Nyomtatás

Döntött a bíróság: Horthy leöntése társadalmilag hasznos volt

2012-09-27 1115
 Rongálást követett el, de társadalmilag hasznos volt a tette Dániel Péter ügyvédnek, amikor piros festékkel lefestette a Horthy-szobrot Kerekiben. Ezt mondta ki első fokú ítéletében a Siófoki Városi Bíróság. Dániel Pétert a legenyhébb büntetésként megrovásban részesítették, és a 121 ezer 600 forint perköltség megfizetésére kötelezték. Az ítélet nem jogerős.


 

Az 1939-44 között született zsidótörvények idején Horthy Miklós volt a kormányzó, a törvényeket ő szentesítette aláírásával, ugyanakkor halasztó jellegû vétójoga volt, melyekkel e rendelkezések esetében nem élt – erre hívta fel a figyelmet indoklásában a Siófoki Városi Bíróság. Az ítélkező bíró, Kovacsics István indoklásában arra is kitért: nem tagadható Horthy és mindazok felelőssége, akik az említett törvények megalkotásában, alkalmazásában és végrehajtásában szerepet vállaltak. A szoborállítás elleni tiltakozás ezért a bíróság szerint erkölcsileg pozitív tartalmú, társadalmilag hasznos figyelemfelhívás, de a Dániel Péter által alkalmazott formája büntetendő, mert a rongálással más tulajdonában kárt okozott (Sonline)



 További részletek az atv.hu -n  >>

 

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kapcsolódó elemek

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság