Nyomtatás

Drámai mértékben romlott a szállodák jövedelmezősége

2022-05-19 750

Az elszálló energiaárak és az erősödő bérnyomás egyre nehezebb helyzet elé állítja a szállodaüzemeltetőket. Az MSZÉSZ tavaszi közgyűlésén szállodaláncok vezetői kerekasztal-beszélgetésen vitatták meg a szövetség felmérésének eredményét a romló jövedelmezőségről.

5100 szállodai szoba (a teljes hazai kapacitás 11 százaléka) első negyedévi adatai alapján felmérést készített a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége a szektor jövedelmezőségéről. Ennek az adatait vette górcső alá Baldauf Csaba, az MSZÉSZ elnöke, a Kolping Hotel igazgatója, Csordás Imre, az Accent Hotels cégvezetője, Flesch Tamás, a Continental Group társtulajdonos-ügyvezetője, Kovács Balázs, a Danubius Hotels vezérigazgatója és Somlyai Zoltán, a BDPST Hotel Management Zrt. vezérigazgatója a kecskeméti közgyűlés keretében tartott kerekasztal-beszélgetésen.A szakemberek fájlalták, hogy a sajtóban előszeretettel hivatkoznak a szállodák kétszámjegyű áremelésére, ami önmagában megtévesztő, mert ezt nem állítják szembe a költségek növekedésével. A felmérés szerint a szállodai szobák bruttó átlagára 2022 első negyedévében 44 százalékkal nőtt 2019 első negyedévéhez képest, ugyanakkor ennek 25 százaléka még csak nem is a szektor saját teljesítménye, hanem árfolyam- és áfahatás – hangzott el.

Elszálló energiaárak

A cégvezetők egyetértettek abban, hogy a szolgáltatásaikban az elmúlt hónapokban már végrehajtott áremelés kevés, a jelenlegi költségnövekedési szint mellett a szállodák gazdaságos fenntartásához további áremelésre is szükség lesz, felvállalva, hogy ez bizonyos mértékben a keresletet is visszavetheti. Flesch Tamás hangsúlyozta, a profit fontosabb mutató, mint az árbevétel, ugyanakkor a mostani helyzetben az üzemeltetők ráhatása a profitra mindössze 10-15 százalék, a többi a külső körülményektől függ, és ekkora kitettség mellett szinte lehetetlen tervezniük.

A teljes cikk: Drámai mértékben romlott a szállodák jövedelmezősége

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság