Nyomtatás

Elmenekülnek az újbudaiak a lakásaikból a körvasút miatt?

2022-06-24 562

Budapesten az ingatlanpiacra hosszú távon pozitívan hatottak azok a beruházások, amelyek könnyebb összeköttetést eredményeztek a metróvonalakkal: erre az egyik legjobb példa a 2014-ben átadott M4-es metró, amely akkor jelentősen megdobta a Kelenföldön található lakások árát. Most viszont a környékre egy olyan kormányzati vasúti fejlesztést terveznek, amely nemcsak hogy visszavehet az itt található ingatlanok értékéből, de akár ki is cserélheti a lakosság összetételét.

Az elmúlt években Újbuda egyik legjelentősebb közlekedési beruházása a M4-es metró volt, amelynek átadása után a kelenföldi ingatlanok értéke 10-20 százalékkal emelkedett meg, pedig 2014-ben még javában zajlott a gazdasági válság – nyilatkozta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője, aki elmondta azt is, hogy bár az elmúlt években Kelenföldön igencsak sokan kerestek, vettek lakást, a XI. kerület ezen részének a népszerűsége csökkenhet.

Google-Térkép.png
Fotó: Google Maps

A Kelenföldi pályaudvar–Hamzsabégi út/Sárbogárdi út–Dombóvári út mellett élőknek ugyanis Damoklész kardjaként lebeg a feje felett a Déli Körvasút-projekt: a vasúti fejlesztés Kelenföldet kötné össze Ferencvárossal, a vasúti forgalom növekedésével járna.

Az NKK Nemzeti Közlekedési Központ Nonprofit Zrt. honlapján található információk szerint a Déli Körvasút kapacitásbővítő beruházásnak az elsődleges célja az, hogy a két kerület között lényegesen sűrűbben járhassanak az elővárosi és a távolsági személyszállító vonatok, és így az ingázók nagyon egyszerűen érhessék el a Kelenföldi pályaudvarról az M3-as metrót.

A beruházását körülvevő érvekről és ellenérvekről ez elmúlt hetekben az Index is folyamatosan beszámolt: azt már tudjuk, hogy az eredeti feltételek mellett nem épülhet meg körvasút, sőt az is köztudott, hogy a fejlesztés ellen kampányoló, a zöldfelületeket és a lakók békéjét féltő civilek időt nyertek, hiszen hivatalból is kötelezték a beruházót, hogy gondolja át a koncepciót, és azt a V0-vasútvonal fényében vágánybővítés nélkül tervezze át. Hogy mi változott ezek után a projekttel, arról legutoljára itt számoltunk be. 

A teljes cikk: Elmenekülnek az újbudaiak a lakásaikból a körvasút miatt?

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság