2020. június 5., péntek - Fatime

Ingatlanpiaci hírek

Milliókat nyerhet, aki egy projekt elején vásárol új lakást!

2019-07-17 309

Több millió forintot is nyerhet az, aki új lakását a projekt indulásakor vásárolja meg – derül ki a LIVING friss elemzéséből. A 14 darab, száznál több lakásos budapesti beruházásra kiterjedő elemzés azt mutatja, hogy a lakások ára a terv fázistól az elkészülésükig átlagosan több mint 46 százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban. Egy, a projekt elején kötött előszerződéssel, esetenként már 10-30 százalékos kezdőrészlet kifizetésével biztosíthatjuk magunknak az alacsonyabb árszintet.

Az áremelkedésen túl a korai lakásvásárlás mellett szól, hogy egy projekt elkészülésekor átlagosan már csupán a lakások 7 százaléka elérhető, így ekkor már sokkal kisebb kínálatból lehet választani, mint a beruházás kezdeti fázisában. Az új lakások drágulása az ismét 27 százalékosra emelkedő áfakulcs miatt tovább folytatódhat - hívja fel a figyelmet a LIVING.

Több millió forintot is nyerhet az, aki új építésű lakását már a projekt indulásakor megvásárolja – derül ki a LIVING friss elemzéséből, amelyben 14, száznál több lakásos fővárosi projektet vizsgált meg. A WING Zrt. lakóingatlanokra specializálódott ernyőmárkájának elemzése szerint az építkezési fázisban folyamatos a drágulás. Ennek mértéke ráadásul a vizsgált projektek esetében a beruházás előrehaladtával egyre csak gyorsult: a tervezési fázis és projekt befejezése közötti időszakban átlagosan 46 százalékos áremelkedés realizálódott.

Az új lakások drágulását nem csupán az általános piaci áremelkedés mozgatja, az árnövekedés a projekt életciklusával is összefüggésben áll. Ezt támasztják alá a Budapesti Lakásriport Adatbázisnak számai is, amely alapján ugyanebben az időszakban 38 százalékos piaci drágulás következett be. Az említett 46 százalékos dráguláshoz számított 8 százalékpontos eltérés az építési fázis előrehaladásának tudható be, de a különbség még ennél is nagyobb lehet, hiszen az egyre több lakás elkészülése felfelé torzítja a piaci átlagos árváltozást. Az új lakás vásárlását az áremelkedés mellett a nagy kereslet miatt sem érdemes halogatni. A LIVING elemzése szerint, a lakások több mint 40 százaléka már a tervezőasztalról elkel, az átadás előtt egy évvel pedig átlagosan 74 százalékos az értékesítettség aránya, míg a projekt elkészülésekor már csupán a lakások 7 százalékából lehet válogatni.

   

living1


1.ábra. A lakások értékesítési üteme a kiválasztott mintában (Forrás: LIVING számítás a Budapesti Lakáspiaci Riport alapján)

living22.ábra. A lakásárak növekedése egy mintaprojektben a beruházás életciklusa szerint és ugyanezen időszak alatt az újlakás- piaci átlagos árváltozás (Forrás: LIVING számítás a Budapesti Lakáspiaci Riport alapján)

„A beruházók által kínált kedvező fizetési konstrukciók szintén vonzó befektetési alternatívává teszik az új otthonokat, a használt ingatlannal ellentétben ugyanis az új lakásokat csupán elkészülésük után kell teljesen kifizetni” - mondja Martin János, a LIVING igazgatója.

Egy példával illusztrálva: egy 40 millió forintért meghirdetett, még építés előtt álló lakás esetében 25 – 75 százalékos fizetési ütemezésnél mindössze 10 millió forintos kezdő részletet kell befizetnie a vevőnek, a maradék 30 millió forint kifizetésére azonban csak átlagosan 2 év múlva kerül sor. A lakás ára viszont a korai fázisban történő vásárlással rögzül 40 millió forintban, miközben értéke a múltbeli adatok alapján a projekt befejezésére – a már a korábban említett 46 százalékos növekedéssel számolva –elérheti akár az 58,4 millió forintot. Így a kezdeti 10 millió forintos befektetéssel két év alatt több mint 18 millió forintot lehet nyerni, amely a piaci áremelkedésen felül is 3,2 millió forintos pluszt jelent.

Martin János szerint az elmúlt években tapasztalt árnövekedés a jövőben tovább folytatódik, amit tovább erősíthet a kedvezményes 5 százalékos adókulcs után visszatérő 27 százalékos áfateher is. Ez pedig még inkább indokolttá teheti a projektindulásakor történő vásárlást. Az idei évben kifizetett vételárrészletekre ugyanis még 5 százalékos áfakulcs vonatkozik a már csak 27 százalékkal értékesíthető projektek esetében is, így annál többet lehet spórolni a vételáron, minél nagyobb összeget fizet ki valaki a 2019-es évben. Ezt azonban természetesen csak megfelelő körültekintéssel érdemes megtenni, fontos a megbízható fejlesztő választása.

A vizsgálat módszertana

A LIVING megbízásából az Eltinga 14, legalább 100 lakást tartalmazó fővárosi lakóprojektet vizsgált meg a Budapesti Lakáspiaci Adatbázisból. A projektek főbb sarokpontjainak (terv, építés, befejezés, várható befejezés) azonosítását követően került sor az adott építési fázisban, valamint a piacon töltött átlagos időtartam meghatározására, valamint ezen információk alapján mintaprojekt felállítására. A mintaberuházás esetében meghatározásra került az árváltozás, valamint az értékesítettség alakulása, míg a piaci árnövekedés kiszámításához az Eltinga a Budapesti Lakáspiaci Riportban szereplő, a teljes piacra képzett fajlagos árak negyedéves változását vette figyelembe, 2016 első negyedéve és 2019 második negyedéve között, és az így megkapott átlagos negyedéves változásokat vetítette a mintaprojekt időtartamára.

 


 ***

A LIVING-ről

A LIVING Magyarország vezető ingatlanfejlesztő vállalatának, a WING Zrt. lakóingatlanokra specializálódott ernyőmárkája. A WING 20 éves ingatlanfejlesztési tapasztalata, komoly referenciái, pénzügyi stabilitása és a folyamatos innováció iránti elkötelezettsége egyaránt garancia a minőségre és a megbízhatóságra. A LIVING célja olyan modern, városi otthonok fejlesztése, amelyek emberközpontú szolgáltatásaikkal és intelligens megoldásaikkal az ott lakók életminőségét javítják.

 

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További híreinkből


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Június 2020 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Izgalmas átalakulás - a home office hatása az irodapiacra

Izgalmas átalakulás - a home office hatása az irodapiacra

More details
Idén egyszerre rendezik meg az összes nyári fesztivált Magyarországon

Idén egyszerre rendezik meg az összes nyári fesztivált Magyarországon

More details
Nemzetközi fémipari és femmegmunkálási szakkiállítás - Stuttgart, ÚJ DÁTUM! 2022. szeptember 13-17.

Nemzetközi fémipari és femmegmunkálási szakkiállítás - Stuttgart, ÚJ DÁTUM! 2022. szeptember 13-17.

More details
Magas szintű védelem rozsdaövezetekben – nem csak James Bondoknak

Magas szintű védelem rozsdaövezetekben – nem csak James Bondoknak

More details
Belvárosi ingatlanok: lehet 1 millió forint egy négyzetméter?

Belvárosi ingatlanok: lehet 1 millió forint egy négyzetméter?

More details
Gigantikus per: Privát módban is megfigyel a Google

Gigantikus per: Privát módban is megfigyel a Google

More details
Éttermi szokások karantén alatt és után

Éttermi szokások karantén alatt és után

More details
Fenntarthatósági expo lesz jövőre Budapesten

Fenntarthatósági expo lesz jövőre Budapesten

More details
2019-ben tetőzhetett a magyar lakáspiac. De mi lesz ezután?

2019-ben tetőzhetett a magyar lakáspiac. De mi lesz ezután?

More details