Nyomtatás

Robbanás előtt a zöld építőanyagok piaca

2023-11-20 463

Ma Magyarországon egy építőipari beruházás éppen annyira fenntartható, amennyire arra a megrendelőnek igénye van – derült ki a Wavin fókuszcsoportos kutatásából. A Wavin Építőipari Trendmutatója szerint a fenntarthatóság és az egészségtudatosság az építőiparban összekapcsolódik, ez a trend pedig elsősorban az építőanyagok kiválasztásában nyilvánul meg: egyre több megrendelő igényli például a gyártótól a környezetvédelmi terméknyilatkozatot. A zöld építőanyagok piaca világszinten valóságos robbanás előtt áll, értéke 2027-re várhatóan 524 milliárd dollárra bővül majd.

A globális széndioxid kibocsátás mintegy 42 százaléka az épített környezetnek „köszönhető”, ám az épületek üzemeltetése ennek mindössze harmadáért felelős – a fennmaradó kibocsátás magukhoz az építőanyagokhoz kötődik. Az energiahatékony üzemeltetés mellett tehát kiemelten fontos, hogy a beépített anyagok milyen környezeti-éghajlati terhelést jelentenek. Ezt a hatást hivatott bizonyítani az ún. EPD (Environmental Product Declaration), vagyis a környezetvédelmi terméknyilatkozat, amely átlátható és összehasonlítható adatokat tartalmaz a termékek – adott esetben az építőanyag – életciklusának környezeti hatásairól.

A teljes cikk: Robbanás előtt a zöld építőanyagok piaca

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság