2023. március 21., kedd - Benedek

Ipar, logisztika

Nőtt az intermodális forgalom szerepe a logisztikában

2023-03-13 203

Nem volt jó éve a hazai árufuvarozásnak tavaly, a nemzetközi gazdasági nehézségek, az energiaárak megugrása, az infláció, az orosz-ukrán háború, valamint az aszály okozta terméskiesés miatt visszaesett az áruszállítás Magyarországon. A közúti, vasúti és vízi áruforgalom volumene (261 millió tonna) 6 százalékkal, teljesítménye (50,2 milliárd tonnakilométer) 0,5 százalékkal csökkent tavaly 2021-hez képest az előzetes statisztikai adatok szerint.

Az orosz-ukrán háború a lengyel-fehérorosz határra korlátozta az Ázsia és Európa közötti selyemút forgalmát, elkerülve Magyarországot. Ráadásul a megugró orosz-kínai kereskedelem miatt kapacitáshiány lépett fel a transzszibériai vasúton. Ugyanakkor a háború következtében új szállítási irány is született: mind az ukrán import-, mind az exportforgalom megindult az adriai kikötők és Ukrajna között, ami azonban novemberben az ukrajnai infrastruktúrát ért támadások miatt nagyon visszaesett. Európán belül a szervezetlen felújítások miatt veszített versenyképességéből a vasút, amihez hozzáadódott az energiaköltségek növekedése, amely a vasutat rosszabbul érintette. Ezért a korábbi tendencia megfordult, és a vasútról a közútra terelődött a forgalom egy része.

A nemzetközi forgalomban bővül a közút

Tavaly 7,1 százalékkal kevesebb árut fuvaroztak közúton Magyarországon, mint 2021-ben, ugyanakkor az elfuvarozott távolság kismértékben, 0,2 százalékkal bővült. Belföldön jelentős volt a csökkenés, amit csak némileg tudott ellensúlyozni, hogy a nemzetközi forgalomban nőtt a fuvarozott tonna és távolság is. A közút versenyképességét javította, hogy a hazai vasúti vontatás energiaköltsége az uniós átlagnál is nagyobb mértékben nőtt.

A vasutat a gabonaimport segítette

A vasúti szállításnál a közúttal ellentétes folyamatok játszódtak le tavaly. Nemzetközi viszonylatban csökkent a fuvarozott tonna és távolság is. Belföldön viszont fordított helyzet állt elő, nőtt a szállított áru tömege és a távolsága is. Ennek oka, hogy a hazai aszály miatt rekordalacsony volt a gabonatermés, ezért Magyarország importra szorult, a volumene és értéke több mint háromszorosára nőtt 2022 első kilenc hónapjában az Agrárközgazdasági Intézet adatai szerint. Elsősorban Ukrajnából érkezett gabona a hazai malmokba és ez javította a vasúti fuvarozás teljesítményét, ezért a vasúton fuvarozott árutömeg kisebb mértékben (1,3 százalékkal) csökkent, mint a közúti. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai szerint, melyet a 13. Közlekedéslogisztikai Konferencia keretében mutattak be, 2023-ban több mint 42 ezer gabonaszállítmány lépett át a határon Ukrajnából Magyarország felé, a szállított áru mennyisége meghaladta a 2,3 millió tonnát.

Az aszály és a háború betett a vízi szállításnak

A nagy szárazság rendkívül rossz hatással volt a vízi szállításra. Mivel nem termett elégendő gabona, visszaesett az export. Ráadásul kapacitáshiány is fellépett a háború hatására. Az uszályok az aldunai kikötőkből szállították az ukrán exportgabonát. Egyedül a belföldi vízi szállítás nőtt szerény mértékben, de ez nem tudta ellensúlyozni a kieső nemzetközi forgalmat, így összességében negyedével kevesebb árut szállítottak tavaly vízen, mint 2021-ben. Az MLSZKSZ adatai szerint eközben a Magyarországot érintő tengeri konténeres forgalom 6,4 százalékkal nőtt tavaly.

A budapesti terminálok segítették az intermodális forgalom bővülését

Egyedülállóan a szállítási módok között, az intermodális forgalom a 2021-es növekedés után tovább bővült, tavaly több mint 750 ezer húszlábas szabványkontérnyi (TEU) árut szállítottak, elsősorban vasút és közút kombinálásával.

A vidéki terminálokon csökkent a forgalom, Záhonynál az orosz-ukrán háború, Sopronban a forgalom átstrukturálódása okozott visszaesést. A magyar gazdaság szempontjából fontos intermodális forgalmat három budapesti terminál bonyolítja, a BILK, a BUCS és az MCC. Ezeken átlagban 6,9 százalékkal nőtt 2022-ben a teljesítmény: a rakott konténeres forgalom 7,42 százalékkal, az üres konténeres forgalom 7,58 százalékkal bővült. A félpótkocsis forgalom eközben a megugrott vasúti vontatási költségek miatt 0,6 százalékkal csökkent.

Bizonytalan kilátások 2023-ra

Az elmúlt években az európai uniós átlagot meghaladva bővült a magyarországi intermodális forgalom. Az MLSZKSZ most arra számít, hogy az idén az intermodális szállítás teljesítménye a tavalyi szinten marad. „Számos ipari fejlesztés, illetve logisztikai beruházás zárult le, például a dán JYSK több országot kiszolgáló ecseri központja idéntől szolgáltat, az eMAG Dunaharasztiban épülő nagy elosztóközpontja szintén a második félévben fog bekapcsolódni a logisztikai folyamatokba. Az új beruházások által generált bővülő forgalom kompenzálni tudja a nehéz gazdasági helyzet miatt várható visszaesést” – mondja Fülöp Zsolt, az MLSZKSZ elnöke.

I Forrás: realista.ingatlan.com

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Tipp

Időrendben

« Március 2023 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Salgó vára: a csillagok szomszédja

Salgó vára: a csillagok szomszédja

More details
Nemzetközi forgatag a Balaton partján, 2023.június 30 -  július 2.

Nemzetközi forgatag a Balaton partján, 2023.június 30 - július 2.

More details
Térképen a teljes hazai digitális kereskedelmi ökoszisztéma

Térképen a teljes hazai digitális kereskedelmi ökoszisztéma

More details
Veszprémi Utcazene Fesztivál, 2023. július 19 - 22.

Veszprémi Utcazene Fesztivál, 2023. július 19 - 22.

More details
Oldtimer Show, 2023. április 14-16.

Oldtimer Show, 2023. április 14-16.

More details
Tavaszi Várkapu Tárogató, Húsvét Füzér, 2023. április 9 - 10.

Tavaszi Várkapu Tárogató, Húsvét Füzér, 2023. április 9 - 10.

More details
Hollókői húsvéti fesztivál, 2023. április 7 - 10

Hollókői húsvéti fesztivál, 2023. április 7 - 10

More details
Szentendrei Tavaszi Fesztivál, 2023. március 17– április 2.

Szentendrei Tavaszi Fesztivál, 2023. március 17– április 2.

More details
CONSTRUMA Nemzetközi építőipari szakkiállítás, 2023. március 29. - április 2.

CONSTRUMA Nemzetközi építőipari szakkiállítás, 2023. március 29. - április 2.

More details