Nyomtatás

Ez a tenyérnyi PC lehet a számítástechnika jövője

2020-09-22 1180

Az Amazon legnagyobb kínai vetélytársa, az Alibaba Cloud mutatta be a Wuying nevű apróságot, ami a vékonykliensek visszatérését hozhatja el. Jó ideje már annak, hogy a vállalati informatikában a vékony klienseket tartották a szeletelt kenyér utáni legnagyszerűbb találmánynak.

Akkoriban ez a megnevezés olyan felhasználói gépeket jelentett, amelyekben csak a működéshez minimálisan szükséges erőforrásokat találhattuk meg, az adatfeldolgozó és -tároló folyamatok nagy része a szerveren zajlott. Aztán valahogy mégsem ez vált az általános megoldássá, jó ideig még asztali PC-k, majd később laptopok kerültek a dolgozók elé, viszont a koncepció a felhő alapú megoldások általánossá válásával újra felbukkant.

Az Alibaba Cloud Kína egyik legfontosabb informatikai cégóriása, méretét és tevékenységi körét tekintve a legtöbben az Amazonhoz hasonlítják. A vállalat már alaposan megágyazott az e-kereskedelemben és egyéb IT-szolgáltatásokban, most pedig egy olyan apró PC-t mutatott be, amelyet szimplán a számítástechnika jövőjének nevez. A Wuying nevű apróság akkora, mint egy kisebbfajta hordozható SSD, és mindössze 60 grammot nyom.

A cég közleménye szerint az újdonság akár zsebben is könnyen elfér, mégis képes arra, hogy a megfogalmazás szerint "nagyteljesítményű számítástechnikai kapacitást" adjon a felhasználó kezébe. Ezt pedig úgy valósítja meg, hogy az Alibaba Cloud backend rendszeréhez csatlakozik, ahol felhőszolgáltatásként futnak a feladatok, a Wuying mindössze a megjelenítésért és a perifériák kezeléséért felel.

Arról pontos infók még nincsenek, milyen hardverrel szerelték fel az apróságot, bár a bejelentésen elhangzottak alapján esélyesen valamilyen ARM chipsetre épülő gépről van szó, tehát mondhatjuk azt is, hogy egy specializált mobiltelefon bújik meg a cigarettatárcányi méretű gépházban. Állítólag a felhőben dolgoztató eszköz képes arra, hogy 2K felbontású munkakörnyezetet biztosítson úgy, hogy mindeközben 70 milliszekundum alatt tartsa a válaszidőt, ami az Alibaba szerint az iparág jelenlegi leggyorsabb megoldása. A felhő másik oldalán akár egy olyan adatfeldolgozó rendszerhez is csatlakozhat, amely 104 virtuális CPU-t és 1,5 TB virtuális memóriát biztosít számára.

A Wuying energiaellátása is nagyon egyszerűen megoldható, nincs szüksége külön töltőre, hanem az perifériák csatlakoztatására szolgáló USB-C porton keresztül kapja az áramot, míg a hálózathoz Wi-FI segítségével kapcsolódik. A vállalat egyelőre csak Kínában kezdi forgalmazni, méghozzá vállalati disztribúciós csatornákon keresztül, de többször is kifejtették, hogy ez csak az első lépés, és készek nemsokára világszerte elindítani a parányi gép, valamint persze a hozzá kapcsolódó felhőszolgáltatás értékesítését.

A Wuying egyelőre Windows alapokon működik és a felhőben működő, kompatibilis appok futtatására van felkészítve, amely egyrészt olyan webes appokat jelent, mint a Microsoft 365, de nem korlátozódik a redmondi cég saját szoftvereire, tehát akár egy Photoshopot is futtatni lehet a virtuális backendről. Ezáltal a Wuying nem csak egy klasszikus értelemben vett remote desktop megoldás, hanem inkább egy desktop-as-a-service megoldás, és kíváncsian várjuk, teremt-e új divatot.

(Forrás: www.computerworld.hu)

 

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság