2024. április 19., péntek - Emma

Versenypiaci hírek

Felpörög a hadiipar 2021-ben Magyarországon

2021-02-12 685

Gyárak épülnek, új kutatóintézet létesül és több várossal is tárgyalnak hadiipari beruházásokról.  A tavalyi év történelmi jelentőségű hadiipari megállapodásai után 2021-ben az újonnan induló gyárépítések, kutatás-fejlesztési tevékenységek összehangolása kerül prioritásba, ezért egy teljesen új hadiipari kutatóintézet létesül majd Magyarországon – mondta el Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos a Portfoliónak adott interjúja során.

Mint mondta, a magyar beszerzésre kerülő eszközök körét a NATO-tagság határozta meg, ugyanakkor
"emellett sajnos azt érezzük, hogy a feszültség egyre inkább nő a régiónkban és a világpolitikában is".

A migráció következményeit a NATO akut fenyegetésként értékeli, de Magyarország vezetése magát a migrációt nem tekinti alapvető emberi jognak és biztonsági fenyegetésként értelmezi.

Gyors megtérülést várnak

A most zajló haderőfejlesztéssel kapcsolatban Maróth Gáspár megjegyzi, az csak az elmúlt 30 év hazai viszonylatában tűnik fegyverkezésnek, régiós összehasonlításban más a helyzet. Mi még kevesebbet költünk haditechnikai fejlesztésre, mint sok szomszédos ország.

Számos hadiipari eszközt előállító gyár épül itthon, egyebek mellett gyalogsági harcjárműveket, 4x4-es katonai járműveket, nagy kaliberű lőszereket és kézifegyvereket állítanak majd elő, a hazai használat mellett exportra is. A kormánybiztos a beruházásokkal kapcsolatban közölte: a saját ellátási szükségletre felépített hadiipar beruházásai nem profitábilisak, szükség van a folyamatos közfinanszírozásra. "Ezzel szemben mi azért hozunk létre vegyesvállalatokat a piac vezető szereplőivel, mert egyértelműen megtérülésre, piaci eredményre számítunk. (...) Minden közpénzt, amit beteszünk a hadiipar fejlesztésébe, megtérülési szándékkal helyezünk ide. Egy gyár kifejlesztése, felépítése 2-5 év annak technikai színvonalától függően,

a megtérülés általában 5 és 10 év közötti."

A szakember hozzátette: nagyfokú expanziót látnak ezen a piacon, a piac markánsan nőni fog a következő években.

Új helyszínek

Magyarország 2014 óta rendelkezik saját védelmi ipari stratégiával – ezt jelenleg aktualizálják –, ami többek közt Békés, Somogy, Zala és Veszprém megyék, illetve Budapest köré koncentrálódik. "Tervben van még Nyíregyháza és Jász-Nagykun-Szolnok bevonása, illetve vizsgáljuk a lehetőségeket Borsod és Heves megyékben is" - mondta Maróth Gáspár.

  • Miskolcon elsősorban az egyetem anyagtechnológiai szakértelmére számítanak, de konkrét gyárépítésről még nem állapodtak meg.
  • Ózd a helyi kohászati üzem miatt attraktívabb beruházási célpontot jelenthet, de konkrét megállapodás még ezen a területen sem született.

A Gidránhoz hasonló páncélozott harckocsik ügyéről elmondta: egy török cég által kifejlesztett, egyébként sok tekintetben bizonyított és ár-érték arányban kivételes lehetőségeket biztosító gépjárművet fognak itthon újragondolni és magyarosítani, illetve németesíteni a több más hazai hadiipari fejlesztésben is részt vevő Rheinmetall céggel. "A török járművek tehát mindössze a kiindulási alapját adják majd a hazai gyártásnak, a magyar 4x4-es járművek magasabb ipari sztenderdek szerint, magasabb technológiai színvonalon kerülnek majd előállításra."

A Várpalotán épülő lőszergyár kapcsán kijelentette: a modern lőszergyártás sokkal biztonságosabb, mint egyes civil üzemek, ezért nem indokolt az a máig élő félelem, amit a régi lőszer- és lőporgyárak balesetei táplálnak. Ráadásul olyan messzire telepítik a lakott résztől az üzemet, hogy az bár közigazgatásilag a városhoz fog tartozni, gyakorlatilag semmilyen fizikai hatása nem lesz a lakosságra nézve. Viszont

"egy olyan zászlóshajó-beruházás létesül, amely a régió fejlődését hosszú évtizedekre meghatározhatja.

Várpalotára azért esett a választásunk, mert ilyen gyárnak előfeltétele a lőtér közelsége, emellett a városban az ott lévő bányászati és vegyipari hagyományok miatt sokkal nagyobb a helyi közösség robbanóanyagokkal kapcsolatos ismerete, mint máshol az országban." Hozzátette: a robbanóanyaggyár egyébként komoly stratégiai kérdés is az európai közösségben: jelenleg Európa robbanóanyag- és robbanóalapanyag-gyártás tekintetében importra szorul.

Most zárják a kiskunfélegyházi fegyvergyár fejlesztésének első fázisát, vagyis maga a gyár elkészül. A hogyan továbbal kapcsolatban Maróth Gáspár úgy nyilatkozott, hogy

"nem várt módon a fél világ bejelentkezett, hogy szeretne társulni a gyárban velünk.

Van egy adottságunk a csehekkel való indulásból, de a hosszú távú üzleti stratégiát most kell tudnunk eldönteni a gyár kihasználtsága tekintetében." Minél szélesebb körben szeretnének fegyvereket gyártani, vagyis szóba jön az is, hogy a katonai járműveken és a páncéltörő fegyvereken kívül más, teljesen újfajta kézifegyver-típusok fejlesztése is megindul majd Magyarországon.

A külügyminisztérium tárgyal a szingapúri ST-vel és a Rábával egy harcjármű magyarországi gyártásáról – Maróth Gáspár szurkol, hogy sikerüljön megtalálni a vállalat helyét a nemzetközi piacon, de megjegyzi: szerinte amíg a Rábában strukturális változások nem történnek; képességeiben, felszereltségében, ipari kultúrájában és mentalitásában, addig a cég a világpiaci hadiipari gyártásra alkalmatlan.

A régi szovjet eszközöket egyre kevésbé tervezik modernizálni. "Meg kell próbálnunk az eszközök értékéből annyi bevételt generálni, amennyit vissza tudunk forgatni a modern haditechnikai eszközök beszerzésébe és eszerint értékeljük őket a jelen pillanatban" – jelentette ki.

Idén fókuszban a kutatás-fejlesztés

A 2021-ben várható fejlesztésekről a kormánybiztos egyelőre nem akart részleteket elárulni, mert bár folynak tárgyalások, nem lehet egyelőre megmondani, hogy milyen időtávon sikerül ezeket tető alá hozni. Annyit azért elmondott: ebben az évben a kutatás-fejlesztési projektek és gyártelepítések beindítása viszi a prioritást, első lépésként ezek összehangolása végett

idén létrehozzák a Védelemipari Kutatóintézetet, ahova koncentrálják a hazai és külföldi erőforrásaikat a programok beindításához.

Ez nem olyan lesz, mint a Magyar Honvédség Parancsnokságának irányítása alatt álló katonai kutatóintézet (Modernizációs Intézet), hanem egy "civil láb", amelyben azokat a fiatalokat szólítják meg, akik számára a katonai kultúra kevésbé ismert, vagy akár még idegen is, viszont olyan programokban, fejlesztésekben vesznek részt, amelyek értelmezhetők a világ technológiai élvonalát jelentő hadiipar számára is. Továbbá a Magyarországra települő hadiipari cégek olyan kutatás-fejlesztési programokat hoznak ide, amelyek nincsenek összekötve a magyar haderőfejlesztéssel, viszont valóban a világ csúcsfejlesztései közé tartoznak. Ezeknek szeretnének egy keretrendszert adni az új kutatóintézettel.

(Forrás: www.infostart.hu)

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Reggelizni hívnak a Stílusos Vidéki Szállodák

Reggelizni hívnak a Stílusos Vidéki Szállodák

More details
Magyar szálloda az év legjobb új hotelei közt

Magyar szálloda az év legjobb új hotelei közt

More details
A mesterséges intelligencia az új Mata Hari

A mesterséges intelligencia az új Mata Hari

More details
Zöldre festik a magyar irodákat, okkal teszik ezt

Zöldre festik a magyar irodákat, okkal teszik ezt

More details
Országos vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat indul: fókuszban a Mesterséges Intelligencia

Országos vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat indul: fókuszban a Mesterséges Intelligencia

More details
Facility managementben erősít az ICON

Facility managementben erősít az ICON

More details
Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

More details
Szakma Sztár Fesztivál, 2024. április 24-26.

Szakma Sztár Fesztivál, 2024. április 24-26.

More details
Sebesség fesztivál, 2024. április 20- 21.

Sebesség fesztivál, 2024. április 20- 21.

More details