2024. július 22., hétfő - Magdolna

Lakóingatlan

Otthonfelújítás: kihívás megtalálni a megfelelő szakembert

2024-07-09 293

Az otthonukat felújítók számára az esztétikai szempontok és a korszerűsítés mellett az energiahatékonyság növelése is fontos – derül ki a magyar tulajdonban lévő Praktiker országos reprezentatív kutatásából. A munkálatok közül a falfestés-burkolás, a fűtési-hűtési rendszerek modernizálása, valamint a nyílászárók cseréje dobogósok. A legnagyobb kihívást a megbízható szakemberek megtalálása jelenti, ezért sokan igénylik, hogy az áruházakban szakterületüket jól ismerő eladók segítsék a vásárlást, illetve az otthonfelújítás egyes fázisait.

A lakókörnyezetük megújításával foglalkozók több mint fele (54,4%) korszerűsítés, tehát a régebbi, sokszor elavult megoldások, anyagok cseréje miatt vág bele a munkálatokba – derül ki a magyar tulajdonban lévő Praktiker országos reprezentatív Otthonfelújítási Kutatásából,[1] amelyet az elmúlt két évben otthonfelújítást végzők vagy a következő évben tervezők körében készítettek. Az eredmények szerint a modernizálás mellett az esztétikai frissítés is fontos szempont (50%), sokan szeretnének trendibb színeket, dekorációt látni otthonukban, és például a nyílászárók cseréjével vagy a fűtési rendszer felújításával a válaszadók közel harmada (31,6%) háztartása energiahatékonyságát is szeretné növelni.

Szűrös-Csobán Dóra, a Praktiker szakértője kiemelte: tapasztalataik alapján az otthonfelújítók közül sokan igénylik a szakértői segítséget az áruházakban.

Számos kérdés érkezik például a megbízhatósággal, időtálló megoldásokkal kapcsolatban, valamint a legújabb trendekről, színekről és burkolatokról. Ezek mellett többen érdeklődnek az új otthonfelújítási támogatáshoz kapcsolódóan az energiamegtakarítási lehetőségekről, hiszen az állami támogatás egyik fontos feltétele az épület energiafogyasztásának legalább 30 százalékos, hiteles tanúsítvánnyal alátámasztott csökkentése. A magyar barkácsáruházban is tanácsokkal segítik a vásárlókat többek között a hőszigetelés, a kazán- vagy éppen nyílászárócsere kapcsán. Számos szempontot kell ugyanis figyelembe venni korszerűsítéskor: házunk falszerkezetéhez a megfelelő típusú hőszigetelőt kell választanunk, kazáncsere esetén az új készüléket ugyanúgy ingatlanunk adottságaihoz kell méretezni, mint magát a fűtési rendszert, illetve arra is ügyelnünk kell, hogy az új fűtőtestnél a bekötési csonk ugyanott helyezkedjen el, mint a réginél – hívja fel a figyelmet példákkal a szakértő.

Az országos reprezentatív felmérés arra is rávilágít, hogy az otthonfelújítást végzők vagy tervezők körében első helyen a falak festése, belső burkolása, dekorálása áll (56,6%): a Praktiker szakértője szerint ennek kézzelfogható jele, hogy keresettek a különböző árnyalatú beltéri falfestékek, vagy többek között a mintás és egyszínű dekor tapéták. A képzeletbeli dobogón a második helyezett a fűtési és hűtési rendszerek modernizálása (47,6%). Ennek során a felújítók elsősorban a kazánt, a bojlert cserélik, valamint fűtésre is alkalmas klímát helyeztetnek fel. A tapasztalatok alapján az utóbbi időben ismét nő a kereslet a legfejlettebb technológiájú kondenzációs kazánok iránt, amelyeknél már okosmegoldások is segítik a vásárlót, így például a szerviz távfelügyeletben látja, ha baj van a készülékkel, és szervizelésre van szükség. A bojlerek esetében is előtérbe kerültek az okosmegoldások, és a modernebb megjelenéssel már a design is fontos szempont vásárláskor.

Szintén az energiahatékonyság növelésével van összefüggésben a nyílászárók cseréje, ami a harmadik leggyakoribb a felújítási célok között (38,2%). Az otthonfelújítási támogatás egyaránt felhasználható műanyag és fa nyílászárók cseréjére, ezért elsősorban házunk adottságai és az esztétikum határozhatják meg választásunkat. Mindkét típus esetén keressük az U jelölést, ami az üveg szigetelőlapok számát jelenti, és mutatja, hogy az ablakfelületen egységnyi idő alatt mennyi energia távozik – javasolja Szűrös-Csobán Dóra. Sokan korszerűsítik emellett az elektromos hálózatot, vagy annak egy részét (36,8%), cserélik a hideg- (36,8%) és melegburkolatot (31,8%), valamint nyúlnak hozzá a vízvezetékrendszerhez (29,6%).

A kutatás eredményei szerint a felújítási projekt során a legnagyobb kihívást a megbízható szakemberek (34%) megtalálása jelenti, és sokaknak okoz gondot a szükséges pénz előteremtése (30%) is. Ebben az esetben a Praktiker szakértője szerint a felújítók gyakran úgy próbálják megvalósítani elképzelésüket, hogy időben elosztva, több szakaszban végzik a korszerűsítést.

A válaszadók döntő többsége (76%) fontosnak tartja, hogy vásárláskor szakterületét jól ismerő áruházi eladótól kapjon segítséget, ami részben vásárlói válasz lehet a megfelelő szakember megtalálásának problémájára, és megkönnyíti a megfelelő anyagok, eszközök kiválasztását.

Az otthonfelújítás előtt állóknak a magyar barkácsáruház szakértői személyesen segítenek eligazodni az új állami program, valamint a felújításhoz szükséges anyagok és eszközök kapcsán. A személyes találkozó a Praktiker online regisztrációs felületén igényelhető.

| Forrás. Praktiker

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Július 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Tartalom galéria

Teljesen elkerülte Kína az IT-katasztrófát – de hogyan?

Teljesen elkerülte Kína az IT-katasztrófát – de hogyan?

More details
CrowdStrike-incidens: hogy állhatott fejre a világ egy szoftverhiba miatt?

CrowdStrike-incidens: hogy állhatott fejre a világ egy szoftverhiba miatt?

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Formula 1 Magyar Nagydíj – 2024

Formula 1 Magyar Nagydíj – 2024

More details
Nádasdy fesztivál, 2024. július 19-21.

Nádasdy fesztivál, 2024. július 19-21.

More details
Egri végvári vigasságok, 2024. július 20-21.

Egri végvári vigasságok, 2024. július 20-21.

More details
Új időpont: 42. Lidl Balaton-átúszás, 2024. július 21.

Új időpont: 42. Lidl Balaton-átúszás, 2024. július 21.

More details
Tovább erősíti piacvezető szerepét és stabilitását a Daniella Villamosság

Tovább erősíti piacvezető szerepét és stabilitását a Daniella Villamosság

More details
Új technológia hódít: az acélszerkezetes építkezés előnyei

Új technológia hódít: az acélszerkezetes építkezés előnyei

More details