Nyomtatás

A leggazdagabbak a koronavírus-járványon is nyertek és nyerni fognak

2021-06-14 343

Tovább bővült tavaly a százmillió dollárosnál nagyobb befektethető vagyonnal rendelkező szupergazdagok klubja: több mint hatezer ember került be a társaságba, így számuk már meghaladja a hatvanezret. A Boston Consulting Group (BCG) számításai szerint a 60 ezer szupergazdag 22 ezer milliárdos vagyont halmozott fel, ez a világ befektethető pénzének 15 százalékát jelenti.

Alapvetően különbözik a koronavírus miatt kialakult világválság a 2008-ban kezdődött és évekig tartó pénzügyi krízistől. Míg több mint egy évtizeddel ezelőtt szinte mindenki megszenvedte a drámai mértékű összeomlást, most – a várakozásokkal ellentétben – annak ellenére emelkedtek a tőzsdeindexek és nőttek a megtakarítások, hogy egyes szektorok, például az idegenforgalom vagy a légiközlekedés, hónapokig tetszhalotti állapotba kényszerültek.

Nyíló olló

A Boston Consulting Group adatai szerint a koronavírus-pandémia kitörése és pusztítása miatt hírhedtté vált 2020-as évben

a világ összes pénzügyi vagyona elérte a 250 ezer milliárd dollárt és ez 8,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet.

Az elemzések arra utalnak, hogy ismét tovább nyílt az olló a gazdagok és az átlaghalandók között: ugyan az elbocsátások ellenére a lakossági összmegtakarítás is nőtt, ám a részvénypiaci növekedésből és a hitellehetőségekből azok húzták a legnagyobb hasznot, akiknek már korábban is volt jócskán mit a tejbe aprítaniuk. Elég csak a lista élén szereplőkre gondolni, az USA-ban élő milliárdosok összvagyona 2020 januárja és 2021 májusa között 35 százalékkal ugrott meg, és elérte a 4600 milliárd dollárt. A Forbes című amerikai gazdasági lap összesítése szerint a 722 amerikai milliárdos háromnegyede legalább ugyanolyan gazdag vagy gazdagabb, mint a pandémia kitörésének a pillanatában volt.

Elon Musk, a Tesla elektromos autók megálmodója és gyártója, illetve a SpaceX űrkutatási vállalat alapítója a legnagyobb győztes: 2020 januárja óta vagyona több mint ötszörösére ugrott, s most 170 milliárd dollár körül van. Jeff Bezos – aki az Amazon internetes áruház révén került be az ultragazdagok klubjába – ugyancsak jól szerepelt, ő másfél év alatt 86 milliárd dollárral növelte egyébként sem csekély vagyonát. A Facebook-vezér Mark Zuckerberg 35 milliárdot, az utóbbi hetekben pedig inkább a válása híreivel a lapokba kerülő Microsoft-alapító, Bill Gates pedig 22 milliárd dollárt tett hozzá korábbi vagyonához.

Folytatás a hvg.hu-n

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság