Nyomtatás

15 hasznos tanács a spam ellen

2009-09-21 1062
A kéretlen levél, a spam nem csak nagyon bosszantó, de egyúttal veszélyes is. A számítógépes bûnözők spamben terjesztik a fertőző oldalakra mutató linkeket, vírusos csatolmányokat. Íme 15 tipp, hogyan védjük ki őket. A kéretlen levélszemét, a spam komoly, globális problémát jelent.
Becslések szerint a világ teljes e-mail forgalmának 80, sőt akár 90 százalékát is a spam teszi ki! A keletkező elektronikus levélhulladék kezelése időt, energiát von el a hasznos tevékenységtől. Ráadásul a régen kéretlen reklámot terjesztő levelek manapság egyre bonyolultabbak, egyre veszélyesebbek.

A számítógépes bûnözők a levélben ingyen pornót, sztárfotókat, szaftos pletykákat, elképesztő leárazásokat ígérnek, esetleg bankunk nevében írnak, hogy frissítsük adatainkat. A levélben aztán egy linket talál a felhasználó, melyre ha rákattint, fertőzött weboldalra jut. Itt már nem is szükséges bármit letölteni, a trójai, vagy más kártékony program magától is települhet gépünkre.



A károkozó ezután számos visszaélésre nyújt lehetőséget a bûnözőknek: ellophatják személyes és pénzügyi, banki adatainkat, átvehetik az uralmat gépünk felett (zombit csinálnak belőle, és bekötik egy zombihálózatba, azaz botnetbe) hogy erőforrásainkat további spam támadáshoz, esetleg más támadáshoz használják fel - mindezt természetesen a tudtunk nélkül.

Ezért fontos védekezni a spam ellen. Bár a levelező programok, mint amilyen a Citromail is, jó minőségû spamszûrőt használnak, mely bizonyos kulcsszavak, és egyéb adatok alapján észleli, hogy a levél spam, és be sem engedik levelesládánkba. Ám mivel a bûnözők is folyamatosan újabb és újabb módszereket eszelnek ki, fontos, hogy mi magunk is tudjuk, hogyan előzhetjük meg a levélszemét-áradatot.

Íme 15 hasznos jótanács a spamek kivédésére:

1 Iratkozzon le azokról a listákról, amelyeről nem óhajt levelet kapni! Ha feliratkozik valahová, ellenőrizze, hogy még milyen más listákra iratkozott fel automatikusan! Törölje az automatikus bejelöléseket, ha nem akar további e-maileket kapni!

2 Legyen igényes azokkal a webhelyekkel szemben, ahol e-mail címével regisztrál, azaz nézze meg az oldalt alaposan, nincs e-benne valami gyanús. Hibás karakterek, nem mûködő gombok, üres menü. Gyanús lehet továbbá, ha a felső címsorban nem az oldal URL-jét, hanem valamilyen egészen más címet látunk. Ezek a jelek hamisított weboldalra utalnak.

3 Ne adja meg az e-mail-címét a neten! Vegyen fontolóra más lehetőségeket, ha feliratkozik egy levéllistára  használjon alternatív e-mail-címet. Különböző célra használjon más-más címet, vagy vegye fontolóra az „eldobható e-mail cím" szolgáltatásokat.

4 Ha van rá lehetősége, az e-mail szolgáltatónál jelezze, ha levélszemetet kapott. (A Google levelezője, a Gmail kínál ilyen lehetőséget. A levelet kijelöljük, és a "Spam bejelentése" gombra kattintunk.)



5 Rendszeresen törölje az összes levélszemetet postaládájából!

6 Kerülje a levelekben, vagy közvetlen üzenetekben levő gyanús hivatkozásokra való rákattintást, mivel ezek fertőző webhelyekre vezethetnek! Azt javasoljuk, hogy ha mindenképp érdekli a levélben megadott ajánlat, a webcímet közvetlenül gépelje be a böngészőbe, ahelyett, hogy az üzenetben levőre hagyatkozna.

7 Tartsa naprakészen operációs rendszerét a legújabb frissítésekkel, és használjon átfogó védelmi csomagot! A Symantec védelmi kínálatával kapcsolatos további részletek itt találhatók.

8 Fontolja meg a szûrést az egész szervezetében megoldó, jó hírû antispam megoldás használatát.

9 Legyen naprakész a jelenlegi levélszemét-irányzatokkal kapcsolatban. A témában számos anyag található az interneten, de a nagy vírusirtó-gyártók, például a Sunbelt, a Panda, vagy az ESET honlapjain is sok hasznos információt, és tippet találhatunk. 

10 Soha ne nyisson meg ismeretlen e-mail csatolmányt! Könnyedén megfertőzhetik számítógépét.



11 Ne válaszoljon a levélszemétre! A feladó címe általában hamis, és a válasz eredménye csak még több levélszemét lehet.

12 Ne töltse ki a levelekben található, személyes, vagy pénzügyi információk, illetve jelszavak után érdeklődő ûrlapokat! Egy jó hírû cég, különösen egy bank e-mailben sosem érdeklődik a személyes adatai után! Ha bizonytalan, független, megbízható módon, például ellenőrzött telefonszámon vagy egy új böngészőablakba begépelt, ismert internetcímen át lépjen kapcsolatba a céggel (ne kattintson rá az üzenetben levő címre, és ne is másolja azt át a böngészőbe)!

13 Ne vegyen levélszemétben hirdetett terméket vagy szolgáltatást!

14 Ne nyissa meg a levélszemetet!

15 Ne küldje tovább az e-mailben kapott vírusfigyelmeztetéseket! Ezek többnyire álhírek, ha továbbítja, hozzájárul a világ spamforgalmának növeléséhez.
 
(Forrás: www.technet.hu)
Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kapcsolódó elemek

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság