Nyomtatás

Ezen a kérdésen állhat vagy bukhat a metaverzum jövője

2022-02-23 1693

Február harmadikán nagyot zuhant a korábban Facebook néven ismert, most épp Metának hívott cég részvényeinek árfolyama. Egyik nap még 323 dollárt kértek a holdingcég papírjaiért, másnap pedig száz dollárral kevesebbet. A felfelé történő korrekcióra pedig azóta is várnak a részvényesek. Pedig a Meta mindent megígért, amit lehetett. Olyan jövőképet festett, amiben a cég olyan megkerülhetetlen lesz, mint amennyire néhány éve volt.

Mark Zuckerberg tavaly nyáron jelentette be, hogy a Facebook a jövőben egy metaverzum cégként tekint magára. Céljuk pedig, hogy olyan mindenhol jelen lévő technológiai alapot építsenek, mint amilyennek most a mobilinternet számít. A bemutató után Zuckerberg több hosszú interjút is adott, amelyekből kiderül, hogy nem csupán a 3D-s, virtuális szemüvegen át látható világot nevezi metaverzumnak, hanem akár a két dimenziós, monitoron át használható szolgáltatásokat is.

Ez a tág definíció teszi egyszerűbbé annak a megértését, hogy pontosan mi a metaverzum. 2D-s virtuális világok ugyanis a Facebook 2004-es indulása előtt is voltak már, sőt azt is bizonyították, hogy a játékost teljesen bevonó, immerzív játékélményt tudnak nyújtani.

Zuckerberg azonban nem egy játékteret képzelt el, hanem egy olyan technológiát, ami a munka, a szórakozás és a játék tere is lehet, attól függően, hogy melyik részében tartózkodunk.

Harmincéves álom

A metaverzum kapcsán legalább három science fiction művet szokás emlegetni előzményként. Ha a könyveket és a filmes feldolgozásokat külön kezeljük, akkor még többet. Ami egészen biztos, hogy az egyik ilyen előkép William Gibson Neuromancer-ében megjelenő kibertér, ami valójában a korai webre, egy céges hálózat sematikus ábrájára és egy neonreklámokkal teli főutcára egyaránt emlékeztető hely.

A teljes cikk: Ezen a kérdésen állhat vagy bukhat a metaverzum jövője

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság