Nyomtatás

Szállodaszövetség: vannak még nehézségek

2023-06-19 740
Állampolgárként kifejezetten örül az erős forintnak, de mivel a szálloda és vendéglátóipar 410 forintos euroárfolyammal tervezett 2023-ra, a mostani 370 körüli árfolyam tíz százalékos veszteséget okoz ott, ahol a külföldi vendégek vannak többségben – fejti ki Flesch Tamás a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke. A szakember vegyes szezonra számít: a külföldiek miatt erős budapesti forgalom mellett a belföld stagnálását tartja reálisnak.

– Annak ellenére, hogy magyar állampolgárként természetesen rendkívüli módon örülök a forint erősödésének azt is látni kell, hogy amikor a 2023-as tervet összeállítottuk, a 2022-es árfolyamból kiindulva 410 forintos euroval számoltunk. Ezért a 410 helyett a 370 körüli árfolyam most minden nap 10 százalékos veszteséget okoz ott, ahol a vendégforgalom többségét – ahogy főként Budapesten -, a külföldiek adják. Pedig exportról beszélhetünk, mert a külföldieknek adjuk el a szobát, a szolgáltatásokat és a vendéglátást. De hát ez a szakma mindig is ilyen volt: a következő év megtervezésekor évek óta megy a tippverseny az euró várható éves árfolyama kapcsán. Igaz, most még csak júniust írunk és év végére sajnos lehet még akár 410 is az euro – elemez Flesch Tamás.

 – Mennyire érződik az, hogy a beszállítók csökkentik az áraikat azért, mert az árfolyam erősödés az elmúlt hónapokban stabil folyamatnak látszott?

– Semmilyen árat nem csökkentenek a beszállítók. Ráadásul az árak amúgy is sokszor kontrollálhatatlanok, mert az egyik napról a másikra mondanak be számokat. Ezért nagyon nehéz ma azzal kalkulálni, hogy holnap ki milyen árat fog alkalmazni. Összességében pedig azt látom, hogy az egyetlen dolog, ami most kedvezőbb lett, az a gáz és az áram ára. Ezért most jól járt az, aki tavaly bátran felvállalta, hogy nem köt fix szerződést az energiára. Más esetekben viszont továbbra is fennál az, hogy amíg a beszállítók magasabb áron is viszonylag könnyedén el tudják adni a termékeiket, addig nehéz velük tárgyalni.

– Az elmúlt években gyors egymásutánban két súlyos csapás, a covid és az energiaárrobbanás érte a szálloda és éttermi ágazatot. Miközben sokan a teljes csődhullámtól tartottak, úgy néz ki, hogy a szállodaipar mintha válságállóbb lenne.

– Valóban így van: ha csak a statisztikákat nézzük, akkor a covid és az energiaválság hatására másfél-két százaléknál több szálloda nem zárt be és aki újra akart nyitni, az újra is tudott nyitni. A vendéglátásban jóval kedvezőtlenebb ez a kép, de nincsenek pontos adatok arra, hogy mennyivel. Szerencsére így sem állt elő az a helyzet, amitől ősszel még a legtöbben tartottak: akkor a vendéglátóiparban akár egy 40-50 százalékos bezárási hullám is reálisnak tűnt.

– A válságokhoz ugyanakkor a szakmai tisztulás reménye is társul. Mennyire reális ez a vendéglátásban?

A teljes cikk: Szállodaszövetség: vannak még nehézségek

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság