Nyomtatás

A hidrogén-átverés, és ami mögötte van

2023-01-31 484

A világ egyik legígéretesebb autópiacán (USA) 2022-ben 750 darab hidrogénmeghajtású autó talált gazdára, ami egy decens 19 százalékos csökkenés a 2021-es eredményhez képest. Nem csupán ezen eredmény alapján, de bátran kijelentem, hogy a hidrogénes szép új jövő soha nem fog eljönni. És nemcsak az autók nem lesznek hidrogénesek, hanem a központi fűtésed és a gázrezsód sem. Sőt, a tengeri teherszállító hajók sem. No, de miért?

Ez pofonegyszerű: mert nincs szabad hidrogén a Földön. Ennyi. Ez a legfőbb ok. Lehet ezt még ragozni, de a többi már következmény. Azt el kell ismerjem, hogy a hidrogén fantasztikus energiatároló megoldás. Energiasűrűsége háromszorosa a kőolajszármazékoknak (33,6 kWh/kg versus 12 kWh/kg)!

Ha ezt összevetjük a legjobb lítiumion-akkumulátorok szánalmas adatával (Tesla-Panasonic NMC: 260 Wh/kg), rájövünk, hogy egyszerűen nincs más út a jövőbe, mint a hidrogén.

Íme a jövő: a hasznos teher többszörösével röppennek a levegőbe a hidrogénhajtású repülőgépek, háromszor gyorsabban hasítanak az Atlanti-óceánon az energiacellás teherhajók, szinte a légi szállítás bruttó szállítási idejével versenyre kelve, mindezt zéró károsanyag-kibocsátás mellett...

A teljes cik: A hidrogén-átverés, és ami mögötte van

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság