2024. július 5., péntek - Sarolta, Emese

Lakóingatlan

Sok a túlárazott ingatlan a piacon: akár 30 százalékos is lehet az eltérés a reális árhoz képest

2024-07-02 195

Habár az idei év eleje némi fellendülést hozott a hazai ingatlanpiacon, a túlárazottság mértéke nem csökkent, sőt a növekvő optimizmus és az állami támogatások miatt talán még merészebbé váltak az árazásnál az eladó ingatlanok tulajdonosai. Pedig ez nagyon megnehezíti az eladást.

A hirdetési és a valós eladási árak között továbbra is jelentős a különbség, nehéz reális áron hirdetett ingatlanokkal találkozni az ingatlanhirdetési portálokon - mondta Pagács-Tóth Viktória, a Balla Ingatlan V. és XIII. kerületi irodájának vezetője. Szerinte magánszemélyek úgy hirdetnek ezeken a felületeken, hogy a piaci helyzettel egyáltalán nincsenek tisztában, miközben az ingatlan iránti érzelmi kötődésüket is beárazzák.

Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan csepeli és szigetszentmiklósi irodájának szakmai vezetője szerint az ingatlanpiacon mindig megjelennek olyan tulajdonosok, akik a médiában elhangzott, valóságtól elrugaszkodott információk alapján úgy gondolják, hogy érdemes magasabb árakkal próbálkozni az eladásnál, ami azonban a szakértő szerint nem működik a gyakorlatban.

Ő azt tapasztalta, hogy legfeljebb azok az ingatlanok eladhatók - és ezek sem feltétlenül -, ahol reális szinten állítják be a kínálati árat. Erre egyébként mostanában nagyon sokszor csak abban az esetben kerül sor, ha valakinek valamiért sürgős az eladás - tette hozzá.

A túlárazottság mértéke jellemzően 10-20 százalék körül alakul Dél-Pesten, legalábbis az irodánál, ugyanis olyan ingatlanokat már fel sem vesznek a kínálatba, melyeknél 30 százalékos túlárazással futna neki a tulajdonos az eladásnak - tette hozzá a szakértő.

A túlárazottság a XIV. és XVI. kerületekben is erősen érezhető volt az idei év elején. Ennek oka Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan kerületi irodájának szakmai vezetője szerint is az, hogy a tulajdonosok első körben úgy árazzák be ingatlanaikat, hogy megkeresik az ingatlanhirdetési portálokon az adott területre és ingatlantípusra jellemző legfelső ársávot, majd arra még rátesznek 5-10 százalékot.

A piacra a X. és XVII. kerületekben is jellemző a túlárazott ingatlanok jelenléte: akár 15-20 százalékos eltérésről is beszélhetünk a tényleges eladási árhoz képest - jelezte Kántor Istvánné, a Balla Ingatlan X. és XVII. kerületi irodájának szakmai vezetője. Szerinte a túlárazásban az idei év első hónapjaiban az is közrejátszott, hogy az eladók az állami támogatások és a csökkenő hitelkamatok kereslet-felhajtó hatásában bíztak.

Mivel mindenki a fellendülésben bízik, így az ingatlantulajdonosok is: ők megint kaptak egy indokot, ami miatt nem igazítják hozzá a kereslethez a hirdetési árakat - hívta fel a figyelmet Nagy Aloisia Andrea, a Balla Ingatlan Bel- és Észak-Budán aktív ingatlanközvetítője. Így továbbra is átlagosan 20-25 százalékos differenciát lehet tapasztalni a kínálati és a valós tranzakciós árak között.

Mivel ez egy átlag, ez azt is jelenti, hogy akadnak a piacon olyan ingatlanok, melyek ennél jóval nagyobb mértékben túlárazottak, miközben persze előfordulnak olyan kínálati árak is, melyek egészen közel járnak a valósághoz - tette hozzá.

Az ingatlanok a XVIII. kerületben is jellemzően erősen túlárazottak voltak Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan kerületi irodájának szakmai vezetője szerint. Ő úgy látja, hogy a panellakások esetében átlagosan 5-8 százalékos, míg családi házaknál 10-15 százalékos túlárazottságról beszélhetünk.

A túlárazottság a belső kerületekben is változatlanul problémát jelent. Mint Garaba Gergely, a Balla Ingatlan VI., VII., VIII. és IX. kerületi irodájának szakmai vezetőjének szavaiból kiderült: átlagosan 5-15 százalékos túlárazottságról beszélhetünk, mert a tulajdonosok azzal az alapállással közelítik meg az ingatlanértékesítést, hogy a “vevők majd úgyis alkudnak”. Ez viszont kitolt, elhúzódó értékesítési időt eredményez sok esetben, illetve olykor teljesen "beáll az ingatlan", sokáig érdeklődés sem lesz rá - magyarázta a szakértő.

Hasonló a helyzet Dél-Budán is, ahol átlagosan 5-10 százalék közötti túlárazottsággal lehetett találkozni az idei év első felében a gyorsan forgó, 2-3 szobás lakások piacán. Ugyanakkor a nagyobb alapterületű, nagyobb szobaszámú ingatlanoknál kevésbé voltak hajlamosak túlárazásra az eladók, illetve az is jellemző rájuk, hogy rugalmasabbak - jelezte Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai régiós vezetője.

Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője viszont úgy látja, hogy a javuló piac és az emelkedő árak hatására 3-5 százalék körüli szintre mérséklődtek a különbségek a hirdetési és a valós értékesítési árak között a két észak-pesti kerületben.

Mindenesetre Rencsevics Mária, a Balla Ingatlan XIX., XX. és XXIII. kerületi irodájának szakmai vezetője szerint még mindig gyakori jelenség, hogy az eladók a piac törvényei helyett a saját elképzeléseik alapján árazzák be ingatlanjaikat. Szerinte ilyenkor, ha nem sürgős az eladás, akkor a tulajdonos egy idő után sokszor inkább lemond eladási szándékáról, de az árat nem hajlandó mérsékelni.

I Forrás: Balla Ingatlan

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Július 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Tartalom galéria

Rengeteg kerékpárt lopnak el Budapesten

Rengeteg kerékpárt lopnak el Budapesten

More details
Budapest Tuning: ezek a programok pörgetik fel a nyarat Budapesten

Budapest Tuning: ezek a programok pörgetik fel a nyarat Budapesten

More details
Tiszacsegei Halászlé fesztivál, 2024. július 6.

Tiszacsegei Halászlé fesztivál, 2024. július 6.

More details
Az „Év háza” pályázóit szemlézi a nagyközönség

Az „Év háza” pályázóit szemlézi a nagyközönség

More details
Adatvezérelt jövő: hogyan formálja át a mesterséges intelligencia a létesítményüzemeltetést?

Adatvezérelt jövő: hogyan formálja át a mesterséges intelligencia a létesítményüzemeltetést?

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Keszegfesztivál Gyenesdiáson, 2024. július 6-7.

Keszegfesztivál Gyenesdiáson, 2024. július 6-7.

More details
Bajai Halfőző Fesztivál, 2024. július 11-13.

Bajai Halfőző Fesztivál, 2024. július 11-13.

More details
Egyre több az adatvezérelt megoldás a divatiparban is

Egyre több az adatvezérelt megoldás a divatiparban is

More details