Nyomtatás

A győri Audit is elérte a globális csiphiány

2021-01-20 558

A kecskeméti Mercedesszel szemben náluk nem lesz leállás, de két héten keresztül csak egy műszakban folytatják a gyártást. Nem a kecskeméti Mercedes az egyetlen a magyarországi autógyárak közül, mely a saját bőrén is érezheti a globális félvezető-hiány következményeit. A Világgazdaság arról ír, hogy a győri Audi most két héten keresztül csak egy műszakban folytatja a gyártást a csiphiány miatt. A lap szerint a Suzuki egyelőre kitart, ott mehet tovább a termelés a megszokott ütemben.

A munkaidő rövidítését elsőre a külföldi autógyárakban lépték meg a szektor nagy cégei, múlt héten jelentették, hogy az Audi a németországi ingolstadti és neckarsulmi üzemeiben mintegy 10 ezer alkalmazottat rövidített munkaidőben kényszerül foglalkoztatni. A Volkswagen már tavaly decemberben is jelezte az elektronikai alkatrészek ellátásában jelentkező fennakadásokat.

A fennálló félvezető-hiányt az okozza, hogy a pandémia miatt tavaly otthon kényszerültek ülni az emberek, emiatt jelentősen fellendült a szórakoztatóelektronikai eszközök iránti kereslet, miközben az autógyárak leálltak. A csipgyártók így átálltak a házikütyükbe való alkatrészek gyártására, de termékeik felvásárlásánál azért is kerültek pole pozícióba a nagy techcégek az autógyártók helyett, mert ők jobban fizetnek a csipekért. Időközben aztán ismét elindultak az autógyárak, melyek ráadásul igyekeztek behozni a leállások alatt összeszedett lemaradásukat, a két jelenség pedig a most tapasztalható globális félvezető-hiányban ért össze - melyet a csipgyártók által most mellőzött kocsigyárak nyögnek. Immár Magyarországon is.

(Forrás: privatbankar.hu)

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság