2021. december 6., hétfő - Miklós

Ingatlanfejlesztés

Párisi Udvar: ahol a Marketnek a magasépítés minden létező hangszerén játszania kellett

2021-10-26 186

Ünnepélyes kerek között leplezték le a Párisi Udvar csarnokában a Market Építő Zrt. munkájával újjászületett, immár a Mellow Moods hotelnek otthont adó épület nívódíj tábláját.

Közel egy éves várakozást követően hétfő délelőtt kerülhetett sor a jeles eseményre a főváros egyedülálló értéket képviselő épületében, a Párisi Udvar csarnokában. Az épület a 2020-as Építőipari Nívódíj pályázaton „műemlék helyreállítás, építmény rehabilitáció” kategóriában győztes díjazásban részesült.

A közel 200 éves múlttal rendelkező, jelenleg hotelként üzemelő Párisi Udvar restaurálása és eredeti állapotának visszaállítása a Market Építő Zrt. generálkivitelezésében, az Archikon Kft. generáltervezésében, valamint az ÓBUDA-ÚJLAK Zrt. lebonyolításában valósulhatott meg. A Párisi Udvar Hotel Budapest a Mellow Moods Hotels ötcsillagos komplexuma, az épület helyreállítása pedig Magyarország egyik legnagyobb ívű restaurálási feladata volt.

A már több nemzetközi elismeréssel és építészeti díjjal rendelkező épületben most a Market szervezésében ünnepélyes keretek között került sor a

tanúsítványok átadására, illetve a létesítményben elhelyezett, a kivitelezésben közreműködők nevével ellátott bronztábla leleplezésére.

parizsmarket
A táblaavató ünnepségen felszólalt:

  • Bajnok Sándor, a Market Építő Zrt. projektért felelős műszaki igazgatója,
  • Pólus Károly, az Archikon Építésziroda Kft. tervezője,
  • Kálmán Péter, a projekt lebonyolításáért felelős ÓBUDA-ÚJLAK Zrt. ügyvezetője,
  • Bálint Péter, az Építőipari Nívódíj bizottság képviselője, aki átadta a tanúsítványokat,
  • a rendezvényen a megvalósításban oroszlánrészt vállaló alvállalkozók (Alakart Kft., Centralwood Kft., Laticrete Hungary Kft.) képviselői, valamint a Market Építő Zrt. részéről a projektben résztvevő kollégák is jelen voltak.

„Páratlan érték jött létre”

Bajnok Sándor üdvözölte az esemény résztvevőit, és elmondta, hogy számára kiemelkedő jelentőséggel bírt a projekt:

„nem is kerülhetett volna jobb helyre ez a nívódíj, mint a Párisi Udvarra, hiszen a kollégáim nevében is elmondhatom, ez volt az egyik legnehezebb és legszebb, a Market kivitelezésében elvégzett projekt, ilyen összetett épületet még nem építettünk.” Kiemelte azt is, hogy mindez igazi csapatmunka volt, és megköszönte minden résztvevő hozzájárulását.

Az épület páratlan értékeit képezi többek közt az eklektikus motívumrendszere; a színes ólomüvegablakai; a speciális fém- és üvegportáljai, az üvegtetői és nyílászárói, illetve nagymennyiségű kovácsoltvas eleme is.

A műszaki igazgató arról is beszámolt, hogy kollégái miként nyilatkoztak a Párisi Udvarhoz kötődő munkáról. Bajnok Sándor többek közt ezeket emelte ki: „a magasépítés minden létező hangszerén játszanunk kellett”, vagy hogy „a Párisi Udvar a szélsőségek palotája,” vagy pedig az, hogy „ez az épület a felsőfok fokozása”.

parizsmarket2

Az épület szebb, mint korábban volt

A historizáló stílusú, arab, mór és gót jegyeket ötvöző eklektikus ház Schmahl Henrik tervei alapján épült, 1913-ban adták át. A világháborúban és a többszöri átalakításokban erősen leamortizálódott műemléképületben a tervezéssel együtt a restaurátori és rekonstrukciós munkálatok mintegy 4,5 évig tartottak. Pólus Károly, az Archikon Építésziroda Kft. tervezője visszaemlékezett, mi volt az első gondolata, amikor 2015-ben elkezdődött a kivitelezés:

„Úgy érzem sikerült valósággá váltani az akkor tett ígéretünket, miszerint az épületet nemhogy ugyanolyan szép, hanem egy még szebb formában fogjuk visszaadni Budapestnek. 2019 tavaszán a nagyközönség is megtekinthette az újragondolt házat és valamennyien ezekkel a szavakkal illették: szebb, mint korábban volt.”

„Minden közreműködőnek köszönöm a munkáját, néhol ugyan heroikus küzdelem volt, ugyanakkor azt gondolom, a végén büszkén elmondhatjuk, ebben valamennyiünknek része volt”

- tette hozzá köszönetét kifejezve a tervező.

A fentieknek megfelelően a 2015 szeptemberében kezdett kivitelezésben csak a kerámia-helyreállítási munkák 85 000 órát vettek igénybe, és nagyságrendileg 100 szakértő bevonásával folytak. Közel 10 000 kerámiaelemmel pótolták a tönkrement darabokat.

parizsmarket3

Minden elemében egyedi

Kálmán Péter, a projekt lebonyolításáért felelős ÓBUDA-ÚJLAK Zrt. ügyvezetője szintén köszönetét nyilvánította a nívódíjtábla leleplezése előtt, és ennek kapcsán elmondta:

„az épület megérdemli, hogy „legekben” beszéljünk róla, hiszen csodálatos ez a létesítmény.”

Hozzátette: ugyanúgy csodálatosak a szakemberek és elkötelezett tervezők, a beruházók és restaurátorok, akik ezt a projektet véghez vitték. „Projektmenedzserként elmondhatom, büszkék vagyunk az elmúlt 5 év eredményeire, mindez nem megismételhető, hanem minden elemében egyedi.”

Ezt követően Bálint Péter, az Építőipari Nívódíj bizottság képviselője személyesen is átnyújtotta a tanúsítványokat a projekt díjazottjainak.

parizsmarket4

A Párisi Udvar Magyarország legnagyobb befogadóképességű, sport- illetve zenei rendezvények lebonyolítására egyaránt alkalmas létesítménye. Építészeti megformálása, látványa felidézi a régi Népstadiont, beleértve a megtartott torony épületet, amely múzeumként szolgál tovább.

Fő ékessége, a Ferenciek tere és a Petőfi Sándor utca között átvezető hatszögletű passzázs, melyeket egyedi díszítésű, speciális préselt üvegelemekkel, úgynevezett fényhozó Luxfer-prizmákkal (lux=fény, fero=hozni) fedték le.

parizsmarket6
| Forrás: magyarepitok.hu

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« December 2021 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Külföldi építőipari és ingatlan tematikájú kiállítások COVID utánra

Külföldi építőipari és ingatlan tematikájú kiállítások COVID utánra

More details
Irodaház épül a ZalaZone mellett. Magyarország a kutatásban is legyen high-tech

Irodaház épül a ZalaZone mellett. Magyarország a kutatásban is legyen high-tech

More details
Elsöpörte a járvány a januári Heimtextil kiállítást

Elsöpörte a járvány a januári Heimtextil kiállítást

More details
Egyszemélyes, személyre szabott online tréningek

Egyszemélyes, személyre szabott online tréningek

More details
Átadták a 2021-es Pro Gastronomia díjakat

Átadták a 2021-es Pro Gastronomia díjakat

More details
Az irodai dolgozók a mentális egészség támogatását igénylik

Az irodai dolgozók a mentális egészség támogatását igénylik

More details
Vége a pénzosztásnak: így érhet véget a 7 bő esztendő a hazai bankokban

Vége a pénzosztásnak: így érhet véget a 7 bő esztendő a hazai bankokban

More details
Hidrogén üzemanyagcellában a jövő?

Hidrogén üzemanyagcellában a jövő?

More details
Tízezer milliárd euró az európai vásárlóerő – infografika

Tízezer milliárd euró az európai vásárlóerő – infografika

More details