Nyomtatás

A nagy cégeknél van esélyük a pályakezdőknek

2007-03-21 809

Csökkent az érdeklődés a munkáltatók részéről a pályakezdők iránt, elsősorban a nagyobb, 250 főnél több embert foglalkoztató vállalkozások vesznek fel tapasztalat nélküli munkatársakat, derült ki a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara felméréséből. Némileg nőtt ugyanakkor a ...

... korábbiakhoz képest az alkalmi munkavállalói könyvvel rendelkezők foglakoztatása. A vállalkozások 22 százaléka foglalkoztat rendszeresen alkalmi munkavállalói könyvvel dolgozókat - állapítja meg egy napokban befejeződött felmérés, amely során több mint 6 000 céget kérdeztek meg a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara képviselői. Ez több mint 4 százalékponttal magasabb arány, mint amennyit az egy évvel korábbi felmérés mutatott.

Elsősorban a kis cégek foglalkoztatnak dolgozókat ilyen módon. Ez is egy lehetőség ahhoz, hogy jobban alkalmazkodhassanak a változó piaci igényekhez. Az alkalmi munkavállalókat főként a szálláshely, a vendéglátás és a mezőgazdaság szezonális munkáira alkalmazzák. Ezeken a területeken a cégek 57, illetve 33 százaléka foglalkoztat alkalmi munkavállalókat. Az alkalmi munkavállalók foglalkoztatását jó lehetőségként értékelő cégek átlagosan 22 százalékos többletlétszámot tudtak így alkalmazni. Ebben szerepet játszik a kedvezőbb járulékfizetés, illetve az, hogy az alkalmi munkavállalók felvételével, elbocsátásával jobban tudnak igazodni a piac változó igényeihez.

Jelentős visszaesés a pályakezdőknél

A pályakezdőket alkalmazó cégek aránya a múlt évben 34 százalék volt, de az idei évre vonatkozóan már csak 23 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy pályakezdőket kíván felvenni. A pályakezdőket elsősorban a 250 dolgozónál több munkavállalót foglalkoztató cégek alkalmazzák szívesen, közöttük 63 százalékot képviselnek azok, akik pályakezdő felvételét tervezik, a 20-49 létszámú cégeknél ez az arány 21 százalék, a 20 dolgozó alatti cégeknél 19 százalék. A megkérdezett cégek 16 százaléka foglalkoztatott a múlt évben Start kártyával fiatalokat. Ez kedvezőbb járulékfizetést jelent a munkáltatónak. Az idegenforgalmi cégek 32 százaléka vette igénybe a Start kártya kedvezményét, az exportra termelő cégeknél 20 százalék volt ez az arány.

(Forrás: www.mfor.hu)

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kapcsolódó elemek

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság