Nyomtatás

A NAV annyi adatból dolgozik, mint egy 96 év hosszú HD minőségű film mérete

2021-06-11 1135

A pénzügyi kérdések és a digitalizációs, adatelemzős törekvések sokszor nehézkesen épülnek be egy építőipari cég életébe. Sok a feladat a tervezéstől a megvalósításig. Finanszírozás, árfolyamkockázat, adóügyek, kötvények, támogatások, körbetartozás, határidők. Ha nem lenne elég a szakmával járó rengeteg extra teher és újdonság adaptálása, lekövetése, megoldása, akkor még ott egy jóadag pénzügyi kérdés és kockázat is.

A beruházás tervezésére és a kiadások ütemezésére, illetve pontos felmérésére szerencsére már van technológia, sőt egy BIM alapú költségvetési szoftver már a geometrikus terveket is képes pénzügyi modellé konvertálni. A pontos számítások a hatékonysághoz is hozzájárulnak, ami egy elengedhetetlen része annak, hogy kevésbé fájjon a cégeknek a teljesen fehér adózás, és a megfelelően bejelentett munkások alkalmazása. Ez ugyanis a cél, amit a NAV a rendelkezésre álló leírhatatlan és felfoghatatlan mennyiségű adatával igyekszik is ösztönözni.

Hogyan lehet pénzügyi kontroll alatt tartani az építkezést?

A beruházásnak vannak tervezhető és tőlünk független költségei, ám a siker kulcsa a finanszírozás kézben tartása. Jogos igény, hogy a beruházó már az épület tervezésekor azt az összeget szeretné tudni, amelybe a megvalósítás kerül - kezdte el előadását Reicher Péter, régió igazgató, Graphisoft SE.

Az egyik alapvető kérés, hogy 10 perccel miután egy építész behúzott egy vonalat a tervekbe, a beruházó már tudhassa, hogy az mennyibe fog neki kerülni.

Eddig nem volt technológia, amely a geometrikus terveket pénzügyi modellé konvertálná. A BIM alapú költségvetési szoftver naprakészen kalkulálja és mutatja az épületmodell kivitelezési árát, illetve használatával az építési folyamat végig követhetővé válik. Reicher Péter elmondta, hogy az elmúlt 5 évben az informatikusoknak az okozott problémát, hogy az összes geometriát, hogyan építsék be a szoftverekbe. Ezután egy jó mennyiségi kimutatásra volt szükség, hiszen a költségek megfogásának 70 százaléka a megfelelő mennyiség kalkulálásán múlik. Ha a geometria és a mennyiségi kimutatás megvan, egy országos klasszifikációs rendszer a következő lépés, ezzel BIM-alapon, az árak, az idő, a költségek, a mennyiség is össze tud kapcsolódni. A pénzügyesek innentől kezdve már cash flow-t tudnak nézni.

Olyan szoftvert kerestünk és fejlesztettünk, amit mi BIM alapú költségvetési rendszernek hívunk. Ebben a tervszámok ugyanabban a rendszerben vannak vizsgálva mint a tényszámok. Vagyis a tervezési szakaszban számított költségek és mennyiségek - az idő előrehaladását is kezelve - a tényleges számokkal, a már beépített anyagokkal, a köbméterre számított pontos kivitelezéssel együtt legyen kezelve.

A szakember hozzátette, hogy a tűpontos kivitelezés és anyagrendelés mellett a keletkezett hulladék minimalizálható, és ráadásul a szoftverben az árazás titokban tud maradni, miközben a cég pénzügyese látja, hogy az egyes költségtételek milyen időzítéssel lesznek aktuálisak.

A teljes cikk: A NAV annyi adatból dolgozik, mint egy 96 év hosszú HD minőségű film mérete

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság