Nyomtatás

Égnek a vonalak a CSOK-döntés után, máris vannak új kérdések

2023-06-23 925

Hibernálódik a városi lakáspiac, amíg nem jelentik be azt az új családtámogatási rendszert, amivel a városban élők is számolhatnak 2024-től – reagáltak piaci szereplők a ma ismertetett kormánydöntésre, miszerint 50 százalékkal megemelik a CSOK összegét, de az csak a falvakban lesz felhasználható. A 75 százalékban ingatlancélra fordított Babaváró korhatárossá tétele is meglepte az érintetteket. Mi lesz a CSOK-hitellel és a folyamatban lévő szerződésekkel? – egyelőre csak a kérdések sorjáznak, a Magyar Közlönyre vár a fél ország ma is.

Elértéktelenedett a CSOK a megemelkedett lakásvásárlási és -építési költségek mellett, a támogatás összegének megemelése régóta a levegőben volt, de az, hogy mindezzel csak az ötezer fő alatti településeken lehet majd élni, hatalmas meglepetés volt a lakáspiacon – tájékoztatták a Világgazdaságot piaci szereplők a mai kormánydöntés apropóján.

A falusi otthonteremtőknek jó hír, hogy megemelt összegű CSOK-kal tervezhetnek, a 30 év alatti nőknek és házastársuknak kedvez, hogy 10-ről 11 millió forintra nőtt a Babaváró hitel összege, de rajtuk kívül egyelőre minden más formációban érintett, jelenleg még CSOK-ra jogosult család satufékezhet.

Kizárólag elkészült lakásra lehet igényelni a CSOK-ot, vagyis még előre hozott keresletre sem számolhatnak igazán az újlakás-építők a városokban

, illetve a nagyobb településeken, ami tovább árnyalja a képet és szűkíti a mozgásteret Nem tudni, mi lesz a folyamatban lévő lakásvásárlásokkal a városokban, amennyiben azok olyan ingatlanra vonatoznak, amelyik 2023. december végéig nem készül el.

Rengeteg a nyitott kérdés, pontosabban a kérdőjel, egyelőre csak annyi tűnik biztosnak, hogy a jelenleg rendelkezésre álló információk birtokában gyorsan hibernálódni fog a piac a városokban. Amíg nem tudni, hogy milyen új rendszer lép életbe, senki sem fog elköteleződni, hiszen nem tudja, milyen támogatásokkal számolhat.

Minden negyedik vásárló CSOK-kal és a hozzá kapcsolódó 3 százalékos CSOK-hitel felhasználásával vásárol az újlakás-piacon is, ami egy háromgyerekes család számára a jelenlegi lakásárak mellett a vételár 10 százalékának megfelelő forráskiesés

 – összegezte a potenciális keresletcsökkenés volumenét Kiss Gábor, az egyik legnagyobb hazai lakásépítő cég, a Metrodom Kivitelező Kft. ügyvezető igazgatója. 

A szakember, aki az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület általános alelnöke is, hangsúlyozta, hogy a lakásvásárláshoz az állami támogatás fontos családpolitikai elem volt, az ebben látható visszalépés mindenképp nehezíti a városokban a famíliák saját tulajdonú lakáshoz jutását.

A CSOK eltörléséhez képest fájóbb pont, hogy azzal vélhetően a kapcsolt kamattámogatott hitel is megszűnik

  – tette hozzá Kiss Gábor. Mint rámutatott, elsősorban pedig a magas kamatok gátolják a lakásvásárlási szándékok megvalósítását.

Tapasztalatok szerint 5 százalékos lakáshitelkamat a lélektani határ, 

6 százaléknál már nagyot fékez a piac. Jelenleg 8 százalék a legkedvezőbb lakáshitel kamata, a tranzakciók száma pedig ezzel is összefüggésben megfeleződött az idén.

A teljes cikk: Égnek a vonalak a CSOK-döntés után, máris vannak új kérdések

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság