Nyomtatás

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat és Telekom is kiadta a riasztást: ne dőljön be, ha ilyen SMS-t kap

2021-03-25 382

A rendőrség után a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat kibervédelmi intézete és a Magyar Telekom is jelezte, az utóbbi időben megnövekedett a kártékony webcímet tartalmazó szöveges üzenetek száma. Az SMS-ek bármely mobilszolgáltató ügyfeleit bajba keverhetik, nem is kicsibe.

 A Telekom által közölt képernyőkép szerint a csalók a mostani kampányban az alábbihoz hasonló csomagkövetési linket küldenek.

A link megnyitást követően arra akarják rávenni a gyanútlan felhasználót, hogy telepítsen egy kártékony mobilalkalmazást. Megtévesztő módon, a felhasználói bizalom növelése érdekében gyakran az egyik ismert logisztikai cég arculati elemeit is megjelenítik az oldalon – hangsúlyozza a Telekom közleménye. A vállalat által közzétett példában a FedEx arculati elemei láthatók.

A link megnyitása önmagában nem fertőzi meg az eszközt, ettől függetlenül érdemes megnyitás nélkül törölni az SMS-t. Ami viszont még fontosabb, hogy a felajánlott alkalmazást semmiképpen ne telepítse senki, hangsúlyozza a Telekom, felhívva mindenki figyelmét arra, hogy mobilalkalmazás kizárólag a gyártók által felügyelt forrásból – Google Play áruház, Apple App Store, Huawei App Gallery stb. – szabad telepíteni. (Ehhez hozzátesszük, hogy független forrásból is telepíthetők appok, de ilyet csak az tegyen, aki az átlagfelhasználói szintnél tájékozottabb, és biztos benne, hogy mit csinál.)

A teljes cikk: A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat és Telekom is kiadta a riasztást: ne dőljön be, ha ilyen SMS-t kap

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság