Nyomtatás

Rekordméretû csalás egy svéd banknál

2007-02-01 550

Az adathalászok által elküldött levelekkel összesen 250 ügyfelet tévesztettek meg egy svéd banknál, rekordméretû összeget emelve le a bankszámlákról. A hatóságok az orosz alvilágot sejtik a háttérben. A Nordea bank tájékoztatása szerint a hamis emailokkal megtévesztett ügyfelek számláiról összesen mintegy 8 millió  ...

... koronát vagyis nagyjából 230 millió forintot sikerült leemelni, ami rekordnak számít az internetes adathalászok területén. A svéd rendőrség szerint az elkövetők az orosz szervezett bûnözés köreiből kerültek ki, az eset nagyságára jellemző, hogy mintegy 120 embert gyanúsítanak a részvétellel. A támadás a már megszokott módon, egy hamis email elküldésével kezdődött, amelyet a bank nevében továbbítottak, arra kérve a felhasználókat, hogy töltsenek le és telepítsenek egy spamellenes alkalmazást. Ez természetesen nem a rendszer védelmére szolgált, hanem egy trójai vírus futtatására, amely a bank internetes oldalának megnyitásakor aktiválódott. A gyanútlan felhasználókat egy hamis oldalra irányították át, ahol rögzítették a belépésnél használt nevet és jelszót, ezt követően pedig technikai nehézségekre hivatkozva nem engedélyezték a belépést.

A megszerzett információval azután maguk a csalók léptek be a valódi szolgáltatásba, tranzakciókat kezdeményezve az ügyfelek terhére. A rendőrség nyomozása során eddig arra derült fény, hogy a bizalmas belépési információkat előbb amerikai, majd orosz szerverekre továbbították. Éppen ezért az orosz alvilágot, azon belül is a szervezett bûnbandákat sejtik a háttérben, amelyek nagyban ûzik az ipart. Dolgukat igencsak megkönnyítette, hogy a pórul járt ügyfelek nagy része semmilyen vírusirtó szoftvert nem használt, így a trójai jelenléte sem volt érzékelhető. Ebből kifolyólag a bank nem saját védelmét kárhoztatja, mi több, az esetet sem biztonsági, hanem információs problémának minősíti, arra hivatkozva, hogy a bizalmas adatokat maguk a felhasználók nyújtották át. A mintegy kétmillió ügyfelet kiszolgáló bank ennek ellenére felülvizsgálja az internetes védelmet, igyekezvén megerősíteni azt.

(Forrás: www.sg.hu)

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kapcsolódó elemek

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság