Nyomtatás

Bérleti szerződések és kitagadás miatt is sokan fordulnak közjegyzőhöz

2022-11-16 518

Egyre tudatosabban intézik a jogi ügyeiket az állampolgárok, elsősorban a végrendeleteknél, a bérleti szerződéseknél, az élettársi kapcsolatok szabályozásában és a kölcsönadásnál - hangzott el a most 30 éves Magyar Országos Közjegyző Kamara mai sajtótájékoztatóján. Tóth Ádám, a kamara elnöke kiemelte: a végrendeleteknál jól látszódik a középosztály erősödése és a vagyoni helyzetük javulása. Az örökségből kitagadást a családi alkotmányban is lehet rögzíteni.

Javultak az állampolgárok jogi ismeretei és tudatosabban is járnak el jogi ügyeikben, mint egy évtizeddel ezelőtt, de továbbra is sok a jogi tévhit. Lényegesen többen készítenek végintézkedést, többszörösére emelkedett a különféle vagyonjogi szerződések száma, és egyre többen fordulnak közjegyzőhöz vagy ügyvédhez például lakásbérlet vagy magánkölcsönök kapcsán - hangzott el a Magyar Országos Közjegyző Kamara (MOKK) mai sajtótájékoztatóján.

Egyre több a hitelesített végrendelet

Tóth Ádám kiemelte, hogy átlagosan 120 ezer közjegyzői hagyatéki ügy születik, tavaly a járvány miatt ez a szám megközelítette a 170 ezret.

A 170 ezer nemcsak a covid miatt jött össze, hanem a földhivatali nyilvántartás most zajló digitalizációja miatt rengeteg olyan termőföld esetében kellett eljárást indítani, amelynek a tulajdonosai már sok éve elhunytak, de az adott, sokszor zsebkendőnyi méretű ingatlan nem került be a hagyatékba korábban.

A teljes cikk: Bérleti szerződések és kitagadás miatt is sokan fordulnak közjegyzőhöz

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság