2024. június 28., péntek - Levente, Irén

Versenypiaci hírek

Cél, hogy Magyarország a világ legjobb 10 innovátora között legyen 2030-ra

2024-06-21 352

A kormány célja, hogy 2030-ra Magyarország a világ legjobb 10 innovátora közé kerüljön – mondta Hankó Balázs, leendő kulturális és innovációs miniszter kedden a Huawei Tech4Value – ICT Day konferenciáján, Budapesten.

Elmondta, gyors és sikeres digitális átállás nélkül nincs versenyképes magyar gazdaság. Felidézte, a Neumann János Program egyik fókuszterülete a digitalizáció, amelynek nem csak a kutatásban, és az innovációban van kiemelt szerepe, de új digitális megoldások nélkül a modern oktatás sem képzelhető el. Hankó Balázs szólt a felsőoktatásban, szakképzésben, felnőttképzésben elért eredményekről. Egyebek közt elmondta, a felsőoktatásban versenyképességi fordulat van, 7 helyett 12 magyar egyetem szerepel a világ legjobb 5 százalékában, egy pedig a legjobb 1 százalékában. Értékelése szerint a magyar szakképzés Európa legjobbjai között van, az innen kikerülő szakemberek nemzetközi versenyeken kiváló eredményeket érnek el. Az innovációról szólva felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország innovációs teljesítménye a Global Innovation Index (GII) szerint 33. helyen áll. Hankó Balázs kiemelte, Magyarországon az idén 278 milliárd forint keretösszegű pályázati forrás áll rendelkezésre hazai és nemzetközi kutatási-fejlesztési és innovációs projektek támogatására. Megújították az OTKA programokat, amelynek keretösszege a korábbi 13,5 milliárd forintról 19 milliárd forintra nőtt.

Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára elmondta: Magyarország jól áll a digitális infrastruktúra területén, viszont a technológiai megoldások alkalmazásában, ezek vállalati szinten történő meghonosításában még előre kell lépnie. A kormány egyik kiemelt célja ennek az inkluzivitásnak az elmozdítása – fűzte hozzá, és utalt arra, hogy a júliusban kezdődő soros magyar uniós elnökség fókuszában a versenyképességi kérdések, ezen belül a mesterséges intelligencia és az elektromos autózás áll. Hangsúlyozta: az nem javítja a versenyképességet, ha kizárunk szereplőket. A versenyképesség szempontjából nagyon sok múlik azon, hogyan sikerül a mesterséges intelligenciával összefüggő szabályokat a gyakorlatba ültetni és mennyire lesz a szabályozás ügyfélbarát. Utalt arra, hogy májusban az Európa Tanács elfogadta a mesterség intelligenciára vonatkozó jogszabályt (EU AI Act). Nagy Bálint az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) közlekedési államtitkára elmondta, a közlekedéspolitikában a fenntarthatóság és az innováció kiemelt helyen áll. Magyarország EU-elnöksége alatt a közlekedés is kiemelt terület lesz. Egyre nagyobb teret nyer a közlekedésben a zöldítés, a járműgyártásban terjednek az alternatív hajtású technológiák, csökken a közlekedés környezetterhelése, fontos szerepet kap az automatizálás. Felidézte, hogy az EU e-mobilitási stratégiája az intelligens közlekedést állítja középpontba, ami főleg a vasúti forgalomirányításban és a légiközlekedésben látszik.

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke előadásában kiemelte: a digitalizáció térnyerése a pénzügyek területén az egyik leggyorsabb, a növekedés üteme exponenciális. Ebben a versenyben az Egyesült Államok és Kína az élre tört, míg Európa lemaradóban van. Megjegyezte: előrejelzések szerint 2030-ra az összes banki bevétel 13 százaléka, a pénzintézetek piaci értékeltségének 25 százaléka kötődhet fintech cégekhez. A digitális érettség területén Magyarország jelentős előrelépést ért el 2020 és 2022 között, és a bankrendszer digitális fejlődése is folyamatos, de több területen van még tér növekedésre – tette hozzá. A digitális pénzforgalom – elektronikus tranzakciók, online vásárlások, elektronikus számlafizetések – aránya 2-3-szorosára nőtt az elmúlt években. Az MNB alelnöke hangsúlyozta: az adatrendszerek integrált kezelése, a mesterséges intelligenciával kombinálva 2030-ig mintegy ezermilliárd forintos többlet GDP-t eredményezhet, amely az éves kibocsátás mintegy 1,5 százaléka.  

A jegybank a digitalizáció elősegítésében is vezető szerepre törekszik – tette hozzá.

Az azonnali fizetések 2020 márciusi indulása óta végrehajtott több mint 600 millió tranzakció 96 százaléka 2 másodpercen belül teljesült. Megjegyezte: ősszel indul a jegybank QR-kódos fizetési megoldása, amely az azonnali fizetésekhez hasonlóan másodperceken belül tranzakciókat eredményez. Joó István kormánybiztos, a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség vezérigazgatója ismertette, hogy az ügynökség 2014-2023 között 2123 projekt révén 49 milliárd euró befektetés Magyarországra érkezésében működött közre, példaként említette, hogy tavaly rekord értékű, 13 milliárd euró beruházás érkezett az országba. A HIPA vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a vállalati kutatás-fejlesztés Magyarországra hozására jelentős figyelmet fordítanak, és kitért arra, hogy az ország déli területén megvalósuló beruházásokat kiemelten támogatják.

A Huawei a konferencia mellékrendezvényeként egy mobil kiállítótérben (Huawei Europe Enterprise Roadshow) bemutatta legújabb, a digitális átállást támogató termékinnovációit. A Huawei Technologies több mint 170 országban van jelen, termékeit és szolgáltatásait a világ népességének közel egyharmada használja. A Huawei 2023-ban több mint 100 milliárd dolláros árbevételt ért el globálisan, ennek 20 százalékát kutatás-fejlesztésre költi, tavalyi nettó nyeresége 12 milliárd dollárt tett ki. A Huawei Magyarországon a távközlési, vállalati, végfelhasználói és digitális energia üzletágával van jelen. Magyarországon működik a vállalatcsoport Kínán kívüli legnagyobb logisztikai és gyártóbázisa, a Huawei Európai Ellátó Központ. Magyar tevékenységén keresztül több mint 2000 embernek biztosít munkát.

I Forrás: alternativenergia.hu/

 

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Június 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Tartalom galéria

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Digital Transformation, 2024. november 14.

Digital Transformation, 2024. november 14.

More details
Airbnb szigorítások Bécsben is

Airbnb szigorítások Bécsben is

More details
Ezek az ország legjobb luxusszállodái

Ezek az ország legjobb luxusszállodái

More details
Napenergia forradalom van, csak nálunk akadályozott egy kicsit

Napenergia forradalom van, csak nálunk akadályozott egy kicsit

More details
Itt a gazdaság aranytojást tojó tyúkja, vagy csak újabb nyűg a vállalatoknak?

Itt a gazdaság aranytojást tojó tyúkja, vagy csak újabb nyűg a vállalatoknak?

More details
Egy vagyont bukik, aki ezt benézi: önként sétál csapdába rengeteg magyar lakásvásárló 2024-ben

Egy vagyont bukik, aki ezt benézi: önként sétál csapdába rengeteg magyar lakásvásárló 2024-ben

More details
Hamarosan csorogni kezd az uniós pénz a magyar lakossághoz

Hamarosan csorogni kezd az uniós pénz a magyar lakossághoz

More details
Eszetlen albérletárak Budapesten 2024 nyarán: tényleg, ki fogja ezt kifizetni?

Eszetlen albérletárak Budapesten 2024 nyarán: tényleg, ki fogja ezt kifizetni?

More details