2022. december 4., vasárnap - Barbara, Borbála

Lakóingatlan

Jelen vannak még a befektetők az ingatlanpiacon?

2022-11-16 332

Habár továbbra is aktívak a befektetők az ingatlanpiacon, úgy tűnik, hogy egyrészt a “klasszikus” befektetők száma visszaesett, másrészt akadnak olyan lokációk, ahol egyre kevesebb befektetővel lehet találkozni.

A befektetők akár ki is használhatják azt a helyzetet, hogy korábban nagyot emelkedtek az árak az ingatlanpiacon, miközben néhány ingatlantípus esetében az alkuk növekedése várható. Annál is inkább, mivel sokan vannak most, akik a jelentős mértékű infláció mellett ingatlanba menekítik a pénzüket - hívta fel a figyelmet Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodájának szakmai vezetője.

Ennek ellenére Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV., illetve Dunakeszi irodájának szakmai vezetője azt tapasztalta, hogy például az északi agglomeráció ingatlanpiacáról eltűntek a befektetők, és megfigyelései szerint inkább Budapest felé fordultak. Szerinte a piacot a fővárosban még felfelé hajtották a befektetők, hiszen korábban azt lehetett tapasztalni, hogy a hagyományos befektetések között az ingatlan állta a sarat.

Kántor Istvánné, a Balla Ingatlan X. és XVII. kerületi irodájának szakmai vezetője a képet azzal árnyalta, hogy a klasszikus befektetők csak csekély számban voltak jelen az idén az ingatlanpiacon, mivel kevés volt a számukra kedvező ajánlat. Megjelentek viszont azok a befektetők, akik megtakarításukat ingatlanba akarták fektetni. Ők a kisebb lakásokat keresték, és a megtakarított összeget annak nagyságától függően esetenként hitel felvételével egészítették ki.

Ennek ellenére Bel-Budán és a budapesti belvárosban is a befektetők számának csökkenését érzékelték a szakemberek. Így nyilatkozott Garaba Gergely, a Balla Ingatlan belvárosi irodájának szakmai vezetője, de hasonlóképpen látta a helyzetet Nagy Andrea, a Balla Ingatlan bel-budai és észak-budai irodájának szakmai vezetője is, aki szerint a készpénzes befektetők  - akik különösen árérzékenyek - ugyan jelen voltak a piacon, de csökkent  a számuk.

Máshogy látja azonban a helyzetet Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai irodáinak régiós vezetője, aki felhívta a figyelmet arra, hogy egy ideje elsősorban azok vásároltak az ingatlanpiacon, akiknek készpénzük van, és ebbe a körbe beletartoztak a befektetők is, akiknek a száma az elmúlt hónapokban ismét növekedni kezdett.

A befektetők megjelenése egyébként a szakértő szerint elsősorban annak volt köszönhető, hogy a bérlakások piacán jelentős keresletnövekedést és áremelkedést lehetett tapasztalni az elmúlt hónapokban: átlagosan 8-10 százalékos bérleti díj növekedésről mindenképpen beszélhettünk, mely mindössze néhány hónap alatt zajlott le Dél-Budán.

Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan csepeli és szigetszentmiklósi irodájának szakmai vezetője is azt tapasztalta, hogy jelen voltak a piacon a befektetők az elmúlt hónapokban, vagy legalábbis olyan vevők, akik az infláció ellen úgy próbálták felvenni a harcot, hogy ingatlant vásároltak, majd az kiadással hasznosították azt.

Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonosa ennek kapcsán megjegyezte, hogy valóban megjelentek az ingatlanpiacon azok a vásárlók, akik az inflációból való “menekülés” miatt vásároltak ingatlanokat, és valamilyen kényszerhasznosításba kezdtek bele. Ők azonban többnyire nem professzionális befektetők, és nem is professzionális módon hasznosítják a megvásárolt ingatlant.

Rájuk sokszor az jellemző, hogy az ingatlan nincs megfelelő állapotban a bérbeadásra, nem jól árazzák, hibás szerződéseket kötnek. Annak ellenére, hogy ők nem tekinthetők valódi befektetőknek, hatást gyakorolnak a piacra: keresletet gerjesztenek. Ugyanakkor az is elmondható, hogy részükről sokszor kapkodva, átgondolatlanul történik a vásárlás - jegyezte meg Balla Ákos.

Mindenesetre Rencsevics Mária, a Balla Ingatlan XIX., XX. és XXIII. kerületi irodájának szakmai vezetője szerint összességében elmondható, hogy a befektetők továbbra is jelen vannak a piacon, mivel a bérbeadásnak egyre nagyobb a létjogosultsága, az ingatlan pedig stabil befektetés a mai gazdasági környezetben. Ráadásul az elkövetkező időszakban várhatóan a növekvő kínálat miatt a vevők könnyebben tudnak majd válogatni - tette hozzá.

| Forrás: Balla Ingatlan

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« December 2022 »
H K Sze Cs P Szo V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Tartalom galéria

Napi hír- és konkurenciafigyelés

Napi hír- és konkurenciafigyelés

More details
A magyar háztartások idén 3000 milliárdot buknak

A magyar háztartások idén 3000 milliárdot buknak

More details
Balatoni korcsolyapályák a 2022/2023-as szezonban

Balatoni korcsolyapályák a 2022/2023-as szezonban

More details
Elkezdődött Dubaj legnagyobb ingatlankiállítása

Elkezdődött Dubaj legnagyobb ingatlankiállítása

More details
Ilyen lesz a jövő kiskereskedelme

Ilyen lesz a jövő kiskereskedelme

More details
Új vezetőket nevezett ki a Danubius Hotels

Új vezetőket nevezett ki a Danubius Hotels

More details
Sorra zárnak be a magyar szállodák, ami megmarad, az pedig brutálisan megdrágulhat

Sorra zárnak be a magyar szállodák, ami megmarad, az pedig brutálisan megdrágulhat

More details
A jövő a felhő-alapú property management

A jövő a felhő-alapú property management

More details
CBRE: az ESG kötelező, krízisálló és értéket teremt

CBRE: az ESG kötelező, krízisálló és értéket teremt

More details