Nyomtatás

Kémprogramot terjesztett az üzletlánc

2009-09-14 693
Nemrég egy újabb kémprogramokat terjesztő céget marasztalt el. Az egyetlen furcsaság azonban, hogy egy egyébként teljesen legálisan mûködő üzletláncról van szó. Telepítene-e ön egy piackutatást elősegítő programot, ha azért tíz amerikai dollárt (nincs kétezer forint) kapna?

Ennyit ajánlott ugyanis a Kmart és a Sears üzletláncokat mûködtető cég azoknak, akik naivan feltették az álcázott kémprogramot. Nagyszerû módszer arra, hogy a marketingesek nagyobb adathalmazzal bûvészkedhessenek.

Az amerikai Federal Trade Commission (FTC) elmarasztalta a közös tulajdonban lévő láncokat a pofátlanul kémkedő programjuk miatt. A cég persze több formai hibát is vétett. Egyszerûen eldugta az ötvennégy oldalas licencszerződésben azt, hogy pontosan milyen adatokat is tárol a program.

A kémprogram a reklám szerint a felhasználók „on-line tevékenységét” követte volna – azonban ennél sokkal többet tett. Egyfelől az on-line tevékenység minden oldalra, szinte minden leütött betûre kiterjedt – így a banki adatokra, elküldött e-mailekre, minden on-line vásárlásra – egyszóval tényleg mindenre.

A másik problematikus része az volt, hogy nem csak a böngészést rögzítette, hanem a felhasználók gépén is kutakodott olyan adatok iránt, amelyeknek köze nem volt az ügyfél webes dolgaihoz. Majd minden összegyûjtött információt a céghez továbbított.

A nemrég született megegyezés szerint a Sears megsemmisíti az összes begyûjtött adatot, a jövőben beérkező adatokat pedig nem rögzíti. Ezenfelül a cég vállalta, hogy a jövőben a hasonló adatgyûjtéseknél tisztán, érthetően és az első oldalon közlik a vállalkozó szellemû egyénekkel az adatgyûjtés mibenlétét – amint az a szabályzásban van.
Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kapcsolódó elemek

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság