Nyomtatás

Vége a pénzosztásnak: így érhet véget a 7 bő esztendő a hazai bankokban

2021-12-03 393

Az idei nyár után az ősz elején is rekordszámú magyar kezdett felújításba, korszerűsítésbe, vagy lakásvásárlásba. Ezt az is mutatta, hogy a korábbi években kiutalt összegek többszörösét vették fel hitel formájában ezekre a célokra. Októberben viszont úgy látszik megtorpant a hitelfelvételi kedv. Talán csak szezonális hatás ez, vagy a slágerhitelek tündöklésének vége? Egyre inkább úgy tűnik, hogy vége lehet a jó világnak.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által publikált novemberi számok szerint összesen 108,24 milliárd forint lakáshitelt fizettek ki a bankok októberben a lakossági ügyfeleknek. Ez az előző hónap számaihoz képest 13,26 százalékos csökkenést jelent. A tavaly októberben kifizetett 81,77 milliárdhoz képest viszont a mostani 33%-os emelkedést jelent. tehát éves összevetésben a folyósított mennyiség még mindig kiemelkedően magasnak számít. 

A mostani számok ennek ellenére még mindig igen pozitívak, éves összehasonlításban ugyanis a magyarok ismét rekordnak számító összegű lakáshitelt vettek fel. A lakáskölcsönök soha nem látott népszerűségének hátterében feltehetően az év elején bevezetett otthonfelújítási támogatás és hitel áll, amiknek hála rengeteg háztartás kezdett renoválásba, korszerűsítésbe. És valószínűleg ennek köszönhető az is, hogy a szezonális hatások ellenére is viszonylag magasan maradt a kifizetett lakossági jelzáloghitelek összege.

Grafikonunkon az is látható, hogy a hitelek összetétele is rengeteg változott az elmúlt két évben. Ha megnézzük a 2019-es év rekordhónapjait, akkor a hitelfelvétel nagy részét a babaváró tette ki. 2020-ban attól kezdve, hogy a koronavírus járvány Magyarországon is megjelent, és korlátozások kerültek bevezetésre, a hitelfelvételi kedv jelentősen megcsappant, és bár nyárra erősödött az érdeklődés a lakáshitelek iránt, még nem voltak kiugró eredmények. 2021-ben viszont februártól kezdve rohamosan nőtt a kifizetett lakáskölcsön összegek nagysága. Az októbertől elérhető új Zöld CSOK hitel is, ami tovább élénkíthetni a lakossági hitelek iránti érdeklődést.

A teljes cikk: Vége a pénzosztásnak: így érhet véget a 7 bő esztendő a hazai bankokban

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság