2024. május 3., péntek - Tímea

Kereskedelem

Az európai kereskedelmi ingatlanpiac ellenállónak bizonyul a makroszintű ellenszéllel szemben

2022-04-25 849

Az EMEA régióbeli, kereskedelmi ingatlanpiac ellenáll Oroszország ukrajnai inváziójának az első negyedévben, de a jövőbeli hatások nem világosak.

2022 első negyedévében lesújtó sokkot okozott Oroszország ukrajnai inváziója - ennek ellenére a piac rugalmassága és a továbbra is magas piaci likviditás közösen támogatták a befektetők érdeklődését a kereskedelmi ingatlanok (CRE) iránt Európában, a Közel-Keleten és Afrikában (EMEA régió) a Colliers által a régióról kiadott legfrissebb tőkepiaci jelentés szerint.

A jelentés mindazonáltal azt jelzi, hogy az első negyedévben a befektetők érdeklődése a kereskedelmi ingatlanok iránt tovább folytatódott a világjárványból való kilábalás után, lévén sok befektető az emelkedő infláció elleni fedezetet látja az ingatlanokban. Az első negyedévre vonatkozó, előzetes adatok szerint a volumenek 5%-kal nőttek 2021 azonos negyedévéhez képest, a gördülő 12 hónapos volumen pedig 7%-kal emelkedett.

A Colliers megjegyzi, hogy a globális ellátási láncokat és az árupiacokat ért sokk felerősítette az amúgy is gyorsan növekvő inflációt. "Az infláció többek között az építőiparban is érezhető" - mondta Luke Dawson, az EMEA Cross Border Capital Markets ügyvezető igazgatója - "A drágább alapanyagok némi kiszámíthatatlanságot vittek az új lakások és kereskedelmi ingatlanok fejlesztésébe".

Az első negyedévben mind a bérlők, mind a befektetők teljesítménye erős volt a legtöbb európai piacon, az irodai szektorban pedig megújult a bizalom. "Az egyik vezető vállalkozás az internetes óriás Google volt, amely 762,5 millió font értékű üzletet kötött a londoni Central St Giles fejlesztésére, valamint 583 millió eurós tranzakciót a lengyel fővárosban található The Warsaw HUB irodakomplexumra. Ez a régió irodapiacaiba vetett, a pánik utáni hosszú távú bizalomra utal" - magyarázta Richard Divall, a Cross Border Capital Markets igazgatója.

A világjárvány által súlyosan sújtott, de 2021 közepe óta egyértelműen fellendülőben lévő szabadidő- és szállodaipar, különösen Dél-Európa iránt élénkül az érdeklődés. A spanyol szállodák 1,1 milliárd eurónyi beruházást vonzottak 2022 első negyedévében - többet, mint 2020 egészében. "Az utazási korlátozások világszerte enyhülnek, és a befektetők arra számítanak, hogy a szabadidő-célú utazások iránti felgyülemlett fogyasztói kereslet 2022 folyamán erőteljes fellendülést hoz a szállodapiacokon. A megélhetési költségek meredek emelkedése azonban némileg visszafoghatja ezt az érdeklődést, mivel a háztartások költségvetése nyomás alá kerül." - mondta Luke Dawson, az EMEA Cross Border Capital Markets ügyvezető igazgatója. "Ennek ellenére arra számítunk, hogy a magasabb kategóriájú szabadidős célpontok megtartják vonzerejüket, a 2022-es nyaralási szezonban a szállodák kihasználtsága pedig ismét a járvány előtti szinthez közelít."

Németország újabb kiemelkedő negyedévet zárt

Az első negyedévben a befektetők rekordösszegű, 18,2 milliárd eurót fektettek be a német kereskedelmi ingatlan szektorba, ennek háromnegyedét stratégiai vállalati felvásárlások formájában olyan válságálló ágazatokba, mint a barkács- és élelmiszer-szaküzletek. Az ipari és logisztikai ingatlanokba történő befektetések tendenciája egyértelmű maradt, a szegmens a befektetési volumenek tekintetében a második helyen áll az irodák mögött.

Az Egyesült Királyság visszatér a régi formájához

A Colliers szerint "tőkehegyek" hajszolják az Egyesült Királyságban a kereskedelmi ingatlan ügyleteket, mivel a világ számos részén a beutazási korlátozások feloldása visszahozta a globális befektetőket a brit piacra. A befektetési volumen 2022 első negyedévében elérte a 13 milliárd fontot, ami 10%-kal több mint tavaly, továbbá megegyezik a 10 éves átlaggal. Az egyik figyelemre méltó tendencia a bevásárlóközpontok iránti érdeklődés újbóli megélénkülése, ahol az elmúlt öt év legmagasabb negyedéves befektetési volumene volt tapasztalható.

Olaszországban eddig rekordok dőlnek meg 2022-ben

Olaszországban az első negyedévben a beruházási volumen elérte a rekordot jelentő 3,1 milliárd eurót. Ez az irodákból, ipari és logisztikai ingatlanokból, kiskereskedelmi területekből, lakóterekből és szállodákból álló, hatalmas Project Dream portfólió 842 millió euróért történő tranzakciójának köszönhető. A 68 ingatlan többsége Milánóban található, és az értéknövelő kategóriába tartozik, erős felújítási potenciállal.

Lengyelországban jelentős javulás, de bizonytalanok a kilátások

Annak ellenére, hogy Oroszország februárban megszállta a szomszédos Ukrajnát, Lengyelország erős negyedévet zárt: 1,5 milliárd eurónyi beruházást regisztráltak, ami jelentős növekedést jelent az előző évhez képest. A Colliers azonban arra számít, hogy a nyugati befektetések az év előrehaladtával szelektívebbé válnak, így növekedési pályájukat a közép- és kelet-európai befektetők folytathatják.

Csendes évkezdet Franciaországban

Franciaországban az első negyedévben a beruházási volumen 7%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest, nemcsak az ukrajnai háborúval, hanem a francia elnökválasztással kapcsolatos geopolitikai bizonytalanság közepette is. Különösen visszafogott volt az aktivitás a Párizs környéki régióban. A befektetési piac fő mozgatórugója továbbra is az irodapiac maradt, amely az aktivitás közel 80%-át tette ki.

A 2022 első negyedéves tőkepiaci jelentése ide kattintva elérhető.

| Üzleti Hírszerzés

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Május 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Cégmarketing trendek –  Legyünk jelen egyszerre mindenhol!  2024. május 30.

Cégmarketing trendek – Legyünk jelen egyszerre mindenhol! 2024. május 30.

More details
Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

More details
Az akadálymentesség elengedhetetlen szempont az épületek tervezése során

Az akadálymentesség elengedhetetlen szempont az épületek tervezése során

More details
Nem tart még ott az ingatlanpiac, hogy árat lehessen emelni

Nem tart még ott az ingatlanpiac, hogy árat lehessen emelni

More details
A Balaton a legnépszerűbb a nyaralóvásárlók körében

A Balaton a legnépszerűbb a nyaralóvásárlók körében

More details
Jó hírek a logisztikában: hosszútávú előnyre tesz szert, aki az ergonómiába fektet

hírek a logisztikában: hosszútávú előnyre tesz szert, aki az ergonómiába fektet

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

More details
Nyolcmilliárd forintot lopnak el a magyar bankkártyákról évente

Nyolcmilliárd forintot lopnak el a magyar bankkártyákról évente

More details