Nyomtatás

Nyugati márkák, amelyek nem tudnak csak úgy lelépni Oroszországból

2022-03-16 295

A nyugati kapitalista vállalatok közül rengeteg márka lépett le az orosz piacról a háború kitörését követően. Van azonban pár nagy név, amelyik olyan könnyen nem tud megszabadulni az országtól.

A társadalmi felelősségvállalás jegyében a nyugati márkák lavinát indítottak el az orosz piacon: rendkívül sok vállalat lépett le az országból az ukrán háborúra és az abból fakadó humanitárius krízisre hivatkozva, írja a BBC. 

De vannak páran, akik hiába akarnák, nem tudják követni (verseny)társaik példáját – a franchise megegyezések rugalmatlansága megköti a kezük.

Ilyen a Marks and Spencer, a Burger King vagy a hotelbizniszben érdekelt Mariott és az Accor. A Marks and Spencer 48 boltot üzemeltet, míg a piacról szintén kihátráló McDonald’s vetélytársának, a Burger Kingnek közel 800 étterme van Oroszországban. A Mariott és az Accor 28 és 57 hotelét hagyja a franchise miatt nyitva az oroszoknál. 

„Ezek a hosszú idő óta érvényben lévő jogi megegyezések nem olyan könnyen változtathatóak, és ez várhatóan a közeljövőben így is fog maradni” – mondta a Burger Kinget tulajdonló Restaurant Brands International közleményében. A hotelszolgáltatók hasonló franchise alapon működhetnek az országban: a márkanevet igen, de az orosz lokációkat működtető vállalatokat nem a cégcsoportok tulajdonolják, a névhasználati szerződések pedig nem teszik lehetővé az azonnali változtatásokat.

A Marriott azonban valószínűleg már felülvizsgálja a megegyezéseket, közleménye szerint jelenleg is felülvizsgálja a szóban forgó hotelek nyitvatartását. 

Megteszik, amit tudnak

A franchise szerződések rugalmatlansága ellenére azonban egyik vállalat sem akar elmaradni a lehetőségtől, hogy versenytársaik az orosz inváziót elítélő magatartását kövessék, ahogy tudják.

  • Az Accor felfüggesztette a további oroszországi hotelnyitási terveit, azokban a hotelekben, amiket érintenek a gazdasági szankciók, pedig felfüggesztette a szolgáltatásait.
  • A Burger King az orosz franchise szerződésből származó bevételeit humanitárius segélyszervezeteknek adja.
  • A Marriott valamint az IHG Hotels & Resorts szintén felfüggesztette a jövőbeni hotelnyitási terveit, befektetéseit, a Moszkvában székelő képviseleteiket pedig bezárták.
  • A Marks & Spencer több mint másfél millió fontot ajánlott fel a menekültek számára az Egyesült Királyságban.
  • A hasonlóan franchise alapon működő, a KFC és a Pizza Hut márkaneveket tulajdonló Yum Brands a franchise partnerével tart egyeztetéseket, hogy átmenetileg szüneteltesse a Pizza Hut működtetését az országban.

A brit Bird&Bird ügyvédi iroda partnere, Victoria Hobbs szerint a márkák nagyon aggódnak, hogy az oroszországi tevékenységük folyatása csorbítja üzletük jó hírnevét. „Nyilvánvaló, hogy emberi és morális szinten is aggódnak, de az is aggasztja a vállalatokat, hogy bojkottálhatják őket” – nyilatkozta Hobbs a BBC-nek. 

I  Forrás: forbes.hu

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság