A szakértő a keresleti oldalt emelte ki, mint a kőolajár mozgásra ható legfontosabb tényezőt. Eddig ez a szegmens nem volt túlzottan meghatározó, de az elmúlt két hónapban a piac komolyan elkezdett aggódni amiatt, hogy jön a recesszió és ez negatívan hat az olaj iránti keresletre. A Nemzetközi Energiaügynökség folyamatosan vágja a keresletbővülésről szóló becsléseit. Jelenleg 1,2 millió hordó per napnál tartanak, de könnyen elképzelhető, hogy az év végéig ez bőven egymillió alá fog menni.

Annak ellenére, hogy egyre alacsonyabb kitermelési kvótákban állapodnak meg a résztvevők, azt láthatjuk, hogy a globális kitermelés nő. Jó példa erre Oroszország, aki bár még a vállalásain belül van, de a kitermelése mégiscsak pluszban van és nem mínuszban. A szakértő szerint ez csak egy átmeneti hatás volt. Az elmúlt hónapokban volt egy kis probléma abból, hogy Oroszország szennyezet kőolajat exportált és az emiatt kieső termelést pótolta most be a Nagy Medve.

Meg kell nézni a teljes képet. Az egyértelműen látszik, hogy nem annyira rossz, mint azt elsőre gondolnánk. A kínálati oldal visszafogott, az OPEC is úgy döntött, hogy további 9 hónapra visszafogja a termelését és a júniusi adatok szerint az amerikai palaolaj termelőknél is csökkent a kitermelés. Ennek ellenére várakozásokat tekintve van egy bizonytalanság, különösen a keresleti oldallal kapcsolatban. Ez okozza azt, hogy jelenleg nagyon változékony a kőolaj ára. Pletser Tamás szerint egyetlen lehetőség van, ami felfelé hajthatja a piacot, mégpedig az, hogy egy geopolitikai feszültség kirobban, különös tekintettel az Arab-öbölre. Jelentősebb lefelé mozgást pedig az hozhat, hogyha a keresleti oldal erősen meggyengül. Utóbbi eset akkor következhet be, ha az USA-Kína kereskedelmi háború ismét élesedik.

Olvass tovább: A földgázé a jövő