Nyomtatás

Minden hitelnél szigorítják a feltételeket a bankok, és még rosszabb jön

2022-11-07 517

Már az elmúlt hónapokban is sok bank szigorított a lakossági és vállalati hitelek feltételein, de az elkövetkező időkben még több tervezi ezt. A személyi kölcsönökben és a lakáshitelekben is a kereslet további csökkenésére számítanak.  

A Magyar Nemzeti Bank minden negyedévben kérdőívben kérdezi meg a hazai bankok hitelezési vezetőit a piaci tendenciákról, változásokról. Az MNB harmadik negyedéves Hitelezési felmérésére a banki hitelezési vezetők 2022. október 1. és 18. között válaszoltak. Az eredmények az ügyfelek számára is fontosak, hiszen jelezik számukra, hogy aktuálisan mire számíthatnak a bankokban kölcsönfelvételnél, hitelbírálatnál, és milyen változásokat terveznek, várnak a pénzintézetek az elkövetkező időszakban.

A felmérésben adott válaszok alapján 2022 harmadik negyedévében a bankok nettó 29 százaléka szigorított a vállalati hitelfeltételeken a romló gazdasági kilátásokra hivatkozva. Ezt ráadásul a következő fél évre előretekintve már nettó 71 százalékuk tervezi. (Az MNB által használt nettó adat úgy jön ki, hogy pluszos és mínuszos válaszok egyenlegét közlik a válaszadók piaci méretével súlyozva.) 

A teljes cikk: Minden hitelnél szigorítják a feltételeket a bankok, és még rosszabb jön

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság