2024. április 24., szerda - György

Ipar, logisztika

Az öt legfontosabb logisztikai innováció 2023-ra

2023-03-30 827

A logisztikai iparágban tevékenykedő vállalkozásoknak újító szemlélettel kell rendelkezniük az aktuális kihívások kezelése érdekében, és hosszú távon biztosítaniuk kell a működésüket. Ebben a cikkben bemutatjuk azokat a trendeket, amelyek 2023-ban a legnagyobb hatással lehetnek a logisztikai szektorra.

A logisztika fontossága

A logisztika kiemelkedően fontos a vállalkozások számára, hiszen áruikat és szolgáltatásaikat a termeléstől a fogyasztásig juttatja el. Az ellátási láncban kulcsszerepet játszó logisztika biztosítja az áruk és anyagok megfelelő időben, mennyiségben és helyen történő szállítását. Egy hatékony logisztikai rendszer nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a vállalkozások megtarthassák piaci pozíciójukat a globális gazdaságban. A jól működő logisztika által a vállalkozások pénzt takaríthatnak meg, javíthatják ügyfélszolgálatukat és növelhetik versenyképességüket. Emiatt a logisztika kiemelt jelentőséggel bír minden vállalkozás számára, függetlenül a cég méretétől.

A dolgok internete

Az IoT (dolgok internete) technológia egyre nagyobb teret hódít a logisztikában, javítva a hatékonyságot és csökkentve a költségeket. Az IoT-érzékelők lehetővé teszik a valós idejű adatok gyűjtését és az érdekelt felek közötti koordinációt, és az IoT-képes eszközök automatizálják a logisztikai folyamatokat. Az IoT integrálása hatékonyabb és optimálisabban működő ellátási lánchoz vezet. A dolgok internete megbízható járműkövetést, csökkentett szállítási költséget, továbbfejlesztett ellátási lánctervezést, emberi és termékbiztonságot, valamint jobb szállítási feltételeket biztosít a logisztikai iparban.

Mesterséges intelligencia

2023-ra várhatóan a mesterséges intelligencia (AI) egyre fontosabbá válik a logisztikai iparágban. Az automatizált raktárak területe az, ahol az AI leginkább áttörést érhet el, amely lehetővé teszi a robotok számára a rendelések ki- és becsomagolását, gyorsabb és pontosabb megrendelési teljesítést eredményezve. Az AI-t a készletszintek kezelésére és a kereslet előrejelzésére is használni fogják, hogy biztosítsák a készletszint fenntartását és a rendelések időben történő teljesítését. Az AI továbbra is jelentős hatással lesz a logisztikai szektorra, hozzájárulva a szállítások felgyorsításához. A mesterséges intelligencia alkalmazása számos előnyt biztosít a logisztika minden szakaszában. Az AI technológia hatékonyan növelheti a hatékonyságot és maximalizálhatja az erőforrásokat. Az AI a logisztikai iparágban egyre növekvő terület, amely jelentős változásokat eredményezhet a vállalatok működésében. Az iparág vezetői élvonalbeli megoldásokat fejlesztenek vezető nélküli járművekhez és más innovatív technológiákhoz, amelyek rövidebb szállítási időket és pontosabb előrejelzési modelleket eredményeznek.

Robotika

A robotika olyan technológia, amely intelligens gépek alkalmazásával segíti az ellátási lánc menedzsment folyamatait. A robotok rutinfeladatokat, mint például szállítást, tárolást, komissiózást, csomagolást és útvonaltervezést végezhetnek. Az intelligens robotok képesek önállóan bonyolultabb feladatokat is végrehajtani, míg a hagyományos ipari robotok csak egyszerűbb feladatokra korlátozódnak. A robotika jelentős hatással van a logisztikára, és hatása várhatóan tovább növekszik az elkövetkező években. Az együttműködő robotok használata, a robotok nagyobb volumenű felhasználása az utolsó mérföldes szállításban, a továbbfejlesztett raktárkezelés, az autonóm járművek használata és a jobb nyomon követés olyan területek, ahol a robotika továbbra is az innováció motorja lesz 2023-ban.

Blockchain

A blockchain (blokklánc) használata a logisztikai innovációk fontos része, de még csak a kezdeti szakaszában áll. Az ellátási láncok ésszerűsítésében és az átláthatóság javításában rejlő lehetőségek egyre több vállalkozás figyelmét keltik fel.

A blokklánc egyik legígéretesebb alkalmazása a logisztikában az áruk szállítási láncok közötti mozgásának nyomon követési lehetősége. Másik terület, ahol a blokkláncnak jelentős hatása lehet, a határokon átnyúló fizetések területe. Jelenleg a határokon átnyúló fizetések lassúak és drágák lehetnek a valuták átváltása és a különböző szabályozási rendszereknek való megfelelés szükségessége miatt. A blokklánc-alapú megoldások azonban képesek racionalizálni a határokon átnyúló fizetéseket azáltal, hogy intelligens szerződéseket használnak a valuták átváltására, és automatikusan megfelelnek a szabályoknak. Ez sokkal könnyebbé és gyorsabbá teheti a határokon átnyúló kereskedelmet, és hozzájárulhat az áruk költségének csökkentéséhez.

Végül a blokklánc a logisztikai műveletek biztonságának javítására is használható. A blokklánc alapú digitális aláírások lehetővé teszik a logisztikai műveletben résztvevők személyazonosságának ellenőrzését. Ez segít csökkenteni a csalás és lopás kockázatát, és megkönnyíti az áruk nyomon követését.

A logisztikai ipar blokklánca egy decentralizált nyilvános „főkönyvi rendszer” formájában jelenik meg, amely valós időben rögzíti az összes változást. Ezekkel az adatokkal felvértezve a vállalatok gyorsabb útvonalakat valósíthatnak meg, és optimalizálhatják, valamint biztonságosabbá tehetik a szállítási folyamatukat.

A decentralizált főkönyvek csökkentik a hibákat, és általuk idő takarítható meg. Például az intelligens szerződések lehetővé teszik az érdekelt piaci szereplők számára, hogy olyan megállapodásokat kössenek, amelyek azonnal érvényüket vesztik, ha nem teljesül maradéktalanul valamennyi szerződéses feltétel. Ezek a főkönyvi alapú szerződések növelik az átláthatóságot és a nyereséget, miközben csökkentik a szállítási időt és a költséges hibákat.

A szomszédos Ausztriában néhány évvel ezelőtt indult el egy blokklánc logisztikai kezdeményezés. A logisztikai szektor meghatározó szereplői a piac egyéb szolgáltatóival összeállva (LKW Walter, DB Schenker, EY, BVL, GS1, és az EDITEL) és a Bécsi Üzleti és Közgazdasági Egyetemmel megtámogatva azt szerették volna bizonyítani, hogy a blokklánc technológiával megoldható a szállítmányozási dokumentumok digitalizálása. Az első projektjük a kamionos szállítólevelek blokklánc technológiával történő digitalizációja volt.

Összefoglalva, a blokklánc képes forradalmasítani a logisztikai iparágat. A láthatóságot, a koordinációt és a biztonságot javító képessége, valamint a határokon átnyúló fizetések ésszerűsítése olyan technológiává teszi, amelyet az elkövetkező években figyelni kell.

Nagy adat – Big Data

Az áruválaszték hatalmas áramlata globális szinten óriási adatmennyiséget hoz létre. Több millió szállítás eredetét, célállomását, súlyát, tartalmát és méretét követik nyomon. Egy jól karbantartott adatkezelő rendszer nélkül az adatok kezelése jelentősen megnehezül. A vállalatok pénzt spórolhatnak és elkerülhetik a szállítmányok késedelmes kézbesítését, ha összehangolják és elemezik a különböző forrásokból származó adatokat, hogy megértsék, hogyan befolyásolják a szállítási folyamatot. Az mesterséges intelligencia által támogatott adatelemzéssel a szervezetek figyelembe vehetik az olyan tényezőket, mint a járműpark karbantartási ütemtervei, járműszenzorok, kedvezőtlen időjárási körülmények és üzemanyagköltségek. Az ilyen adatok hasznosítása segíti a járművezetőket munkájukban és lehetővé teszi a vállalatok számára a logisztikai költségeik csökkentését. Mindez alapot teremt a Big Data logisztikai alkalmazásának.

Másfelől a szállítási ágazatban kiemelkedően fontos a pontosság és a nyomon követhetőség. Továbbá az ügyfelek arra ösztönzik a szolgáltatókat, hogy alacsonyabb költségek mellett rövidebb határidőkkel teljesítsenek. Ennek következtében a Big Data logisztikai alkalmazása kulcsfontosságú az ellátási lánc során kialakuló szűk keresztmetszetek előrejelzésében és megelőzésében.

A Big Data a jelen évben is jelentős hatást gyakorol a logisztikai iparágban. A nagy adatmennyiség nyomon követésével és elemzésével a logisztikai cégek optimalizálhatják tevékenységüket és jobban kielégíthetik ügyfeleik elvárásait. A Big Data használata a logisztikában fokozatosan átfordul a „jó, hogy van” státuszból egy „szükséges” funkcióvá.

Végső gondolatok

Kétségtelenül az új technológiák bevezetése az egyik leginkább hatékony módja az ellátási lánc és a logisztikai tevékenységek optimalizálásának. Ugyanakkor az aktuális gazdasági körülmények között érdemes feltenni a kérdést, hogy mennyi „mozgástér” adódik az előzőekben felsorolt trendek kifejlődéséhez. Az iparág szakértői azt javasolják a vállalatoknak, hogy a növekvő és összetett kockázatok ellenére találjanak megoldást ellátási láncuk rugalmasságának és ellenálló képességének növelésére.

I Forrás: raktarbank.hu

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Joe Bitter útja takarítótól a kriptomilliárdosig: Mit tanulhatunk belőle?

Joe Bitter útja takarítótól a kriptomilliárdosig: Mit tanulhatunk belőle?

More details
Banális banánhéjakon csúsznak el az álláskeresők

Banális banánhéjakon csúsznak el az álláskeresők

More details
Megtörtént a fordulat a belső kerületek ingatlanpiacán is

Megtörtént a fordulat a belső kerületek ingatlanpiacán is

More details
A faültetés befektetés a jövőbe  - A Weerts Logistics Park jóvoltából zöldül Vecsés

A faültetés befektetés a jövőbe - A Weerts Logistics Park jóvoltából zöldül Vecsés

More details
Már két budapesti irodaházat átadtak 2024-ben. Az üresedési ráta tovább nőtt

Már két budapesti irodaházat átadtak 2024-ben. Az üresedési ráta tovább nőtt

More details
Jelentős környezeti előnyökkel jár a hibrid munkavégzés

Jelentős környezeti előnyökkel jár a hibrid munkavégzés

More details
Ipari méretekben gyártják az imaszobákat? Új szinten a mentális egészség az irodákban

Ipari méretekben gyártják az imaszobákat? Új szinten a mentális egészség az irodákban

More details
Beindítja az áremelkedést az új otthonfelújítási program?

Beindítja az áremelkedést az új otthonfelújítási program?

More details
Három banknál lehet majd igényelni az otthonfelújítási támogatást

Három banknál lehet majd igényelni az otthonfelújítási támogatást

More details