Európa-bajnok lakásáfa hatására az építések száma várhatóan csökken, a minőségi projektekben nem indokolt, hogy csökkenjenek az új lakások árai, mindezek pedig az állomány megújulásának a lassulását erdményezhetik.

2016. január elsejétől 2019. december 31-ig él a kedvezményes lakásáfa, a közelgő határidő miatt nincs is most fontosabb kérdés az új lakások piacán, mint hogy milyen piaci változásokat fog eredményezni újra a 27 százalékos áfa. Az Eltinga elemzői összefoglalták a leggyakrabban felmerülő kérdések kapcsán a várakozásaikat, többek között az árak mozgásáról, a fejlesztési kedvről és az állomány megújulásáról.  

A tanulmány alapján:

 1. A lakásépítések száma akár 4500 társasházi lakással, várhatóan 10 ezer alá csökken 2020-ban. 

 2. A kiadott építési engedélyek száma már 2018 elején is csökkent, az őszi áfa-szabály módosítás viszont újabb aktivitást eredményezett a fejlesztőknél, sokan ugyanis arra számítottak, hogy további könnyítéseket is kapnak majd. a 2019-es őszi negyedév ismét magasabb engedélyszámokat hozott, kérdéses azonban, hogy ezek megvalósulnak- e, így összességében az épített lakások számának visszaesésére lehet számítani mind országosan, mind pedig a fővárosban. 

 3. A saját célra épített lakások száma vélhetően nem tudja majd pótolni azt a visszaesést, amit a vállalkozók általi építésből ered. 

 4. Sokak számára az egyik legfontosabb kérdés, hogy mi fog történni a lakásárakkal. 

 5. A lakáspiaci fejlesztők jellemzően 10-15%-os árbevétel arányos eredménnyel dolgoznak, ez nem fedezi az áfanövekedés okozta több mint 20 százalékos áremelkedést, így új fejlesztéseket csak magasabb bruttó újlakás-árak mellett hajlandóak indítani. 5 százalékról 27 százalékra történő változásának hatására kevesebb lakás épül, amihez a vásárlók várhatóan magasabb bruttó árakon juthatnak majd hozzá. A lakáskínálat hosszabb távon egyre rugalmasabb, ami az épített mennyiség nagyobb visszaesését eredményezi, amint elfogynak a már megtervezett, megkezdett projektek.

  Ezen túl, a kínálati oldal is kedvezőtlenül alakulhat a vásárlók szempontjából, mert az elmúlt években dinamikusan emelkedő lakásépítési költség továbbra is nyomást gyakorol költség oldalról a lakásárakra. A Budapesti Lakáspiaci Riport adatai alapján az átárazódások már az áfa-szabályok változásának bejelentését követően megindultak. Összességében a lakások 43 százalékának ára növekedett, és 15 százalékot tett ki a legalább 5 millió forinttal emelkedő otthonok aránya, 2018 harmadik és negyedik negyedévében.

  A kevesebb megépült lakás, az állomány lassuló megújulását eredményezi, 2018-ban 1,3 százalékos fővárosi megújulási rátát mértek, ami várhatóan csökkenni fog. Az országos érték 0,4 százalék, amivel a legutolsók között vagyunk európai összehasonlításban. 

 6.  A költségvetési bevételek az áfakulcs növelése után emelkedni fognak, de az 5-ről 27%-ra emelés azonban nem fogja eredményezni a költségvetési bevételek arányos növekedését. 

 7.  Magyarország jövőbeli 27%-os kulcsa a legmagasabb lesz EU-s összehasonlításban, 24 országban 25%-nál alacsonyabb áfakulcs van érvényben. 

 8.  Az új lakások növekvő árai mellett a használt piac felé terelődhet a kereslet, a stabilan emelkedő jövedelmek, az alacsony kamatszint, illetve a családtámogatási programok miatt jelentős visszaesésre nem számítanak. 

 9. A visszaeső lakásépítés kisebb kapacitásszükségletet eredményez az építőiparban, így egyes szakágazatokban megszűnhet a kapacitáshiány. Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy a technológiai fejlesztések elindítására is kisebb lesz a nyomás.  

(Forrás: portfolio.hu)

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További híreinkből


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Szeptember 2020 »
H K Sze Cs P Szo V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Tartalom galéria

Ha nem szereti a maszkot, itt a megoldás

Ha nem szereti a maszkot, itt a megoldás

More details
Elérte legmagasabb pontját a Dózsa György úti irodaház

Elérte legmagasabb pontját a Dózsa György úti irodaház

More details
A hiteligénylést tervezők aránya a 18-29 évesek körében kimagasló!

A hiteligénylést tervezők aránya a 18-29 évesek körében kimagasló!

More details
Mitől okos az okostégla?

Mitől okos az okostégla?

More details
Soha nem látott ostrom alatt a vállalati informatika

Soha nem látott ostrom alatt a vállalati informatika

More details
Mi vár a világra a koronavírus után? Itt van négy lehetséges forgatókönyv

Mi vár a világra a koronavírus után? Itt van négy lehetséges forgatókönyv

More details
Már mesterséges intelligenciával is követtek el csalást

Már mesterséges intelligenciával is követtek el csalást

More details
Adathalászat: ilyen támadásokra sem sokan számítanak

Adathalászat: ilyen támadásokra sem sokan számítanak

More details
Beethoven 2020 Bécsben

Beethoven 2020 Bécsben

More details