2020. szeptember 27., vasárnap - Adalbert

Ingatlanpiaci hírek

Több ezer magyar váltott a falusi életre: ajándékba kapták a pénzt, ide költöztek

2020-08-05 215

Mióta elérhetővé vált a falusi csok, folyamatosan beszámolunk minden részletéről, módosításáról. Természetesen monitorozzuk a lakáseladási adatokat is, hiszen a kedvezményes hitel megjelenése óta hatalmasat fordult az ingatlanpiac is. Korábban már beszámoltunk arról, mely területek a legnépszerűbbek a házvásárlók körében, valamint milyen árakon mozognak ezeken a településeken a lakásárak. Most viszont a bankszertor szereplőit kérdeztük arról, mit tapasztaltak a falusi csokkal kapcsolatban, az elmúlt egy évre visszatekintve.

A falusi csokról szóló szabályozás 2019. július 1-jén lépett életbe, és egy évvel ezelőtt ezekben a napokban küldték be a családok a pénzintézetekhez az első támogatási kérelmeket. Fontos tudni, hogy a falusi csok nem az egész ország területén igényelhető otthonteremtési támogatási forma, a kormányrendelet alapján 2486 magyarországi településen kérhető. Ezek azok az 5000 fő alatti települések, amelyeken a rendelet megjelenése előtti évtizedekben tartósan csökkenő volt a lélekszám.A vállalt gyermekszámtól függően a vissza nem térítendő támogatás akár 10 millió forint is lehet. A már meglévő otthonok is bővíthetők, korszerűsíthetők, ez esetben akár 5 millió forint is lehet a vissza nem térítendő juttatás. Emellett komoly kamattámogatási hitellehetőség is a családok rendelkezésére áll.

A 2019. július 1-jén elindított Családi Otthonteremtési Kedvezmény preferált kistelepülésen a falusi csok program során 2020. május végéig 8700 szerződéskötés valósult meg, összesen 47,7 milliárd forint értékben - tájékoztatta a HelloVidék szerkesztőségét a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Azt azonban hozzátették, hogy mivel még nem elérhetőek az adatok egy évnél hosszabb időre visszatekintve, a szezonális hatásokat is figyelembe vevő összehasonlításra nincs lehetőség.

A bankok idei beszámolói szerint, a koronavírus-járvány elleni védekezésként életbe lépett izolációs intézkedések hatására a pénzügyi közvetítők látogatása is csökkent. A piaci hiteltermékekkel összehasonlítva azonban az látható, hogy az állami programok - ideértve a csokot és a falusi csokot, valamint a babaváró hitelt is - támaszt adnak a háztartási hitelezésnek, azaz kisebb visszaesést mutattak

- írta megkeresésünkre az MNB.

A Jegybank azt is elárulta aHelloVidéknek, hogy a program egésze alatt szerződött támogatási összeg 78 százaléka használt lakás vásárlásában és korszerűsítésében/bővítésében hasznosult, míg 22 százaléka meglévő lakás korszerűsítésében/bővítésében. A szerződések darabszámának arányában a két érték rendre 55, illetve 45 százalék. Az MNB lapunknak küldött tájékoztatása szerint, az áprilisi és májusi adatok alapján a meglévő lakás felújítása céljából igényelt támogatások aránya megemelkedett (2020 első negyedévében 42 százalék, áprilisban és májusban 53 százalék).

A babaváró hitelek teljes kibocsátása május végéig összesen 735 milliárd forintot tett ki, amelyhez 76,2 ezer szerződéskötés kapcsolódott. A csokhoz hasonlóan, ezen termék esetében sem történt olyan jelentős visszaesés, mint más lakossági finanszírozási termékekben: a koronavírus-járvány előtti 1500 szerződéskötés helyett március közepe óta hetente átlagosan 1100 szerződéskötés történik. Az ügyfelek 88 százaléka megkapja a maximálisan igényelhető 10 millió forintot, és ennek aránya a járvány óta sem változott

- tájékoztatta a HelloVidéket a program eddigi tapasztalatairól az MNB.

Állami szinten is elégedettség övezte a támogatásokat, az eredmények is igazolják, hogy rendkívül népszerű a falusi csok, a családok élnek a támogatási lehetőséggel.

Május végéig 10 229 család nyújtott be támogatási kérelmet több mint 54 milliárd forint értékben. Területileg meglehetősen kiegyenlített az igénylések száma, ugyanakkor a listából "felfelé" kiemelkedik Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Baranya, Heves és Nógrád megye, ahol sok a kistelepülés. A támogatási célokat nézve is nagyjából kiegyenlített a kép: az igénylők 52 százaléka ingatlanvásárláshoz, korszerűsítéshez, 48 százalékuk a meglévő otthon bővítésére kívánja felhasználni a pénzt

- számolt be róla Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Majd kitért arra is, hogy leginkább azok a családok kérték a támogatást, ahol már három gyermek van, illetve ennyit szeretnének.

Ez a kérelmezők hatvan százalékát teszi ki. Az igénylők 38 százaléka kétgyermekes vagy második gyermeket vállaló család. A családok használt ingatlan vásárlásához, korszerűsítéséhez - kombinált támogatás esetében - 7,7 millió forint vissza nem térítendő támogatást igényeltek, a meglévő otthon korszerűsítése esetén pedig 2,6 millió forintot kértek átlagosan

- tette hozzá a kormánybiztos.

A teljes cikk: Több ezer magyar váltott a falusi életre: ajándékba kapták a pénzt, ide költöztek

 
Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További híreinkből


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Szeptember 2020 »
H K Sze Cs P Szo V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Tartalom galéria

Ha nem szereti a maszkot, itt a megoldás

Ha nem szereti a maszkot, itt a megoldás

More details
Elérte legmagasabb pontját a Dózsa György úti irodaház

Elérte legmagasabb pontját a Dózsa György úti irodaház

More details
A hiteligénylést tervezők aránya  a 18-29 évesek körében kimagasló!

A hiteligénylést tervezők aránya a 18-29 évesek körében kimagasló!

More details
Mitől okos az okostégla?

Mitől okos az okostégla?

More details
Soha nem látott ostrom alatt a vállalati informatika

Soha nem látott ostrom alatt a vállalati informatika

More details
Mi vár a világra a koronavírus után? Itt van négy lehetséges forgatókönyv

Mi vár a világra a koronavírus után? Itt van négy lehetséges forgatókönyv

More details
Már mesterséges intelligenciával is követtek el csalást

Már mesterséges intelligenciával is követtek el csalást

More details
Adathalászat: ilyen támadásokra sem sokan számítanak

Adathalászat: ilyen támadásokra sem sokan számítanak

More details
Beethoven 2020 Bécsben

Beethoven 2020 Bécsben

More details