2020. december 6., vasárnap - Miklós

Versenypiaci hírek

Az elnök beszéde: kína csattanós válasza az USA-nak

2020-10-28 190

Az eszkalálódó amerikai-kínai szembenállás és a globális gazdasági leállás árnyékában a kínai elnök nagyívű beszédet tartott Sencsenben. Peking a kettős-körforgású gazdaságra átállás szükségességét hangsúlyozza, amelyet egyrészről a belső fogyasztás, másrészről a külföldi technológia és az FDI hajtana. Káncz Csaba jegyzete a privatbankar.hu-n.

A sencseni különleges gazdasági övezet 1980-ban az első volt az ilyen típusú kínai övezetek hosszú sorában. A kis halászfalu gyorsan növekvő metropolisszá alakult, és a 2000-es évek közepére több mint tízmillió lakosú óriás várossá vált.

Az elnök beszéde

A népességnövekedésnél csak a gazdasági fejlődés gyorsasága volt lenyűgözőbb: az elmúlt 4 évtizedben éves szinten (!) 20,7 százalékos növekedést ért el. Napjainkra a gazdasági teljesítményével maga mögött hagyja Ázsia vezető pénzügyi fővárosait: Hongkongot és Szingapúrt is.

Ha össze akarjuk hasonlítani hazánkkal, akkor azt látjuk, hogy míg a 10 milliós Magyarország éves GDP-je mintegy 160 milliárd dollár, addig a 13,5 millió lakosú Sencsené 397 milliárd dollár.

Nem véletlen tehát, hogy az eszkalálódó amerikai-kínai szembenállás és a globális gazdasági leállás árnyékában Hszi Csin-ping elnök kedden személyesen utazott Sencsenbe az alapítás 40-ik évfordulóját ünnepelve, és egy nagyívű, 50 perces beszédet tartva. A hallgatóságban foglalt helyet Zsen Cseng-fej, a Huawei alapítója – egyben a kínai néphadsereg egykori tisztje – , valamint Liu He kínai alelnök is.

Hszi Csin-ping kínai elnököt megtapsolják a résztvevők egy sencseni ünnepségen, amelyen a sencseni különleges gazdasági övezet megalakításának 40. évfordulójáról emlékeztek meg 2020. október 14-én. (Fotó: MTI/AP/Hszinhua/Csü Peng) Hszi Csin-ping kínai elnököt megtapsolják a résztvevők egy sencseni ünnepségen, amelyen a sencseni különleges gazdasági övezet megalakításának 40. évfordulójáról emlékeztek meg 2020. október 14-én.

Beszédében Hszi a magasabb hozzáadott értékű gépgyártásra sarkallta országát, valamint Hongkong és Makaó szervesebb integrálására a kínai nemzetgazdaságba.

Az elmúlt hónapokban Hszi már többször hangsúlyozta a „kettős-körforgású” gazdaságra átállás szükségességét, amelyet egyrészről a belső fogyasztás, másrészről a külföldi technológia és FDI (foreign direct investment, külföldi működőtőke-befektetések) hajtana.

Sencsen lesz az új sztár

A kínai Államtanács – amely a parlament (Népi Gyűlés) által hozott határozatok, rendeletek és törvények végrehajtásáért felel – tavaly nyáron egy dokumentumot hozott nyilvánosságra, amely Sencsen városára vonatkozóan jelöl ki lépéseket. A kormány Sencsent át akarja formálni a világ egyik vezető üzleti központjává, amely stabil prosperitással bír, ellentétben a labilisabb Hongkonggal.

A tervek szerint első osztályú egészségügyi és oktatási rendszert akarnak elterjeszteni a városban, valamint az 5G-Internet elérést gyorsított ütemben kiépíteni. A pekingi rezsim csúcstechnológiájú cégeket akar a világból a városba csábítani, árnyékba szorítva Hongkongot.

A dokumentum nem is csinál titkot belőle, hogy a városnak egy új kirakatként kell szolgálnia Kína számára.

Hongkong csak külváros lehet

Valójában a Hongkong elleni átkaroló hadművelet már 2011-ben megfogalmazódott Pekingben, amikor tervek születtek arról, hogy Kanton tartomány 9 városából létrehozzák 42 millió lakossal a világ legnagyobb városát (Greater Bay Area).

Bogdan Góralczyk lengyel Kína-szakértő egy tavalyi interjújában kifejtette, miszerint 2017-ben „a kínai parlament – amely egyébként évente csak egyszer ül össze, március elején – , törvényt fogadott el, amelyben arról van szó, hogy Kína létre fogja hozni a világ legnagyobb városát, Dél-Kínában. Ott van Hongkong, Makaó, Sencsen, és több más város. Kilenc városból lenne egyetlen nagy város, és Hongkong ennek a nagy városnak lenne egyik része”.

Már meg is kezdődött az építkezés. Átadták az 55 kilométeres Hongkong-Makaó-Zhuai hidat, ami a tenger fölött ível át. Most építik a metrót, hogy csatlakozzanak egymáshoz az egyes városok. Az egész összesen mintegy fele Magyarország területű lenne.

A Hongkong-Makaó-Zhuai híd megnyitásával és a gyorsvasúti összeköttetés megvalósításával ezek a városok 10-50 százalékkal közelebb kerültek egymáshoz az utazási idő tekintetében.

Ha a mai adatokat nézzük a terv tekintetében, akkor 66 millió háztartást jelentene a Greater Bay Area, amelynek az össz-GDP-je 1,4 ezermilliárd dollár. Összehasonlítva a New York-i városi régióval, amelyben összesen 20 millió ember lakik és 1,5 ezermilliárd dolláros GDP-vel rendelkezik, a benne rejlő potenciál azonnal kirajzolódik.

(Forrás:privatbankar.hu  |  Fotó: MTI/AP/Hszinhua/Csü Peng)

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Tipp

Olvasta?

Időrendben

« December 2020 »
H K Sze Cs P Szo V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Tartalom galéria

A merev vagy rugalmas gondolkodás, 2020. december 14.

A merev vagy rugalmas gondolkodás, 2020. december 14.

More details
Változott a szemlélet: már nem csak a gyárakba keresik a kölcsönzött munkaerőt

Változott a szemlélet: már nem csak a gyárakba keresik a kölcsönzött munkaerőt

More details
Debrecenben nyílik meg a Xiaomi első vidéki üzlete

Debrecenben nyílik meg a Xiaomi első vidéki üzlete

More details
Kihirdették a 22. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat eredményeit

Kihirdették a 22. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat eredményeit

More details
Ingyenesen visszanézhetőek a Fiatal Vállalkozók Hete előadásai

Ingyenesen visszanézhetőek a Fiatal Vállalkozók Hete előadásai

More details
Új, korszerű ablakok két új támogatással

Új, korszerű ablakok két új támogatással

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Letöltötte őket? Ezek lettek 2020 legjobb androidos alkalmazásai

Letöltötte őket? Ezek lettek 2020 legjobb androidos alkalmazásai

More details
Melyik a legígéretesebb nemesfém, és mi a Tesla Achilles-sarka?

Melyik a legígéretesebb nemesfém, és mi a Tesla Achilles-sarka?

More details