Nyomtatás

Sok a biztonsági teendő a kibertérben

2022-09-27 3664

Kilencedik alkalommal rendezték meg a Biztonságpiac Konferenciát, amelyen a kiberbiztonság is terítékre került. A rendezvény egyik pódiumbeszélgetése a "Hadijelentés a kibertérből" címet kapta. Ebben a szekcióban az információtechnológia aktuális kérdéseire fókuszáltak a szakemberek. Mivel a XXI. század új kihívásokat hozott az adatvédelem és az információbiztonság terén, terítékre kerültek a kibertámadások is. Négy szakértő hozzászólásaiban az IT-világot legjobban foglalkoztató kérdésekre adandó válaszokat és megoldásokat járta körül.

Hajzer Károly, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára többek között a civil életben és a katonai területen jelentkező legnagyobb veszélyeket és az elhárításukra alkalmazható megoldásokat ismertette. Sajnálatos tényként állapította meg, hogy a digitális képességek terén Magyarország komoly lemaradásban van.  Ismertette a civil életben és a katonai területen jelentkező legnagyobb veszélyeket és az elhárításukra alkalmazható megoldásokat.
 
Nemes Dániel a zsarolóvírusokat hozta példaként, és kiemelte, hogy a komolyabb támadásokat érthetően titkolják az áldozatul esett szervezetek - bankok, katonai és kormányzati szervek -, ugyanakkor már érezhető az is, hogy az államigazgatási szervek egyre nagyobb figyelmet fordítanak a támadások elhárítására, a korszerű informatikai megoldások bevezetésére.
 
Keleti Arthur az adatvédelemről és a kibertitkokról szóló hozzászólásában kifejtette: nehéz felismertetni az emberekkel, hogy milyen valódi veszélyek leselkednek rájuk, ha felelőtlenül adják meg kritikus adataikat a weboldalakon. A mai kiberbűnözők ugyanis már nem egyedileg, amatőr módszerekkel törik fel a rendszereket, hanem szervezetten működnek.
 
Általános tapasztalat, hogy a magánemberek és a vállalatok általában alábecsülik számítógépeik és informatikai rendszereik sérülékenységét. Elgondolkodtató, hogy sem a versenyszektorban működő vállalatok nagy részének, sem az állami szféra szereplőinek nincs használható adatmentésük, így egy sikeres kibertámadás után nagyon nehezen vagy egyáltalán nem sikerül újraindítani informatikai rendszereiket.

I Forrás: biztonsagportal.hu

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság