2024. május 2., csütörtök - Zsigmond

Versenypiaci hírek

Érdemes előre felkészülni! Uniós pályázatokkal startolhatnak a kkv-k a hatékonyabb energiafelhasználásáért

2023-03-03 403

Az elmúlt időszak hektikus energia-ármozgásait követve egyre inkább felértékelődik az önellátás jelentősége, s ezt nem csak a lakossági, hanem a vállalkozói szektor fogyasztói is mindinkább felismerik. Számos tényező erősíti, hogy a kis-, vagy közepes energia-igényű cégeknek is érdemes áttérniük az alternatív források használatára, nem beszélve azokról a több műszakban termelő gyárakról, üzemekről, telephelyekről, amelyek működésük során a megszakítás nélkül villamos energiára támaszkodnak, vagyis nem kapcsolhatják le a munkanap végeztével az áramot.

„Az áram ára az elmúlt években a korábban megszokott, havi 16-40 forint/kWh-ról 160-180 forint/kWh-ra emelkedett. A helyzetet tovább nehezíti, hogy a szolgáltatók sok esetben nem kötnek fix áras szerződést, hanem díjaikat a tőzsdei árhoz igazítják.  Jó hír, hogy a kkv-k a megújuló energiaforrásokra való áttéréshez jelentős uniós támogatást is igénybe vehetnek majd a kiírásukat követően, ami tovább faragja a fajlagos költségeket. Fontos azonban a kis- és középvállalkozások számára, hogy már most elkezdjék tervezni és kidolgozni ezeket a projekteket, hogy időben és hatékonyan fel tudják használni az uniós forrásokat” – érvelt Szenyán Endre, az A1 Solar ügyvezető igazgatója. Szavai szerint a hazai alternatív villamosenergia-források több mint háromnegyedét már a napenergia tette ki az elmúlt két évben, s ezen a területen továbbra is dinamikus növekedés tapasztalható.

Jó hír a kisvállalkozásoknak, hogy energiahatékonysági fejlesztésekre várhatóan már 2023 első felében számos pályázati lehetőség áll majd a rendelkezésükre, amit érdemes kiaknázni. A szakember szerint azonban addig sem kell ölbe tett kézzel várni, amíg ezek a kiírások napvilágot látnak, hiszen az elbírálásoknál jelentős előnyt élvezhet az, aki már kész energetikai audittal, épületenergetikai tanúsítvánnyal, fejlesztési tervekkel és megtérülési számításokkal rendelkezik, így a pályázatok megjelenésekor már felkészülve állhat oda a startvonalra. Az Európai Unió támogatásai iránti igények rendkívül nagyok, ezért az uniós pályázatokon való sikeres részvételhez szükséges előkészületeket és tervezéseket már jó előre el kell kezdeni. A kis- és középvállalkozások számára az uniós pályázatokon való sikeres részvételhez általában hosszabb előkészületi idő szükséges a pályázati anyag összeállítása, a projektterv és a költségvetési terv kidolgozása, az önerő előteremtése miatt. Az is előfordulhat, hogy a pályázatok kiírása és beadási határideje is rövid időn belül kerül meghatározásra, így a késői indulás akár a pályázatok beadásának elmulasztását is eredményezheti.

Az előzetes felkészülés segíthet a pályázóknak abban, hogy megfelelően felmérjék a projektjük környezetvédelmi hatásait, valamint az ehhez szükséges engedélyeztetési eljárásokat is időben meg tudják indítani. Azoknak a kkv vezetőknek, akik számára már rendelkezésre állnak ezek a dokumentumok, a pályázati felhívások közlését követően várhatóan már csak kisebb módosításokat kell elvégezniük, hogy minél előbb benyújthassák a jó minőségű támogatási kérelmeket. Sok kis- és középvállalkozás olykor azért ódzkodik a napelemes rendszerek telepítésétől, mert tart a pályázati projekt menedzselésével járó plusz feladatoktól: azonban a vállalkozásoknak nem szükséges minden egyes szakterülethez külön-külön szakértőt alkalmazni, az ilyen beruházásra szakosodott cégek rendszerint átvállalják ezt a terhet, s a pályázatfigyeléstől kezdve annak előkészítéséig, megírásáig majd a teljes energiahatékonysági beruházás levezényléséig elvégzik a feladatot.

Iparági számítások szerint a pályázati forrásokat kihasználva a kkv-k számára akár egy-két év alatt megtérülhet a beruházás, s onnantól kezdve a naperőmű-rendszer már ingyen termeli meg a szükséges villamos energiát.

I Forrás: Kufár Róbert | KRQ

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Május 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Cégmarketing trendek –  Legyünk jelen egyszerre mindenhol!  2024. május 30.

Cégmarketing trendek – Legyünk jelen egyszerre mindenhol! 2024. május 30.

More details
Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

More details
Az akadálymentesség elengedhetetlen szempont az épületek tervezése során

Az akadálymentesség elengedhetetlen szempont az épületek tervezése során

More details
Nem tart még ott az ingatlanpiac, hogy árat lehessen emelni

Nem tart még ott az ingatlanpiac, hogy árat lehessen emelni

More details
A Balaton a legnépszerűbb a nyaralóvásárlók körében

A Balaton a legnépszerűbb a nyaralóvásárlók körében

More details
Jó hírek a logisztikában: hosszútávú előnyre tesz szert, aki az ergonómiába fektet

hírek a logisztikában: hosszútávú előnyre tesz szert, aki az ergonómiába fektet

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

More details
Nyolcmilliárd forintot lopnak el a magyar bankkártyákról évente

Nyolcmilliárd forintot lopnak el a magyar bankkártyákról évente

More details