Nyomtatás

Zöld lakáshitel, amely nemcsak a környezetnek előnyös

2022-02-09 399

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elkötelezett a fenntarthatósági célkitűzések mellett, amelyeket több eszközzel is támogat. A zöld finanszírozás ösztönzésének aktuális lépéseként a Növekedési Hitelprogram (NHP) keretében a jegybank 2021-ben új konstrukciót vezetett be: az NHP Zöld Otthon Program az energiahatékony újlakások piacán hódít.

Mit tesz a jegybank a környezetért?

Az MNB 2019-ben meghirdetett Zöld Programjával különböző hazai és nemzetközi kezdeményezéssel kíván hozzájárulni a klímaváltozás, mint hazánkat is súlyosan érintő ökológiai, gazdasági és pénzügyi kockázat mérsékléséhez, valamint Magyarország fenntartható fejlesztéséhez. A program három pillérre épít: a jegybank saját, valamint a pénzügyi szektor működésének zöldítése mellett a társadalmi és nemzetközi kapcsolatépítést célozza.

A piaci szereplők és szolgáltatásaik fenntarthatóbb működése érdekében a jegybank a zöld finanszírozás ösztönzésére is folyamatosan tesz lépéseket. A jegybank Zöld Eszköztár Stratégiájában megfogalmazott jövőképe szerint Magyarország fenntartható felzárkózása a gazdaság zöld átállásával valósulhat meg, amelynek feltétele, hogy legkésőbb az évtized végére egy olyan pénzügyi rendszer alakuljon ki hazánkban, amely figyelembe veszi és érvényesíti a környezeti fenntarthatósági szempontokat.  Ennek egyik mérföldköve volt a zöldkötvény-kibocsátások lehetőségének megteremtése, melyben a hazai vállalatok számára a forrásbevonáson keresztül a zöld szempontokat integráló beruházások valósíthatók meg. A Növekedési Hitelprogram legújabb konstrukciója (NHP-ZOP) pedig ezúttal lakosságot célozza.

A teljes cikk: Zöld lakáshitel, amely nemcsak a környezetnek előnyös

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság