Nyomtatás

Konnektoron át lopnak adatokat

2009-09-15 796
Eddig a mozifilmek blődségei közé soroltuk be azokat a jeleneteket, amelyekben a gonosz hekkerek az áramhálózaton át lopták el a szupertitkos katonai jelszavakat, csakhogy a kutatók bebizonyították, hogy a módszer nagyon is jól mûködik. Új módszerrel gazdagodott a kémkedésre szakosodott hekkerek eszköztára...

  ....a billentyûzeten begépelt adatokat akár az áramhálózaton át is lenyúlhatják, írja a BBC. Andrea Barisiani és Daniel Bianco, az Inverse Path infobiztonsági cég munkatársai sikeresen bebizonyították, hogy a módszer akár tizenöt méteres távolságból is mûködik. A kutatópáros az asztali számítógépek PS/2 típusú billentyûzetének a kábelére koncentrált. A PS/2 kábelben futó hat vezeték általában közel van egymáshoz, és nincsenek jól leárnyékolva.

Amikor egy billentyû megnyomása után információ halad át az adatkábelen, az adat átkerül a kábelben futó földvezetékbe is. A billentyûzet földelése a számítógép tápegységén keresztül össze van kötve a fali aljzatban lévő földvezetékkel, így az információ elméletileg az épület összes konnektorából elérhető.

A lehallgatást segíti, hogy a PS/2 kábelen bitenként haladnak az adatok, a billentyûk lenyomása által okozott feszültségváltozások viszonylag könnyû kiszûrhetők. A kutatók digitális oszcilloszkóppal gyûjtötték össze az adatokat, és kiszûrték a zavaró jeleket, amelyek valószínûleg nem a billentyûzettől származtak.

A lehallgatást 1, 5, 10 és 15 méteres távolságból is kipróbálták. Ez a távolság éppen elég ahhoz, hogy egy hotelben vagy egy irodában bevethető legyen a módszer. A kutatópáros továbbfejleszti a technikát, és a támadást a július 25-30 között Las Vegasban megrendezett Black Hat hekkerkonferencián bemutatják.

 

(Forrás: www.index.hu)  

 

 

 

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság