2020. szeptember 27., vasárnap - Adalbert

Ingatlanpiaci hírek

Megfizethető bérlakások? - Ez kell ahhoz, hogy ne csak a leggazdagabbak tudjanak új lakást bérelni

2020-09-10 137

A rozsdaövezeti kormányzati lakásprogram volt a Lakás Konferencia fő témája, a szakértők a különböző finanszírozási, szociális, kormányzati, önkormányzati, fejlesztői, építőipari, jogi aspektusokat foglalták össze és mondták el, hogy mire van szükség ahhoz, hogy a lakásprogramban valóban megfizethető árú és bérleti díjú lakások épülhessenek. Bemutatjuk a legfontosabb gondolatokat, amelyek a konferencia beszélgetéseiben elhangzottak.

Az eszközökről, a lehetőségekről, a következő lépésekről és a legfontosabb feladatokról volt szó a megfizethető lakhatás kialakítása érdekében a Lakás Konferencia első kerekasztal-beszélgetésében. A legfontosabb gondolatokat gyűjtöttük össze a fejlesztési, finanszírozási, állami, urbanisztikai, önkormányzati oldal képviselőitől.

Vitézy Dávid, vezérigazgató, Budapest Fejlesztési Központ, elmondta, hogy: "Ha a kormány készülő programja el tudja érni azt, hogy a fejlesztőket a rozsdaövezetek felé terelje, akkor több tíz hektáros területek állnak rendelkezésre, ami több tízezer lakásnak adhat helyet." Vitézy Dávid hozzátette:

Ezek a területek nagyságban, közlekedési infrastruktúrában és lehetőségben évtizedekre előre ki tudnák szolgálni a lakásépítési igényeket.

Dr. Takács Ernő, portfolióért felelős vezérigazgató-helyettes, WING, a fejlesztői oldal képviseletében a rozsdaövezeti program bérlakáspiaci lehetőségeire hívta fel a figyelmet: "Amíg nem kerül a helyére a már kivezetett kedvezményes áfa, addig a fejlesztők csak a rozsdaövezetekre fognak koncentrálni, mert ott biztosított a megtérülés." Majd a szakértő hozzátette, hogy:

A legfőbb célunk, hogy Magyarországon legyen befektetői bérház-piac.

Takács Ernő elmondta azt is, hogy ezt nem sikerült kialakítani az elmúlt 30 évben, miközben a többi ingatlanpiaci szektorban ez már létezik, méghozzá 1,5 milliárd eurós volumenben. Ha ebbe sikerül bevonni a lakáspiacot is, az megduplázhatja ezt a számot.

Nagy Gergely, Budapesti Régió - ügyvezető igazgató-helyettes, OTP Csoport, a finanszírozási szereplők nagy problémáját foglalta össze:

A bérlakásprogram kereskedelmi banki finanszírozására nincsen példa. Nagyon nehéz lesz ezt banki oldalról megugrani, amikor nem látjuk a jogi szabályokat, nincsenek piaci benchmarkjaink.

- mondta el Nagy Gergely, majd hozzátette: "Egy bank úgy szeret finanszírozni, hogy a korábbi eseteket összehasonlítja, és ennek megfelelően kalkulál. Készen állunk arra, hogy finanszírozzunk, de kell valamilyen kockázati átvállalás, mert itthon ez egy nem létező dolog egyelőre."

Misetics Bálint, szociálpolitikus, a főpolgármester lakás- és szociálpolitikai főtanácsadója, Főpolgármesteri Iroda, a jelenlévők figyelmét a megfizethetőségre hívta fel:  "Egy új építésű lakásban havonta négyzetméterre lebontva 4000 ezer forintot kell fizetnie a bérlőknek, ezt a lakbért nagyságrendileg a budapestiek 15%-a tudja megfizetni. A szakértő hozzátette,

A nagy kérdés, hogy a kormány kíván-e másokat is, mint a leggazdagabbakat lakáshoz juttatni. Remélem kíván, hisz ez lenne a helyes.

Fábián Gergely, ügyvezető igazgató, MNB, a komplex megoldás fontosságát hangsúlyozta: "Nehéz lenne egyet kiragadni azokból a tényezőkből, aminek a szóban forgó lakásprogramban meg kellene jelennie, a lakáspolitika egységében, átfogóan fontos. A lakáspiac mindennel összefügg, a lakások drágák, nincs bérleti piac, rossz minőségű az állomány, kevés épül, szerintünk 30-40 ezer lakásra szükség van évente." Hozzátette azt is, hogy

Ez egy nagyon fontos program, de komplexen kell nézni, különben egy-egy rész elveszik és az egész sikere rámegy.

A teljes cikk: Megfizethető bérlakások? - Ez kell ahhoz, hogy ne csak a leggazdagabbak tudjanak új lakást bérelni

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További híreinkből


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Szeptember 2020 »
H K Sze Cs P Szo V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Tartalom galéria

Ha nem szereti a maszkot, itt a megoldás

Ha nem szereti a maszkot, itt a megoldás

More details
Elérte legmagasabb pontját a Dózsa György úti irodaház

Elérte legmagasabb pontját a Dózsa György úti irodaház

More details
A hiteligénylést tervezők aránya  a 18-29 évesek körében kimagasló!

A hiteligénylést tervezők aránya a 18-29 évesek körében kimagasló!

More details
Mitől okos az okostégla?

Mitől okos az okostégla?

More details
Soha nem látott ostrom alatt a vállalati informatika

Soha nem látott ostrom alatt a vállalati informatika

More details
Mi vár a világra a koronavírus után? Itt van négy lehetséges forgatókönyv

Mi vár a világra a koronavírus után? Itt van négy lehetséges forgatókönyv

More details
Már mesterséges intelligenciával is követtek el csalást

Már mesterséges intelligenciával is követtek el csalást

More details
Adathalászat: ilyen támadásokra sem sokan számítanak

Adathalászat: ilyen támadásokra sem sokan számítanak

More details
Beethoven 2020 Bécsben

Beethoven 2020 Bécsben

More details